Duurzaamheid is géén trend. Het is een levensstijl, waarbij bepaalde keuzes anders kunnen. Omdat wij bij Feeling geloven dat alle beetjes helpen, voorzien we jou het hele jaar door van tips om zélf te #consubeteren. Zo laten we elke maand een expert aan het woord die toont dat ‘bewust consumeren’ niet ‘minder genieten’ is. Vandaag: onderneemster Ellen Kegels van het duurzame label LN Knits.

Wie is Ellen Kegels?

  • Woont in Brasschaat.
  • 35 jaar.
  • 40,8k volgers op Instagram.
  • Oprichtster van het duurzame breilabel LN Knits.
  • Mama van twee dochtertjes: Lucy (4) en Lily (3).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ellen Kegels (@lnknits)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Haar tips voor een duurzame kleerkast

  1. Koop kwalitatieve stuks en draag er zorg voor. Investeer in duurzame, kwalitatieve kledingstukken. Ik koop bijvoorbeeld liefst een jeans die jaren meegaat. Die zijn hierdoor wat prijziger, maar dan weet ik dat ze tenminste niet scheuren binnen het jaar. Gezien mijn kindjes in een bos naar school gaan, worden mijn broeken al snel smerig en moet ik ze veel kunnen wassen. Hierdoor mogen ze niet te snel ‘verdunnen’. Mijn broeken van Acne gaan heel wat jaren mee.
  2. Shop een goed stuk in verschillende maten. Neem nu bijvoorbeeld een jeans; ik heb verschillende, kwalitatieve jeans in heel wat maatjes en hou ze goed bij. Aangezien je lichaam als vrouw regelmatig verandert (zwangerschap, ontzwangeren, stress, een gezellige vakantie…) kan elke maat nog weleens van pas komen. Zo heb ik geen excuus om telkens weer voor een nieuwe broek te gaan als deze niet meer zou ‘passen’.
  3. Kies eens voor duurzaam en/of tweedehands. Gezien de huidige recessie en de dalende koopkracht van de consument, hebben we zojuist een leuke campagne op poten gezet waarbij je jouw oude LN Knits truien kan binnenbrengen in ruil voor een kortingsbon. De stuks die binnenkomen worden gecontroleerd, gestoomd en klaargemaakt voor een tweede leven. Die plaatsen we begin juni online, op ons pre-loved vintage platform. Daar kan je dus een LN Knits in perfecte staat aan een zacht prijsje kopen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ellen Kegels (@lnknits)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat is je belangrijkste drijfveer om duurzaam te leven?

“Ik geloof zeer sterk in het feit dat ‘alle kleine beetjes helpen’. Samen maken we echt het verschil. Zo probeer ik enerzijds als persoon en met ons gezinnetje een bijdrage te leveren maar doe ik dit ook zeer bewust met mijn zaak LN Knits. Het is 5 na 12 en we moeten allemaal samenwerken om volledig te evolueren naar een duurzame maatschappij.”

“Ik leg mijn kindjes uit dat het ijs aan het smelten is en de ijsberen hierdoor geen plekje meer hebben om te wonen. Ze kunnen zich dat goed visualiseren en dat helpt hen de juiste keuzes te maken.”

Probeer je jouw kindjes ook al iets bij te brengen rond duurzaamheid?

“Zeker en vast. We zijn zeer zuinig als het op ‘licht’ en ‘verwarming’ aankomt. Dat weten deze kindjes ondertussen wel. Lampen staan enkel aan als het echt nodig is. Verder verwarmen we enkel de benedenverdieping. De kamers verwarmen we nooit en de badkamer enkel kort voor we in badje of de douche gaan. We doen dit ‘voor de ijsberen’. Ik leg hen al van een jonge leeftijd uit dat het ijs aan het smelten is en de ijsberen hierdoor geen plekje meer hebben om te wonen. Ze kunnen zich dat echt visualiseren en het helpt hen om de juiste beslissingen te nemen. Verder dragen we thuis altijd warme sloffen en uiteraard zachte en warme LN Knits truien!”

Heb je tips om duurzaam te ondernemen? Wat zijn de grootste uitdagingen?

“Al vanaf dag één onderneem ik vanuit het principe ‘Zero Waste policy’. Zo worden collecties ontworpen, geproduceerd, aangekocht en verkocht vanuit de ambitie om geen afval te hebben – en dat lukt zeer goed. Als er meters wol overschieten in een bepaalde kleur van een voorgaande collectie, laten we deze opbollen tot bolletjes die verkocht worden aan onze creatieve ‘DIY’ community van breisters en haaksters. Zo heb ik al meerdere brei- & haakboeken geschreven met exclusieve patronen van onze eigen collectie, waarmee men aan de slag kan.

“Eén van mijn tips om duurzaam te ondernemen? Hou de hoeveelheid die je aankoopt goed in het oog en laat je niet verblinden door grote aantallen.”

Verder worden letterlijk alle proto’s van knits die binnenkomen doorheen het designproces van een collectie verkocht aan liefhebbers van unieke stuks. We hebben daarnaast ook het geluk na de solden met amper tot geen stock te blijven zitten. We kopen beperkt in; enerzijds om het exclusieve karakter van LN Knits te behouden, anderzijds om niet aan dumpprijzen te moeten verkopen (laat staan weggooien of verbranden – wat erg veel gebeurt in de vervuilende mode-industrie). Als tip kan ik dus meegeven om creatief en ondernemend te zijn, alsook de hoeveel dat je aankoopt goed in het oog te houden en niet verblind te zijn door grote aantallen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ellen Kegels (@lnknits)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De wol van LN Knits haal je in Peru, hoe probeer je dit proces zo ecologisch mogelijk te houden?

“Klopt. Onze wol komt uit Peru, waar ook onze volledige productie zit. Onze garens hoeven dus absoluut niet ver te ‘reizen’ om tot bij de producent te geraken. We werken met duurzaam alpaca-garen die het kwaliteitslabel van ‘Responsible Alpaca Standard‘ hebben gehaald. Verder gebeuren al onze transporten vanuit Peru naar België ‘Carbon Neutral free‘.”

Bij welke duurzame modelabels shop je zelf graag?

“Ik koop graag Belgisch. Heel wat kleine, Belgische merkjes hebben een ambachtelijke productie met een lage voetafdruk. Zo ben ik grote fan van de handtassen van Mieke Dierckx, de jeans van Façon Jacmain en de juweeltjes van Nimzu. Nu de collectie van LN Knits steeds verder uitbreidt met meer dan enkel ‘knits’, shop ik steeds minder. Logisch, natuurlijk!”

Hoe ziet je beautyroutine eruit? Probeer je ook daar eco friendly producten te shoppen?

“Sinds ik mama ben van twee lieve meisjes heb ik niet meer zoveel tijd om voor de spiegel te staan. En eigenlijk wil ik dat ook niet meer. Neemt niet weg dat ik me natuurlijk wel graag verzorg. Ik leef liefst zo naturel mogelijk en dat zie je ook aan mijn beautyroutine. Ik ben een erg grote fan van Bio’ty Lab van Anne Poelmans; een handige en zeer overzichtelijke beautywebshop met enkel biologische en natuurlijke producten. Hieronder een lijstje favorieten:

Voor mijn huid heb ik een lange tijd RainPharma gebruikt, voornamelijk als de kindjes erg klein waren en ze weleens aan m’n gezicht en nek zabberden. Ik vond het belangrijk dat ik dan niet echt ‘giftig’ was. Nu, als 35-jarige vrouw, heb ik toch net dat tikkeltje extra nodig gezien botox of fillers niet aan mij zijn besteed. Ik gebruik de producten van Environ en ben daar zeer tevreden van. Ik laat ook elk half jaar een hydrafacial doen of een andere gezichtsbehandeling. Ik zou het willen opdrijven maar daar steken mijn zaak of de kindjes graag een stokje voor.”

Je bracht onlangs ook een swimwear collectie op de markt, kan je daarover wat meer vertellen?

“Na twee bevallingen was mijn lichaam veranderd en wilde ik meer draagcomfort, zeker op het strand. Omdat ik geen kwalitatieve bikini’s en badpakken op de markt vond, begon ik zelf te experimenteren met nieuwe pasvormen en simpele, sportieve snits, geïnspireerd op de surfcultuur. De limited edition swim & beachwear collectie van LN Knits is gemaakt van reststoffen en past helemaal binnen onze ‘zero waste’ policy. De bovenstukjes hebben bewust geen pads of beugels, de dikkere stof houdt alles op zijn plaats en flatteert elk lichaamstype. De stretchstof past zich namelijk aan je lichaam aan, of je nu een A- of E-cup hebt. De zwemkleding is stijlvol en tijdloos en zit bovendien heerlijk, stevig en comfortabel. De lancering begin april was een enorm succes; ondertussen is een bijbestelling in de maak gezien de bikini’s al op één avond uitverkocht waren!”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ellen Kegels (@lnknits)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat zijn je favoriete ‘ademplekjes’ in de natuur?

“Mensen die me kennen of volgen, weten dat wij ons hart verloren hebben aan Portugal. We kunnen niet zonder de heerlijke lange dagen op het strand, de verse zuivere lucht, de (woeste) golven… en ook niet zonder de heerlijke, gegrilde visjes. Thuis eten we af en toe eens wat kip, verder geen vis of vlees. Maar in Portugal delen mijn oudste dochter en ik dagelijks een gegrilde vis. Heerlijk! Onze droom blijft nog altijd om ooit deels in Portugal te kunnen leven/wonen.

“Thuis eten we af en toe eens wat kip, verder geen vis of vlees. Maar in Portugal delen mijn oudste dochter en ik dagelijks een gegrilde vis. Heerlijk!”

Dichter bij huis houden we enorm van de badstad ‘De Haan’ aan zee. Ik heb daar als kind veel gezeten. Net zoals in Portugal heerst daar een heerlijk no-nonsense sfeer waar ik van houd. Al kan je ons ook vaak vinden in het Peerdsbos te Brasschaat, letterlijk achter de hoek. Daar trekken we meerdere keren per week naartoe om uit te razen. Alleen, tijdens mijn loopjes, of met de kindjes.”

Meer duurzame doeners