Jeans produceren vraagt heel wat van het milieu; ecologische alternatieven zijn dus meer dan ooit welkom. Gelukkig springen ook steeds meer ‘grotere’ labels op de kar waardoor een duurzame denim niet perse prijzig moet zijn. Onderstaande selectie kan je niet laten liggen.

Waarom heeft denim zo’n impact?

Het doorsnee productieproces van jeans is super vervuilend en daar zijn twee grote boosdoeners voornamelijk de oorzaak van. Allereerst is er het materiaal waaruit denim wordt vervaardigd: katoen. Het is een enorm dorstig gewas en heeft dus veel water (vaak met pesticiden en chemicaliën) nodig om te groeien. Nefast voor de planeet dus. Verder is de kleuring van jeans een enorm schadelijk proces. Katoen neemt niet gemakkelijk verf op waardoor er opnieuw veel water nodig is om de kleur te doen hechten en ook bleekprocessen zijn enorm schadelijk voor het milieu. Niet verschieten: opgeteld zou voor één jeansbroek zo’n 7.000 liter water nodig zijn – slik.

Wat maakt het verschil?

Gelukkig wordt ook de mode-industrie steeds milieubewuster. Naast kleinere spelers, zetten intussen heel wat grote ketens stappen richting een duurzamere kledingproductie. Al zal fashion nooit echt ecologisch worden; een juiste mindset is dus noodzaak. Doe bijvoorbeeld aan consuminderen door te investeren in een kwalitatieve, duurzamere capsulegarderobe. Vul aan met vintage stuks en je wandelt keer op keer in een leuke outfit de deur uit. Voor je tijdloze, denim item kan je hierop letten:

1. Gerecycleerd katoen

Katoen hergebruiken, bespaart een hele hoop energie, water en land. Gerecycleerd katoen in plaats van ‘from scratch‘ gegroeid katoen maakt dus wel degelijk verschil. Precies daarom bracht s.Oliver zonet haar 360° Denim Capsule uit. De jeans-items uit deze collectie bestaan uit 98% katoen dat ofwel gerecycleerd ofwel verkregen werd uit reststoffen. De overige 2% synthetische vezels zijn ook afkomstig van restjes bestaande stof. Het sustainable label ARMEDANGELS doet nòg beter. Zij lanceerden zopas een ‘DetoxDenim’ voorjaarslijn die uit maar liefst 100% gerecycleerd katoen bestaat (dat doen weinig merken hen na). De prijzen liggen tussen € 89,90 en € 149,90, verrassend betaalbaar voor zo’n mooie jeans.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ARMEDANGELS (@armedangels)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Stiksels in plaats van studs

Verder stappen heel wat labels af van vervuilende versiersels. Zo worden studs en rivets bijvoorbeeld vervangen door borduurwerk en moeten lederen patches wijken voor gelaserde logo’s. Ook steeds meer knopen zijn uitneembaar zodat jouw denim achteraf volledig gerecycleerd kan worden.

Bij de s.Oliver 360° Denim Capsule werden studs vervangen door modieus borduurwerk.

3. Moderne afwerkingmethoden

Dan zijn er nog de afwerkingmethoden, die steeds moderner en duurzamer kunnen. Laserbewerking, ozonbehandelingen en nanobubbeltechnologie hebben bijvoorbeeld een pak minder impact op het milieu. Verder gaan heel wat grotere modelabels een samenwerking aan met eco-experts. Zo gebruiken onder andere Pepe Jeans en Street One al een aantal jaar de Wiser Wash-technologie voor het ontkleuren van hun jeans. Hierdoor is er ‘amper’ 100 milliliter, of één kopje, water nodig om een spijkerbroek af te maken. Aan de technieken komen ook geen puimstenen of toxische chemicaliën te pas.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pepe Jeans London (@pepejeans)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

15 x duurzamere denim onder € 150

Shop hieronder je ecologischere denim die jarenlang meegaat.

Lange jeansrok uit 98% duurzaam katoen

s.Oliver
€ 89,99 – Shop het hier

Jeansbroek met uitneembare knopen

Lee Cooper
€ 99,95 – Shop het hier

Jeanshemd uit 80% organisch en 20% gerecycleerd katoen

COS
€ 89 – Shop het hier

Wijde jeansbroek uit 98% duurzaam katoen

s.Oliver
€ 89,99 – Shop het hier

Grijze, wijde jeans uit 60% organisch en 40% gerecycleerd katoen

Weekday
€ 65 – Shop het hier

Jeansvest uit 98% duurzaam katoen

s.Oliver
€ 99,99 – Shop het hier

Jeans met asymmetrische sluiting uit 98% duurzaam katoen

s.Oliver
€ 79,99 – Shop het hier

Midi-jeansrok uit 100% gerecycleerd katoen

ARMEDANGELS
€ 89,90 – Shop het hier

Denim jacket uit 100% gerecycleerd katoen

ARMEDANGELS
€ 149,90 – Shop het hier

Baggy, zwarte jeans uit 100% gerecycleerd katoen

ARMEDANGELS
€ 99,90 – Shop het hier

Baggy, bleke jeans uit 100% gerecycleerd katoen

ARMEDANGELS
€ 119,90 – Shop het hier

Denim hemd uit 100% gerecycleerd katoen

ARMEDANGELS
€ 149,90 – Shop het hier

Wijde, donkere jeans uit 100% gerecycleerd katoen

ARMEDANGELS
€ 129,90 – Shop het hier

Ecologischer jeansjasje

Pepe Jeans
€ 140 – Shop het hier

Ecologischere high-waist jeans

Pepe Jeans
€ 130 – Shop het hier

Meer duurzame mode