Een goed gevulde kleerkast maakt ons blij maar voor het milieu is het geen al te best idee. Investeer daarom in goeie basics, die lang meegaan en die je vaak draagt. Eco-influencer Laura Van De Woestyne (@laurafromthedesert) en Feeling tippen hoe je jouw kleding (en de planeet!) langer mooi houdt.

1. Was zo weinig mogelijk

Laura: “Zo weinig mogelijk wassen, is nog steeds de makkelijkste en meest voor de hand liggende tip. Gooi dus niet zomaar alles na 1 keer dragen in de wasmachine en wacht tot je wasmachine echt helemaal vol zit voor je het opzet. Moet het niet per se gewassen worden? Hang het dan gerust eens buiten – zo kan het verluchten.”

2. Was zo koud mogelijk

Laura: “Het is absoluut niet nodig om alles op 60 of 90 graden te wassen (behalve babykleertjes en stuks die je steriel wil). Zeker als je weet dat de meeste energie van je wasmachine naar het verwarmen van het water gaat. Probeer dus zo vaak mogelijk op 30 graden te wassen, voor de meeste kleding is dat echt warm genoeg.”

3. Gebruik een waszak om microplastics tegen te houden

Laura: “Synthetische kleding bevatten microplastics. Deze komen vrij tijdens
het wassen en belanden in ons water én bij de vissen en het koraal. Om dit tegen te gaan kan je een waszak (bijvoorbeeld die van guppyfriend) gebruiken die de microplastics tegenhouden.”

4. Duurzame wasverzachter

Laura: “Qua wasverzachter; de reguliere merken die op de markt zijn bevatten veel chemische stoffen en zijn dus niet goed voor het milieu. Maar wasverzachter beschermt je kleding wel tegen beschadiging van de wastrommel. Gebruik dus een ecologisch merk (Seepje is een goeie optie) en zorg er zo voor dat je kleding langer meegaat.”

5. Droog je was niet in een machine

Laura: “Een droogmachine verbruikt enorm veel energie en is eigenlijk overbodig. Je kan kleding perfect laten drogen aan een droogrek, het duurt misschien iets langer maar het milieu en je energierekening zullen je dankbaar zijn.”

6. Berg slim op

Wil je gaatjes in je kledij voorkomen? Koop ballen uit cederhout (die vind je o.a. bij Holland & Barrett en Dille & Kamille), ze verdrijven de motten. Hang verder een kledingstomer dichtbij je kleerkast om katoenen stuks en favoriete pulls instant op te frissen.

7. Herstel zelf!

Zomen en knopen kan je makkelijk zelf herstellen. Alles wat je ervoor nodig hebt, is een goede schaar en bescheiden naaikit (met die vanop hotel kom je al een eind). Vliesofix is een goeie aankoop als je niet zo goed overweg kan met een naaimachine. Het is een soort tape die je kan gebruiken om je zomen om te plooien. Je hoeft er niet eens je strijkijzer voor boven te halen, een stijltang om alles vast te lijmen, doet al wonderen. Om knopjes weer aan een blouse te naaien, vind je op YouTube heel wat goeie tutorials. Onthou vooral dat het er niet perfect hoeft uit te zien.

Heb je een gigantische scheur in je lievelingsjeans, die je écht niet meer genaaid krijgt? Strijk er een patch over en maak er een it-piece van: zo gefixt!

8. Recycleer

Ook als er een onuitwisbare vlek op je favoriete stuk zit, hoef je ‘t nog niet weg te gooien. Deze zomertrend is hier dé oplossing: tie-dye. Het Belgische Studio Fluo heeft hiervoor een toffe DIY kit; lekker nineties!

Kan je echt geen afscheid nemen van de leuke stof, zet ‘m dan in als inpakpapier of maar er vodjes van. Ook een zelfgeknutselde scrunchie is een leuk idee. Denk dus twee keer na voor je iets zomaar weggooit en spring creatief om met je kledij!

Stoffenverfrisser

& Other Stories
€ 12 – Shop het hier

Kledingstomer

The Steamery
€ 130 – Shop het hier

Waszak

Guppyfriend
€ 29,75 – Shop het hier

Eco-vriendelijke wasverzachter

Seepje
€ 3,99 – Shop het hier

Mottenballetjes

Dille & Kamille 
€ 0,50 per balletje – Shop ze hier

Dubbelzijdige tussenvoering

Veritas
€ 4,99 per meter – Shop het hier

Tie-dye DIY pakket

StudioFluo
€ 27,99 – Shop het hier

Meer mode

Openingsbeeld: Imaxtree.