Als er één figuur is dat wij het afgelopen jaar met argusogen over de rode loper hebben gevolgd, dan is het wel Euphoria-actrice Zendaya. Niet alleen op filmvlak was ze in 2021 alomtegenwoordig, met haar gedurfde outfits en moderne statement looks kroonde het vijfentwintigjarige Gen Z-fenomeen zich ook tot ‘best dressed’ persoon van het jaar. Deze tien iconische looks willen wij alvast instant copy pasten.

Zendaya: cult-glitter en vrouwenpower

Met haar gedurfde, bij wijle futuristisch dan weer vintage geïnspireerde outfits, is Zendaya het uithangbord bij uitstek van de ‘nieuwe’ stijl. Wat er zoal binnen die nieuwe stijl past? Veel blinkende materialen en opvallende stoffen, gedurfde make-up looks waarin glitter en holografische tinten als paars, blauw, metallic geel en roze een hoofdrol spelen en uitgesproken vrouwelijke silhouetten in luxueuze, vaak nauw aansluitende stoffen.

Ook van een sterk statement of van een stukje bloot is Zendaya niet vies: doorkijkjurken in organza, slick dresses in een nude stof of prachtige vintage couturejurken met hoog Chanel-gehalte en een paar uitdagende inkepingen aan de buik, zijn een paar van haar persoonlijke favorieten.

Style file: 10 x iconische looks van Zendaya

Zwartwit gestreepte jurk mermaid model

De premiere van het tweede Euphoria-seizoen met stijl inzetten, deed Zendaya in een prachtig gestreepte strapless jurk in zwartwit. Niet alleen de moderne kleurencopbinatie, het oldschool mermaid-model en de golvende afwerking, maken de ogenschijnlijk eenvoudige look toch instant chique oogt. Ook het feit dat de strepen verticaal lopen, dragen bij tot het wow-effect.

Strapless galajurk in smaragdgroen

Atypische vormen en strapless modellen maken de signature look van Zendaya uit. Dit smaragdgroene exemplaar met een korset in doorkijkstof moet desalniettemin zowat onze persoonlijke favoriet van het afgelopen jaar zijn. Samen met haar toss over-coupe en een ‘simpele’ met steentjes bezette armband om de pols een effortless sexy look.

Glanzend gele palazzo met fuchsia killer heels

Dat Zendaya als geen ander weet hoe een rode loper-look naadloos van een zekere cool te voorzien, bewijst dit silhouet. Door haar luxueus ogende en super wijd uitlopende broek in okergeel satijn te combineren met een eenvoudige witte top, een lichtjes sportieve cross body en een paar killer heels in fuchsia, geeft ze haar high fashion outfit meteen een grote dosis street cred mee. Ook haar warrige coupe met froufrou die heel nonchalant tot net boven de ogen gedragen wordt, doet een duit in het zakje.

Futuristische jurk met metallic harnas

Deze futuristische jurk met een glanzend metallic harnas als top, die Zendaya speciaal voor de 25ste Annual Critics’ Choice Awards uit de kast trok, was een van de absolute rode loper-toppers van het afgelopen jaar. Niet alleen het bijzondere model en de kleur van de jurk deden alle hoofden de kant van de Malcom and Marie-actrice uitdraaien, ook haar prachtig ingevlochten en stoere etnische coupe konden extreem bekoren.

Vintage geïnspireerde zwarte jurk met steentjes

Naast extreem modern, trekt Zendaya ook soms een ronduit vintage geïnspireerde en bijzonder klassieke look uit de kast. Toch zou Zendaya Zendaya niet zijn als ze ook een klassieke high society-look niet helemaal naar haar eigen hand wist te zetten. Dit naar Breakfast at Tiffany’s neigend silhouet bijvoorbeeld, vertaalt ze moeiteloos naar haar eigen stijl door de juwelen niet om, maar ín haar jurk te verwerken en te kiezen voor een asymmetrisch, maar verfijnd bandje over de schouder.

Wijd uitlopende broek met doorkijktop met Aztec print

De rode draad doorheen zowat alle looks van Zendaya? Kleur, kleur en nog eens kleur. Vooral harde tinten als purper, geel, fuchsia, oranje, groen en rood worden niet geschuwd. Door groen, rood, blauw en wit te combineren met een soort Aztec-print, krijgt deze look direct een ethische tint mee. Licht krullend haar nonchalant in een dotje draaien, een paar gouden hoop earrings en een zacht rode kleur op de lippen, helpen natuurlijk ook.

Felgele jurk met uitsnijding aan het middenrif

De Zendaya-look waar misschien nog wel het meest om te doen was het afgelopen jaar, was de felgele en breed uitwaaierende jurk die de actrice aantrok voor de 93ste editie van de Oscars. De insnijding aan het middenrif, de zware, zilveren statement ketting en het haar dat lang golvend vanuit een middenmeet heel natuurlijk gedragen wordt, maken een krachtig statement.

Poederkleurige faux-fur jurk in roze en oranje

Heel soms wisselt Zendaya haar nauw aansluitende jurken toch in voor een exemplaar met meer volume. Maar ook dan kiest ze resoluut voor kleur: dit exemplaar in poederig roze en oranje faux-fur, draagt sierlijk weg in combinatie met die strakke knot en een paar zachtroze pumps met spitse punt.

Nineties legging met logo-print en dubbele ruitjes jas

Als ze niet op de rode loper hoeft, durft Zendaya gelukkig ook al eens een alternatieve look met meer streetstyle punch uit de kast trekken. Deze nineties legging met bijbehorende polo in elastisch en wederom heel nauw aansluitend stofje staat heel stoer. Haar look toch wat vrouwelijker maken doet Zendaya dan weer door er eerst een geruite blazer en dan een oversized mantel met ruitjes overheen te gooien.

Nauw aansluitende mermaid-dress met steentjes

Tot slot, ook absoluut begerenswaardig: deze klassieke galajurk met extravagante twist in de vorm van tulle als uitloper. Een strakke dot bovenop het hoofd, een klassieke make-up look met licht aangezette ogen en nude gloss op de lippen, maken het samen met een paar diamanten helemaal af.

Meer mode: