Het is prijsbewust, duurzaam – niet onbelangrijk – en vooral een kick om een topstuk vintage of in de solden te scoren. Wij vroegen enkele budgetshoppers naar hun gouden tips. Vandaag de tips van Joni, zij is verzot op sample sales en soldenkoopjes. 

“Ik noem mezelf geen budgetshopper, maar een bewuste koper. Ik ga niet mee met de hypes, maar ik ga een stapje verder. Ik bekijk wat de trends zijn die er volgend jaar aankomen en dan speel ik daar op in tijdens de koopjesperiode. Deze winter wordt geel bijvoorbeeld een belangrijke kleur. Op het einde van de zomersolden ben ik op zoek gegaan naar een touch of geel en een crèmekleurige outfit. Ik heb geen behoefte om alles meteen te kopen. Aan het begin van het seizoen kijk ik wat ik wil en in de soldenperiode koop ik het. Als het dan weg is, dan is dat zo. Deze manier van winkelen zorgt voor meer balans in mijn kleerkast en in mijn portemonnee. Ik doe geen miskopen meer en spaar een hoop geld uit. Vorig jaar kocht ik bijvoorbeeld een ribfluwelen roze broek voor € 25, nu zie ik gelijkaardige pantalons in de duurste boetieks hangen. Ik geef steeds minder uit doordat ik heel gericht winkel. Ik koop soms maanden niks, maar de sample sales in oktober en april staan wel gemarkeerd in mijn agenda. Ik sta daar niet te vechten om een jurk. De stuks die ik wil, zijn meestal niet de populairste. Onlangs ben ik een opleiding aan de modeacademie begonnen om mijn eigen kleren te maken. Een uniek stuk voor mezelf maken, daar haal ik enorm veel voldoening uit. En het is een pak goedkoper dan een dagje winkelen op de Meir.”

Shoppen als Inge:

Shopbudget? “Dat varieert. Soms koop ik maanden niks. Tijdens de sample sales durf ik soms wel wat meer uit te geven.”

Outfitprijs? “Jas (Limited Edition – tweedehands, € 60). Jurk (Monique Stam, € 60). Laarzen – solden (Essentiel, € 120). Tas (Arket, € 20). Fonz de teckel heb ik ook voor een spotprijsje gekocht. Normaal gezien kosten zulke hondjes € 1200, ik betaalde € 350 voor hem.”

Best budget buy? “Een tweedehands goudkleurige rok van Givency en mijn witte laarzen van A.F. Vandervorst aan -70%, ik krijg er altijd complimenten over.”

Favoriete winkel?Lila Grace en Monique Stam in Antwerpen.”

Meer modetips:

(Tekst: Kristin Stoffels – Beeld: Charis Boel)