Hoera! De zomer is weer in het land. En dat betekent voor veel vrouwen dat er in hun garderobe weer plaats gemaakt mag worden voor een nieuw stukje swimwear om mee op het strand te paraderen of om lekker te zonnen in eigen tuin. Bepalen voor welk badpak of voor welk type bikini je precies wil gaan, is echter niet altijd even gemakkelijk. Om je daarbij een handje te helpen, riep Feeling de hulp in van swimwear- en lingerie-experte, Vanessa De Vuyst.

Welk badpak het best bij jouw figuur past? Voor welke bikini je liefst gaat als je de aandacht liever niet naar je borsten of billen wil trekken? En met behulp van welke accessoires je op het strand eventueel best een buikje verdoezelt? Een paar handige tips & tricks op een rij.

Badmode voor élk figuur: hier let je best op

View this post on Instagram

BODY SHAPES…. . . Become aware of your body shape and figure variations. Everybody is unique with few ideal figures and some figure variations To find out your figure type try out the time-tested ”blink test”. . . . . Dress in form-fitting clothes, T-shirt and tights or swimsuit and stand in front of the mirror and blink your eye 👁 . In this your attention will be drawn to the largest area of your body shape. Then compare that area to the other areas of your body and to the figure type in the image above.. . . . Recognise your figure variations and know how to dress or alter to camouflage or minimise it💫 #bodyshape #figurevariations #dressup #idealbodytype #invertedtrianglebodytype #trianglebodytype #roundbodytype #rectanglebodytype #diamondbodytype #hourglassbodytype #tubularbodytype

A post shared by Dress For Success (@dress_for_success_pune) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

1. HET ZANDLOPER-FIGUUR

Kenmerken: vrouwen met een zandloperfiguur hebben meestal schouders die breed uitlopen als de heupen. Het lichaam heeft ronde vormen en meestal hebben deze vrouwen ook een vrij weelderige boezem. Het voornaamste kenmerk van dit bodytype, is natuurlijk de zogenaamde wespentaille. Een bekend ‘voorbeeld’ is Marilyn Monroe.

Swimwear-tips:

 • Deep plunge bikini tops (die met een diepe decollete) zullen de aandacht naar beneden trekken en de taille extra in de verf zetten.
 • Hoger uitgesneden broekjes zoals de normale rio-slip of eventueel een string accentueren dan weer de taille.

2. DRIEHOEK-FIGUUR

Kenmerken: bij vrouwen met een driehoek-model zit het gewicht automatisch iets meer bij het onderlichaam. Je heupen zijn meestal iets breder dan je schouders. Wat je met dit figuur dan misschien potentieel kan doen, is proberen om meer evenwicht te creëren tussen je taille en je heupen.

Swimwear-tips: 

 • Omdat je schouders meestal smaller zijn dan je heupen, kies je liefst voor swimwear die de aandacht wat naar boven afleidt. Op die manier breng je meteen wat meer evenwicht in je figuur.
 • Deep plunge bikini’s zullen extra volume creëren ter hoogte van de boezem zodat de aandacht naar het bovenlichaam getrokken wordt. Door bijvoorbeeld tevens voor een print te gaan in het bovenstuk, herstel je ook visueel het evenwicht met de vollere heupen.

3. OMGEKEERDE DRIEHOEK-FIGUUR

Kenmerken: het omgekeerde driehoek-model kenmerkt zich meestal door brede schouders en een figuur dat wat smaller uitloopt naar onderen toe. De truc bij dit body type is dan meestal ook om het wat minder hoekig en ronder te maken.

Swimwear-tips: 

 • Je wil de aandacht trekken naar het onderlichaam en niet te veel focussen op het bredere bovenlichaam. Dankzij Plunge en hartvormige bikini-tops trek je de aandacht naar beneden toe.
 • Een bijpassend broekje is hier zeker belangrijk om het lichaam terug wat uit te balanceren. Met een shortje of een hogere taille-slip creëer je visueel iets bredere heupen, waardoor er een beter evenwicht met de bredere schouders ontstaat.

4. ROND / APPEL-FIGUUR

Kenmerken: dit type heeft meestal ronde schouders die in evenwicht zijn met de heupen. De regio rond je middenrif draagt meestal het meeste gewicht en volume. Meestal hebben vrouwen met dit body type niet echt een versmallende taille, maar net meer een ronding – zoals bij een appel dus. Ook je boezem is meestal vrij zwaar.

Swimwear-tips: 

 • Bij een ronde lichaamsvorm ligt de zone rond de buik meestal iets gevoeliger, vandaar dat deze dames zich vaak het comfortabelst voelen in een iets hogere slip die het buikje mooi verdoezelt. Niet dat dat per se nodig is, maar als je het zelf aangenamer vind, is een hoge taille bikini hier dus altijd een optie.
 • Afhankelijk van hoe vol de boezem is kunnen deze dames ofwel voor een goed ondersteunende bikini gaan ofwel voor een model dat iets meer van het decollete toont.
 • Vrouwen die de zone rond hun buik eventueel iets meer wensen te shapen kunnen eventueel ook voor een stevig en corrigerend badpak gaan. Nogmaals: waarmee we helemaal niet willen zeggen dat dat buikje per se weggewerkt moet worden. Maar als vrouwen zich daar zelf beter bij voelen, is dat altijd een optie.

5. De rechthoek

Kenmerken: ook een rechthoekige lichaamsvorm heeft niet echt een taille.

Swimwear-tips:

 • Een rechthoekige lichaamsvorm heeft van nature uit niet echt een taille. Wat je met je swimwear dus eventueel wil doen, is visueel de illusie van een taille creëren om zo een iets vrouwelijker silhouet neer te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door Plunge en hartvormige bikini-tops. Daarmee trek je immers de aandacht naar beneden toe.
 • Vermijd broekjes met een lagere beenuitsnijding, zoals bijvoorbeeld een shortje, want deze zullen bij jou vrij ‘mannelijk’ ogen. Kies eerder voor een hogere beenuitsnijding zoals in de normale rio- of bikinislip.

Shop hier je eigen swimwear die perfect bij jouw figuur past:

Zandloper: bikini met hoge taille in zwart

Marlies Deckers, € 129,95 (top). Koop hem hier

Zandloper: bikini met hoge taille en geknoopte top

Rhythm, € 39,95. (top) Koop hem hier

Driehoek: bikini met fleurige palmboom print

Protest, € 69,99. Koop hem hier

Driehoek: bandeau-bikini met zebra print in paars

Love Stories, € 80. Koop hem hier

Omgekeerde driehoek: hartvormige top + hoge taille broekje

Seafolly, € 39,95 (slip). Koop het hier

Omgekeerde driehoek: hoge taille-bikini met tropische print

Esprit, € 39,99 (top). Koop hem hier

Appelfiguur: bikini met hoge taille en streepjes

Marie Jo, € 49,90 (slip). Koop hem hier

Appelfiguur: hoge taille bikini met aquarel-print

Primadonna, € 89,95 (top). Koop hem hier

Rechthoek: hartvormige bikini met lage slip en bloemetjes

Banana Moon, € 46 (top). Koop hem hier

Rechthoek: bikini met lage slip in geel met grote bloemen

Roxy, € 42,99 (top). Koop hem hier

Meer lezen over swimwear en zomer trends: