Een goed gevulde kleerkast maakt ons blij maar voor het milieu is het geen al te best idee. Investeer daarom in goeie basics, die lang meegaan en die je vaak draagt. Zo hou je jouw kleren wat langer mooi!

1. Was niet te vaak

Was je kleren zo weinig mogelijk. We willen altijd alles clean, maar je jurk na één draagbeurt in de machine droppen, hoeft absoluut niet. Hangt er een geurtje aan? Probeer dan eerst een wasbeurt uit te stellen door er een verfrissende spray over te nevelen. Bij een vlekje tippen we deze eerst plaatselijk te proberen verwijderen.

2. Was niet te heet

Was je kleren niet hoger dan 30 à 40 graden (behalve babykleertjes en stuks die je steriel wil). Vermijd ook de droogkast wanneer dat kan. Wil je voorkomen dat de microvezels uit je kledij in de oceaan, en dus bij de vissen en hun koraal, terechtkomen? Koop jezelf een guppyfriend bag!

3. Berg slim op

Wil je gaatjes in je kledij voorkomen? Koop ballen uit cederhout, ze verdrijven de motten. Hang verder een kledingstomer dichtbij je kleerkast om katoenen stuks en favoriete pulls instant op te frissen.

4. Herstel zelf!

Zomen en knopen kan je makkelijk zelf herstellen. Alles wat je ervoor nodig hebt, is een goede schaar en bescheiden naaikit (met die vanop hotel kom je al een eind). Vliesofix is een goeie aankoop als je niet zo goed overweg kan met een naaimachine. Het is een soort tape die je kan gebruiken om je zomen om te plooien. Je hoeft er niet eens je strijkijzer voor boven te halen, een stijltang om alles vast te lijmen, doet al wonderen. Om knopjes weer aan een blouse te naaien, vind je op YouTube heel wat goeie tutorials. Onthou vooral dat het er niet perfect hoeft uit te zien.

Heb je een gigantische scheur in je lievelingsjeans, die je écht niet meer genaaid krijgt? Strijk er een patch over en maak er een it-piece van: zo gefixt!

5. Recycleer

Ook als er een onuitwisbare vlek op je favoriete stuk zit, hoef je ‘t nog niet weg te gooien. De zomertrend van 2021 is hier dé oplossing: tie-dye. Het Belgische Studio Fluo heeft hiervoor een toffe DIY kit; lekker nineties!

Kan je echt geen afscheid nemen van de leuke stof, zet ‘m dan in als inpakpapier of maar er vodjes van. Ook een zelfgeknutselde scrunchie is een leuk idee. Denk dus twee keer na voor je iets zomaar weggooit en spring creatief om met je kledij!

Stoffenverfrisser

& Other Stories
€ 12 – Shop het hier

Kledingstomer

The Steamery 

€ 120 – Shop het hier

Mottenballetjes

Dille & Kamille 
€ 0,50 per balletje – shop het hier

Dubbelzijdige tussenvoering

Veritas
€ 4,75 per meter – Shop het hier

Tie-dye DIY pakket

StudioFluo
€ 27,99 – Shop het hier

Meer mode: