De juiste jurk kan véél doen, ook op momenten dat er weinig te feesten valt. En nadien draag je ’m gewoon door, toch?

De contra’s: je hebt mogelijks geen feestjurk nodig. Wegens geen feest. En misschien ook geen budget voor een jurk die je één keer draagt. Maar: lees toch even verder, want heus, de juiste jurk doet véél voor de sfeer, het humeur én je figuur.

De pro’s: een feestjurk hoeft niet per se een gala-achtige constructie te zijn; enkellang en bombastisch en veroordeeld tot een leven achterin de kast. De feestjurk anno nu glittert (want ja, we kunnen wel wat extra sparkle gebruiken), is uitgesproken sexy (we zitten allemaal al lang genoeg in een joggingpak) én multi-inzetbaar. Ha!

1. Het feest

Hoe klein, minimalistisch of beperkt je straks ook viert: je opkleden maakt een énorm verschil. Het is alsof je de feestknop op ‘aan’ zet: een glittertje, en je zit meteen in de juiste stemming. Vermijd het klassieke zwart, en kies voor iets meer punch: paars bijvoorbeeld; mooi bij vrijwel iedereen, en vrolijker dan al die donkere wintertinten.

feestjurk

Paarse jurk met pailletten (Twinset, € 249). Tasje met glitters (Steve Madden, € 89,99 – Koop het hier). Panty’s (Dim). Riem (Essentiel Antwerp, € 85 – Koop hem hier). Pumps (Marina Rinaldi, € 425 – Koop ze hier).

Vermijd én benen én borsten: kies of voor een korte jurk met hooggesloten hals, of voor een midi-versie met decolleté. Dé trend van 2020 is een bolle, overdreven mouw: altijd een troef dus als je een jurk vindt met royale mouwen. En verder ga je voor een coupe die past voor jouw figuur: strak als je je vormen wilt uitspelen, A-lijn als je je heup wilt verstoppen.

De afwerking is up to you: een sneaker als je het graag speels houdt, hakken als het ‘af’ mag zijn. En weet: dit soort jurk brengt er écht de sfeer in.

2. De Day after

Lang leve 2020, het jaar waarin niks mag, maar op kledinggebied gelukkig álles kan. Een jurk bij een broekpak? Ja! Draag je jurk als top, mix met een broek en jasje, draag er andere schoenen onder et voilà: een tweede leven voor je feestgarderobe. Let op het kleurenpalet: een glitter blijft ook na kerst glitteren, dus hou het kleurenpalet uniform voor een rustig effect. Vergeet niet te toosten op een beter 2021!

feestjurk de dag erna

Paarse jurk met pailletten (Twinset, € 249). Broek (Baum und Pferdgarten, € 239 – Koop hem hier). Jas (Baum und Pferdgarten, € 429 – Koop hem hier). Bottines (The Kooples, € 335 – Koop ze hier). Hoed (Weekend Max Mara, € 105 – Koop hem hier).

Beelden: Martin Sweers.

Meer lezen over eindejaar en feestmode: