Ze is een van de meest stijlvolle Belgische modellen ooit, tijdloos ook, en ze ademt het soort ingetogen luxe waar velen alleen van kunnen dromen. Ingrid Parewijck: mama, model, wereldreiziger – een apart kerstverhaal.

Voor ik model Ingrid Parewijck bel, googel ik haar. Even mijn geheugen opfrissen: welke grote modellenjobs deed ze ook weer? Waar is ze momenteel mee bezig, moet ik iets weten? De eerste honderd hits zijn allemaal dezelfde: ‘Relatie Erik Van Looy met topmodel Ingrid Parewijck voorbij’. Lang leve de roddelpers, maar ík wil het over iets heel anders hebben: kerst in coronatijden. Ik bel Ingrid op een kille oktoberochtend; ik thuis aan mijn bureau, zij op de trein vanuit Duitsland terug naar huis. Het wordt een telefoongesprek met veel onderbrekingen – wifi op de trein, weet je wel – maar Ingrid is de rust zelve, en waarschijnlijk het meest bescheiden topmodel dat ik ooit interviewde.

Ingrid Jas in ruit oversized (Dondup, € 1.050). Gebreide bruine trui met zakken (Baum und Pferdgarten, € 259). Plooirok (Gestuz, € 159). Kousen (Falke). Laarzen in kaki (Ilse Jacobsen bij Zalando, € 134,95). Morris Jas in blauwe wol (Zara, € 39,95). Witte blouse (C&A, € 12,95). Bretellen (C&A, € 12,99). Broek in grijze ruit (Zara, € 25,95). Bottines (Pepe Jeans, € 129,95). Mona Kleed (Scotch & Soda, € 99,95). Hoed (Elvis Pompilio, prijs op aanvraag). Bottines (Pepe Jeans, € 75). Kousen (Burlington).

“Ik ga werken, en ik zorg voor mijn zoon, en – als het mag – spreek ik af en toe af met vriendinnen. Dat is mijn leven wel zo ongeveer. Ik ben zeer dankbaar dat ik nog kán werken: volgend jaar werk ik twintig jaar als model. Ik heb ooit mijn studie rechten – na drie jaar – stopgezet voor deze carrière. Af en toe bekruipt me het gevoel dat ik misschien beter door had kunnen zetten, maar dan denk ik aan de afgelopen twintig jaar. Aan alle reizen die ik heb gemaakt, culturen die ik heb leren kennen. Een andere taal praten, gedropt worden in een vreemd land, altijd alleen je plan moeten trekken… Dat verrijkt énorm, en daar kijk ik met heel veel dankbaarheid op terug.”

Morris Jas in blauwe wol (Zara, € 39,95). Witte blouse (C&A, € 12,95). Bretellen (C&A, € 12,99). Broek in grijze ruit (Zara, € 25,95). Bottines (Pepe Jeans, € 129,95). Mona Kleed (Scotch & Soda, € 99,95). Hoed (Elvis Pompilio, prijs op aanvraag). Bottines (Pepe Jeans, € 75). Kousen (Burlington).

“Ik weet dat het uitzonderlijk is dat ik nog steeds aan de bak kom. Ik ben klassiek hé, een ‘tijdloos’ model. Ik bekijk het zo: modellen zijn een beetje als voetballers. We zijn een pion, worden ergens geplaatst omdat we daar goed scoren. Wel, ik ben voor een merk een veilig inzetbare pion. Wie voor mij kiest, kiest voor veiligheid. Zo is mijn carrière eigenlijk ook gestart: net na 9/11, toen het androgyne, heroine-chic model uit de mode geraakte en iedereen opnieuw klassieke schoonheden wilde. Dat geldt vandaag nog steeds, en er is natuurlijk ook die andere verklaring: er is een zeer grote markt voor modellen van boven de veertig. De wereld vergrijst en dan heb je een ouder model nodig om op die doelgroep in te spelen. Ik ben 41, en word ingezet om kledij te promoten voor vrouwen van 60 à 70, hé. Zo werkt het, en dat accepteer ik. Ik apprecieer deze job steeds meer.

Ingrid Lang zwart kleed (Momonì, € 499). Jas in ruit (Christian Wijnants, € 1.100). Riem (Essentiel, € 85). Laarzen (Aigle bij Zalando, € 129,95).

Intussen verbazen we er ons over hoe goed de wifi het doet op de trein, en hoe weinig achtergrondgeluid er klinkt. Ingrid: “Ha! Dat is die Duitse degelijkheid hé. Dat merk ik ook op het werk; ik werk zeer vaak in Duitsland, en de mentaliteit is altijd zo. Geen blabla, gewoon voortdoen, goed werk afleveren, geen gedoe. Een énorm contrast met jobs in Frankrijk, waar alleen al de lunchpauze twee uur duurt. ( lacht) Ik heb het graag op z’n Duits: gewoon doordoen. Mijn zoon ( Morris, 12, red.) is intussen goed gewend aan mijn vele reizen, maar drie weken aan één stuk weggaan is er niet meer bij, hoor. Morris zit op een leeftijd waarop hij toch wat begeleiding nodig heeft. Ik wil er voldoende voor hem zijn.”

Ingrid Beige trenchcoat (Weekend Max Mara, € 569). Kleed met witte kraag en manchetten (& Other Stories, € 89). Laarzen (Aigle bij Zalando, € 129,95). Mona Jas (Scotch & Soda bij De Bijenkorf, € 169,95). Laarzen (Aigle bij Zalando, € 129,95).

En dan gaat de lijn dood. De rest van ons gesprek wordt nog vier keer onderbroken – ‘Hallo, ben je er nog? Ingrid?’ – maar gelukkig is Ingrid een zeer vlotte prater: “Ah! Ik hoor je terug. Dus: of de mode veranderd is in die twintig jaar? ’t zal wel zijn! Vandaag moet de hele mode-industrie de tering naar de nering zetten en ik ben héél blij dat ik de eerste tien jaar van mijn carrière heb kunnen profiteren van de megalomanie van de industrie. Het was gewoon decadent: de reizen, de hotels, de budgetten. In diezelfde periode woonde ik ook drie jaar in New York, een fantastische tijd. Mijn vriend woonde daar, een deel van mijn vriendinnenkring ook, ik was nog geen moeder… In die periode heb ik ook goed de Amerikaanse markt leren kennen – een unieke tijd.”

Ingrid Jas wit met zwarte bewerkingen (Louis Vuitton, € 9.000). Witte blouse (Arket, € 69). Zwarte broek (H&M, € 99,90).

“De eerste knik kwam er in 2008, met de financiële crisis: minder paradijselijke locaties, de budgetten gingen naar beneden. Wij lachten daar toen mee, onder collega’s: weet je nog, in de goeie ouwe tijd, toen we vanuit de woestijn opgepikt werden met de helikopter en naar Hollywood werden gevlogen? (lacht) Dat is nu helemaal voorbij, maar ik vind dat niet zo erg: ik ben ouder en moeder en mijn prioriteiten liggen ook gewoon anders. Ik ben samen met de mode-industrie soberder geworden en dat is prima. Weet je, het kan ook nog veel slechter hé. Je zult maar in de muziekindustrie werken vandaag, of in de evenementensector. Drama’s zijn dat.

Ingrid Kleed in zwart-wit ruit (Baum und PferDgarten, € 329). Zwarte cape met pailletten en pluimen (Essentiel, € 395). Morris Rolkraagtrui (Uniqlo, € 34,90). Broek (Zara, € 25,95). Bretellen (C&A, € 12,99). Mona Kleed zwart-wit ruit (Zara, € 22,95).

“We moesten het eigenlijk over kerst hebben, hé? Ik vind kerst heel gezellig – die boom, die knusse sfeer in huis – maar ik krijg er wel stress van. Van wie kookt, welke cadeautjes er moeten gekocht worden – dat maakt me echt zenuwachtig. Meestal werk ik tot vlak voor kerst, en dan moet alles rap rap – eigenlijk zou kerst van mij best zonder al die cadeautjes kunnen. Weet je, dat moet ik eigenlijk wel toegeven: deze pandemie, hoe onwerkelijk ook, geeft me wel een zekere rust. Het leven is heel eenvoudig vandaag; niets moet. Ik móét niet naar een feest, ik móét niet nog van alles koken. Ik hou wel van de kalmte die die gedachte brengt. Maar oké, ik hoop wel dat ik niet alleen met mijn zoon aan tafel zit straks, dat is misschien wel té rustig. En het zou ook wel handig zijn als ik niet voor het eten moet instaan op kerst ( lacht): ooit heb ik de kalkoen met de plasticfolie er nog rond in de oven gestoken. Ik ben helemaal geen keukenprinses, ik eet heel graag maar van koken kan ik niet genieten. Dus op die bewuste kerstavond begon plots het hele huis naar plastic te ruiken, dat was echt niet zo aangenaam. Het leek alsof we midden in een plasticfabriek zaten – drama. Het werd een vegetarische maaltijd die avond.”

Ingrid Jas (Barbour, € 649). Witte blouse met grote kraag (H&M, € 49,99). Kaki broek in wol (Attic and Barn, € 219). Bottines (Louis Vuitton, € 890). Morris Trui gebreid (Scotch & Soda, € 79,95). Broek in grijze ruit (Zara, € 25,95). Bottines (Pepe Jeans, € 129,95).

“Ik hoop dat we straks gezellig aan tafel kunnen zitten met de mensen die we graag zien, meer hoeft dat niet te zijn. Dat is misschien wel mijn kerstwens dit jaar: iedereen rond mij gelukkig, en gezond. En op macroniveau een eind aan die helse corona, en het klimaatprobleem mag eindelijk ook eens erkend worden. Meer vraag ik niet – simpel hé.” (lacht)

Ingrid Cape (Dior, € 4.980). Blouse (Dior, € 1.650). Rok (Dior, € 1.200). Panty (Falke). Morris Trui gebreid (Scotch & Soda, € 79,95). Broek in grijze ruit (Zara, € 25,95). Pet geruit (America Today, € 17,95).

Ik vraag Ingrid wat ze nog gaat doen, op die lange treinrit naar huis. Slapen misschien? Lezen? Ook, maar nu kijkt ze naar Trump. The American Dream op Netflix: “Je kunt écht zien hoe sociopathisch die man is. Hoe hij met zijn charme een hele natie rond zijn vinger draait, ongelooflijk. Het is een vierdelige serie, echt interessant.” Of ze Trump ooit ontmoet heeft, vraag ik nog, tijdens haar periode in New York. “Nee, haha, maar wél een medewerker van Jeffrey Epstein, Jean-Yves Le Fur. Ik moest een casting doen bij hem, maar ben er niet op ingegaan. Het kostte me een job voor Numéro, maar hey: so be it.”

Productie & styling: Ellen Monstrey – Foto’s: Zeb Daemen

Wil jij ook logeren in dit romantische kader? Boek dan een kamer in het Kasteel van Ordingen. Je leest er meer over op pagina 134 van Feeling (Weekend weg) en op kasteelvanordingen.be

Meer interviews: