Stereotypes of niet, verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er wel degelijk. Naast een grotere schoenmaat, langere baard en vollere wenkbrauwen is er nòg een ding dat anders is bij mannen dan bij vrouwen: de plaats van hun hemdsknoopjes. Bij vrouwen staan ze langs links, bij mannen langs rechts. Dit is (hoogstwaarschijnlijk) de reden.

4 bizarre verklaringen

Is het je ooit opgevallen dat de knopen op het hemd van je broer of vriend aan de andere kant zitten dan de knopen op jouw blouseje? Best gek toch, als je er zo over nadenkt?

Wel, blijkbaar is deze fashion rule al laaaang geleden bepaald, al is de precieze reden moeilijk te achterhalen. Dit zijn de mogelijke (grappige) verklaringen voor het nogal mysterieuze verschijnsel:

  1. Sommigen beweren dat de knopen bij een man langs rechts zitten zodat de vijand geen zwaard tussen de openstaande knoopjes kon steken. Hun linkerarm werd namelijk vaak als schild gebruikt.
  2. Ook baby’tjes zouden de oorzaak kunnen zijn. Aangezien de meeste vrouwen rechtshandig zijn, dragen zij de baby vaak op hun linkerarm wanneer zij borstvoeding geven. Hierdoor is de rechterhand vrij om gemakkelijk de blouse open te maken.
  3. Of komt het misschien door de paarden? Jonkvrouwen zaten immers vaak zijdelings achterop het zadel – met de benen naar rechts – en dan was het toch écht handig om die knopen langs links te hebben (zodat er geen zuchtje wind in het blouseje kon waaien).
  4. Toch lijkt de meest waarschijnlijke reden ons deze: tijdens de Renaissance hadden vrouwen énorm lastige kledingstukken (denk aan korsetten, hoepeljurken en baljurken). Daarom kregen ze vaak wat hulp van hun dienstmeisjes om hun kledij dicht te snoeren. Omwille van die reden zouden ook knoopjes er in spiegelbeeld zijn opgenaaid, zodat de meisjes ze eenvoudiger konden dichtdoen. Zou best eens kunnen knoppen, toch?

Meer kledingweetjes