Geloof het of niet, maar een item waarmee trendgevoelige modeketens als Zara, Topshop en Mango op dit moment hun rekken aan het vullen zijn, is de waistcoat – je weet wel: dat mouwloze jasje dat ook al eens door het andere geslacht wordt gedragen naar een huwelijk of ander vrij upscale-event óver hun overhemd, maar onder het effectieve kostuumjasje.

Kate Moss Rock-‘n-roll

De laatste die deze ietwat bizarre trend voor vrouwen nog met verve zagen dragen, was Kate Moss in de vroege jaren 2000. Het never-going-out-of-style model koos toen voor een exemplaar in lichtgrijze met een krijtstreepje, gecombineerd met een casual witte top, een eveneens grijsgekleurde skinny jeans en kniehoge laarzen in suède met een aardig western-gehalte.

Een goeie vijftien jaar later is het jasje weer helemaal ‘hip’, maar dan wel in een ietwat andere ‘constellatie’: meestal in combinatie met een broek uit hetzelfde kostuumachtige stofje of in een vrij baggy vissermans-exemplaar met een paar zakken en een shabby-looking beige kleurtje. Weg rock-‘n-roll-gehalte, hallo dandy couture!

Wie er de fashion weeks streetstyle pics van de afgelopen jaren bovendien op nakijkt, zal zien dat ook meer klassiek gestijlde, lichtjes British-like it-girls als Olivia Palermo en Alexa Chung zich ook al eens waagden aan een dergelijke outfit – beiden op hun eigen iconische manier natuurlijk.

1. Sporty cool

Je wist misschien niet dat het mogelijk was, maar wie echt wil kan met zijn zorgvuldig uitgekozen waistcoat een erg sportieve high-fashion-look bekomen. Kijk maar naar deze supercoole oversized variant van Olivia Palermo in purper. Combineren doet ze haar waistcoat met een cropped pantalon in dezelfde kleur en een sportieve bomber-blouse in wit. Het rode zipper-detail, de oversized grand chique-zonnebril en de girly vlechtjes maken het helemaal af.

2. Brit girl dandy

Ook de stijl van Alexa Chung leende zich in het verleden al eens voor een specifiek dandyeske versie van de waistcoat. Het korte model van het vestjasje, samen met de diepdonkerblauwe kleur en de fluwelen stofkeuze, doen erg preppy, maar high society chic aan.

3. Retro nostalgisch

Tot slot past het vestjasje ook perfect in een iets neutralere bohemian of net fijne Française-look: een tikje nostalgisch, een tikje retro en een tikje Amélie Poulin. Kijk maar naar de verfijnde combinatie van Alyssa Coscarelli.

View this post on Instagram

honored to be over on @the__bleu today talking about my home, my self-care practices (read: lots of takeout and warm baths), favorite NYC vintage spots, workouts, and beyond. it’s such a thorough interview that really nicely sums up where i’m at right now, working for myself and truly more content than i’ve ever been. i’m actually moving out of this apartment in under two weeks and it’s so bittersweet — i’m definitely ready for a bigger space (and an elevator !!!!!) but this little nest has done me well, and I’m grateful for these special photos to memorialize it forever 🙃 thank you to @bleubird and @_tianalewis for all the time and energy that went into this lovely profile. link in bio!

A post shared by alyssa coscarelli (@alyssainthecity) on

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

8 x leuke combo’s om je waistcoat-look te stylen:

Zwart + wide leg palazzo

Zara, wijde broek met hoge taille (€39,95) + zwarte waistcoat (€ 39,95).

Shop ze hier en hier

Blazer + checkers

Mango, sportieve pantalon met ruitjes (€35,99) en zwarte gilet lang (€69,99).

Koop ze hier en hier

Roze + black and skinny

Zara, roze gilet met zakken (€39,95) + zwarte legging (€19,95).

Shop ze hier en hier

Suit up in poederblauw

Racil, Frankie wool crêpe vest (€304) en bijpassende broek (€325).

Koop ze hier en hier 

Urban cool + short

Zara, gilet met zakken (€39,95) + short.

Shop het bovenstuk hier

Dandy couture + beige

Nili Lotan, tailored broek met ingenomen fringes (€665) + dandyeske gilet (€575).

Shop ze hier en hier

Scandinavian cool + krijtstreepje

Wright le Chapelain, pinstriped wollen vestjasje (€628) + bijpassende palazzo (€506,95). 

Shop ze hier en hier

Baggy + fisherman cool

Monki, Mai waistcoat en bodywarmer (€49) + Levi’s high waisted denim shorts (€27,48).

Koop ze hier en hier

Lees ook: