22 jaar, zo lang is het maar liefst geleden dat de wagen waarin Lady Di plaatsnam op de vlucht voor de aasgrage camera’s van een groepje paparazzi, ongelukkigerwijs tot stilstand kwam tegen een pilaar in de Pont de l’Alma-tunnel in Parijs. Zowel Diana zelf als haar vriend Dodi Al-Fayed en chauffeur van de wagen, Henry Paul, waren op slag dood.

Ook zoveel jaar na datum spreekt de figuur van de immer goedlachse en stijlvolle ‘Princess of Wales’ nog altijd enorm tot de verbeelding. De karakteristieke, soms vooruitstrevende en controversiële ‘koninklijke’ stijl van Diana heeft – samen met haar natuurlijke flair – dan ook zeker zijn sporen nagelaten in het modelandschap. Net als een paar andere ‘bekende’ vrouwen met een bijzonder gevoel voor mode – denk: Jackie Kennedy en Audrey Hepburn – groeide de prinses tijdens haar leven dan ook al snel uit tot een waar fashion icon.

The paparazzi sweater

Een nalatenschap die ook zoveel jaar na haar dood nog steeds blijft nazinderen trouwens. Heel recent nog ging er zo bijvoorbeeld een vrij iconische trui van Diana onder de hamer voor een behoorlijk bedrag: voor niet minder dan 47.000 euro vloog Lady Di’s vermaarde ‘Virgin Atlantic gym sweater’ een paar dagen geleden op een Londense veiling immers de deur uit.

De trui – met een opvallende prent en een grijs sweater-stofje – groeide uit tot statement-stuk bij uitstek, daar Diana het kledingstuk gebruikte om de paparazzi voor de gek te houden: jaren aan een stuk droeg de prinses de trui immers wanneer ze na een bezoekje aan de fitness naar huis terugkeerde, om er zo voor te zorgen dat elke foto die dan gekiekt werd zo hard op alle voorgaande foto’s leek, dat hij nagenoeg niets waard was.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bovendien past het item – met groteske en rather ‘foute’ jaren ’80-print en zijn lichtes oversized model, perfect binnen de look die Diana uitstraalde: naar koninklijke normen soms een tikje controversieel, absoluut ‘on trend’ en met een erg specifiek gevoel voor mode – én voor haar eigen persoonlijkheid for that matter.

Iconische look

Nog behorende tot de prototypische Lady Di-look? Chanel-achtige mantelpakjes met opzichtige manchetknopen in goud, vaalgele jumpsuits in een (toen al) oversized model, witte pofblouses in Victoriaanse stijl, cropped up geklede jasjes met eighties uitstekende epauletten en – bij gelegenheid – erg stijlvolle, nauwaansluitende galajurken tot aan de enkels – al dan niet met een streepje fluweel en met bijpassend kroontje of oversized hoed – want ja, je bent natuurlijk een Britse prinses of je bent het niet.

Talking with clothes

Wat de stijl van Lady Di – op haar onberispelijk gevoel voor trends, vormen, stoffen en silhouetten na dan – zo iconisch en ook wel ‘klassiek tijdloos’ maakt (zo tijdloos zelfs dat hij ook 22 jaar na haar dood nog steeds een inspiratiebron vormt voor tal van kledingbrands én fashionista’s) is natuurlijk de persoonlijkheid die Diana in al haar combinaties wist te steken.

“Wat de look van Diana zo speciaal maakte, is dat ze er perfect mee wist uit te dragen wie ze was”, zegt Eleri Lynn, curator van de overzichtstentoonstelling ‘Diana: Her Fashion Story‘, daarover in een interview met Vanity Fair.

“Het is verbazend hoe weinig beeldmateriaal er ons rest waarop de prinses effectief aan het spreken is. Toch denken we – op basis van de omvangrijke fotografische erfenis die er van Diana overgeleverd werd – ons allemaal perfect een beeld te kunnen vormen van wie de prinses was: hoe ze dacht als persoon, welke ideeën en opinies ze erop nahield, en hoe ze in het leven stond.”

Vrouw van de wereld

“Dat kunnen we omdat Diana erin slaagde met haar kleding alleen al, een groot deel van die informatie aan de buitenwereld te communiceren.” Elke dag wist de prinses zich precies te kleden naargelang haar gemoed haar voorstond en naargelang dát deeltje van haar ‘extensief ontwikkelde’ persoonlijkheid ze die dag het meest voelde opborrelen.

Met haar omvangrijke garderobe en haar scala aan geadopteerde looks, kon Diana dan ook perfect elk aspect van haar persoonlijkheid afwisselend op de voorgrond plaatsen: dan eens die van de gracieuze prinses met blauw bloed, dan weer eens die van avontuurlijke wereldreizigster, die van liefhebbende moeder of die van geëngageerde wereldverbeteraar.

Sterke persoonlijkheid

Binnen de stijl van Diana echter ook één constante: haar gemoedelijke, doch sterke persoonlijkheid spreekt werkelijk uit elk type look die ze zich aanmat. En laat dat nu net hét belangrijkste item van een geslaagd fashion statement zijn: een sprankeltje vrouwelijkheid, een gezonde portie zelfvertrouwen en een behoorlijke dosis ‘zin in het leven’ – dát en een klein tikje je m’en fou natuurlijk.

Shop je eigen ‘Royal Vintage’ Diana-look hier:

Wie voor zichzelf een gracieuze, doch niet al té serieuze look met vette knipoog naar de eighties en nineties wil creëren, richt zich best tot de betere retro- en vintage-geïnspireerde shop.

Onder meer in de recent opgerichte webshop van onze eigen moderedactrices Els Keymeulen en Kristin StoffelsLe Freddie – vind je een zeer karaktervol arsenaal aan dit type items.

Speciaal voor alle Diana-lovers zetten we enkele van hun leukste opties op een rijtje!

Gebreide cardigan met bloem

Russ Studio knitted vest (maat 38), € 59. Koop hem hier

Victoriaanse blouse met pofmouw

Button-up crop top (maat 34), € 49. Koop hem hier

Midi-skirt met grote ruit

Button-up skirt (maat 42), € 59. Koop hem hier

Disney-trui met print

Cream and navy Disney sweater (size 40), € 69. Shop hem hier

 

High waisted bermuda in paars

Purple Bermuda in los model (maat 38), € 49. Shop hem hier

Gebloemde jurk in quilt

Blue quilted robe (maat 38), € 79. Shop hem hier

Blouse in ruit met ruches

Checked blouse in groen (size 36), € 89. Shop hem hier 

Slaapjurk met kraagje

Blauwe sleep dress met bloem in blauw (maat 38), € 79. Koop hem hier 

Mouwloze top met ruches

Flower print top in rood (size 36), € 49. Shop hem hier

Quilted bomber in donkerblauw

Bomber in quilt met bloemenprint (size 38), € 169. Koop hem hier

Bolhoedje in stro

Hoedje in stro met bloemenlint, € 39. Shop hem hier 

Beelden: Getty Images. 

Lees ook: