September is ‘back to work’-maand en omdat je lange vakantie misschien niet is kunnen doorgaan, heb je wel een extraatje verdiend! Wat dacht je van een werktas, zo eentje die handig is opgedeeld waardoor je er niets meer in verliest?

Orde creëren in je werktas? Zo!

Een knappe, functionele werktas is één ding, er orde in bewaren iets anders. Wat vrouwen het vaakst kwijtspelen en hoe je wél overzicht krijgt? Wij vroegen het aan Helga Meersmans, mede-oprichtster en ontwerpster van het Belgische tassenlabel Kaai.

Orde creëren in een werktas; hoe pak je het aan?

“Een tas met verschillende compartimenten is noodzakelijk om orde te creëren. De tassen van Kaai hebben verschillende zakjes/compartimenten waardoor je bepaalde voorwerpen duidelijk kan afscheiden. Het is belangrijk om telkens dezelfde voorwerpen in deze compartimenten te bewaren. Het zijn die voorwerpen die voor jou noodzakelijk zijn om goed te kunnen functioneren en die je dus nooit wil vergeten. Je kiest daarom een vaste plaats voor essentiële zaken zoals je smartphone, sleutels, bril, stylo, battery pack, laptop, kabels van je laptop, mondmasker, handgel, lippenstift, medicijnen… Het middenvak gebruik je dan voor de grotere voorwerpen zoals je paperassen of lunchpakket.”

“Eens je de inhoud voor de vakjes hebt gekozen, behoud je die keuze. Het geeft je een gevoel van controle.”

Hoe behoud je orde in diezelfde werktas?

“Eens je de inhoud voor de vakjes hebt gekozen, behoud je die keuze. Je telefoon bewaar je bijvoorbeeld altijd links vooraan. Dit heeft als grote voordeel dat wanneer je ‘s morgens vertrekt, je in één oogopslag kan zien of je alles bijhebt. Is er een vakje leeg, dan weet je wat je vergeten hebt. In het begin is het even wennen, maar eens je het gewoon bent, wil je niet meer anders. Het werkt zo gemakkelijk en het geeft je een gevoel van controle.”

Hoe zorg je ervoor dat je geen rug- of schouderpijn krijgt?

“Neem eerst en vooral niet méér mee dan je nodig hebt. Het zit soms in kleine zaken. Kijk maar eens naar je portefeuille. Hoeveel dames lopen niet rond met een volgepropte portefeuille vòl onnodige kaartjes, klein geld, papiertjes en bonnetjes? Een kleinere, lichtgewicht portefeuille kan de zaak evengoed klaren.

Wissel daarnaast de manier waarop je jouw tas draagt af. Gebruik eens een andere schouder of draag je tas als rugzak. Zo is de last over 2 schouders verdeeld. De tas aan de hand dragen zorgt ook voor afwisseling. De tassen van Kaai hebben steeds meerdere draagwijzen. Wij zorgen er ook voor dat de riemen breed genoeg zijn of we voorzien een extra schouderpadje om de druk op de schouder te verdelen en verzachten.

Wat is het maximaal aantal kilo dat je aan je schouder kan dragen?

“Ik heb ooit mijn ‘boekentas’ met normale dagdagelijkse spullen op de weegschaal gezet en die woog toen 7 kg. Dat vond ik loodzwaar! Voor een werktas zou ik het beperken tot maximaal 5 kg, voor een gewone tas tot zo’n 3 kg.”

Wat is voor jou onmisbaar aan een goeie werktas?

“Je moet ze in eerste instantie mooi vinden; je bent er uiteindelijk alle dagen mee op pad en het is als het ware een verlengde van jezelf. Ze moet een goede vorm hebben die met de jaren blijft én een goed handvat of praktische riemen. Het leder op zich moet ook mooi, kwalitatief en krasvrij blijven. Last but not least: een praktische organisatie binnenin is een must.”

“Het maximum gewicht voor een werktas? 5 kg lijkt me meer dan voldoende.”

Wat zijn vrouwen, volgens jou, het vaakst kwijt in hun handtas?

“Hun sleutels! Daarom voorzien we bij Kaai een speciale, lange riem waaraan je jouw sleutels kan bevestigen. Zo kan je jouw deur openen zonder dat je ze er hoeft af te halen. Je sleutels zitten dan ook steeds in je handtas en met een kleine ‘ruk’ aan de riem kan je ze tevoorschijn toveren.”

Wat ben je zélf het vaakst kwijt in je handtas?

“Ik was het vaakst mijn sleutels of smartphone kwijt. Beiden gleden naar de bodem van mijn tas waardoor ik alles steeds moest omwoelen voor ik ze kon terugvinden. Uitermate frustrerend! Ik moest soms zelfs mijn tas volledig omkieperen om ze te pakken te krijgen.”

Wat neem jij altijd mee in je handtas?

“Mijn smartphone, bril, mondmasker, handgel en sleutels.”

Hoe maak je de binnenkant van je werktas proper?

“De tassen van Kaai zijn uitgerust met een microsuède binnenbekleding. Deze is behandeld zodat ze waterafstotend is en tegen frequente wrijving kan. Je zal ze dus niet snel moeten reinigen. Als dit toch nodig zou zijn, kan het met een beetje water en wat zachte zeep.”

“Kijk uit voor handgels! Ze bevatten alcohol en kunnen lelijke plekken veroorzaken op je tas.”

Hoe onderhoud je de buitenkant?

“Het leder van onze tassen komt van een Italiaanse fabrikant die een patent heeft op een krasvrije, water- en uv-bestendige lederbehandeling. Met uitzondering van de croco tassen moet je ze dus niet inspuiten of insmeren met producten. Alles is al voor jou gedaan. Moest je jouw tas toch vuilmaken, kan je die eenvoudig met een beetje water en wat zachte zeep afwassen. Tip: kijk uit voor handgels! Ze bevatten alcohol en kunnen lelijke plekken veroorzaken die je er niet uitkrijgt. Dit geldt voor alle ledersoorten maar ook voor heel wat kleding.”

Welke werktas van Kaai wordt het meest verkocht?

“Als werktas is de Midi Pyramid de nummer 1. Ze wordt vooral gedragen door vrouwen die ze professioneel gebruiken en er dus een (13”) laptop in stoppen. Ook bij dames die graag een grotere, goed ingedeelde tas met rits hebben, is hij populair.

Terracotta is naast het klassieke zwart de meest gekozen kleur. Terracotta heeft als voordeel dat het toch eens wat anders is dan zwart; het is heel modieus en past bij alle outfits. En kleur brengt fleur in het leven, toch?!”

Win hier jouw Kaai bag!

Lijkt zo’n werktas je wel iets? Leuk nieuws, want deze maand kan je bij Feeling een vierdelige tassenset van Kaai (ter waarde van € 1.360!) winnen. Waag hier je kans!

Kaai bags

Benieuwd naar de najaarsmode?