“Dry clean only:” deze drie woordjes leiden ons vaak naar de dichtstbijzijnde stomerij. Jammer genoeg is dat bezoekje vaak duur en is het bovendien ook niet eco friendly. Gelukkig kan je je delicate stofjes ook zelf onder handen nemen. We tonen je drie alternatieven.

3 x alternatieven voor droogkuis

1. De droogkuis kit

Niet echt een huisvrouw in hart en nieren? Dan hebben wij de ideale oplossing voor je. De droogkuis kit kan je gebruiken voor zijde, wol en andere kwetsbare stoffen. De kit bestaat uit een reinigingsdoek en een beschermend waszakje.

Hoe werkt het? Simpel. Je schuift het kledingstuk met de reinigingsdoek in het bijgeleverde waszakje. Nadien stop je het in de droogkast op een zacht programma, bij een lage temperatuur et voila!

2. Stop het in de wasmachine

De meeste kledinglabels raden droogkuis aan, gewoon om problemen te vermijden. In werkelijkheid, kan (bijna) alles in de machine worden gewassen. De meeste knitwear van wol, mohair, kasjmier of zelf angora kunnen zonder problemen op een kort en koud programma gewassen worden. Bovendien hebben de meeste wasmachines een “delicaat programma.” Hou alleen wel rekening met deze factoren:

  • Laat de trommel op een laag toerental draaien
  • Zet het op een lage temperatuur (Max. 30 graden)
  • Beperk het aantal kledingstukken per wasbeurt
  • Gebruik geen wasverzachter

3. Handwas

Laten we eerlijk zijn: handwas is en blijft dé veiligste optie om elk drama te vermijden. Het enige wat je bij deze techniek nodig hebt is een wasbak gevuld met water en douchegel. Laat het kledingstuk een paar minuutjes weken in lauw water en kneedt het met een beetje douchgel.

Vervolgens spoel je het kledingstuk zachtjes uit en laat je het drogen op een grote handdoek of in de buitenlucht aan een wasrek. Het is geen rocket science, maar het vraagt wel tijd en aandacht.

De volgende keer dat de verkoper in de winkel je dus vertelt dat het item absoluut naar de droogkuis moet, weet dan dat je het hoogstwaarschijnlijk zelf kan oplossen.

Lees ook: