Si Bollé (52) maakt kunst en kinderboeken, en houdt van klaprozen en kleding. Dochter Vita (10) heeft alvast dat laatste meegekregen.

Moeders mooiste

Vita: “Als mama haar kast opruimt, krijg ik de kleren die te klein zijn of waar ze geen zin meer in heeft. Soms passen ze me perfect, soms zijn ze nog te groot. Meestal kan ik dat oplossen met een riempje of door de mouwen op te rollen of zo. Ik heb al een mooie zwarte trui met roze en rode vlakken, van welk merk ook alweer mama?”
Si: “ Marni denk ik.”
Vita: “Ik heb ook een groen jasje met een rits. Dat is oversized, maar de proporties kloppen, dus dat valt niemand op. Pas nog mocht ik mama’s zwarte trui aantrekken, omdat ik het koud had. Allez, voor haar is het een trui. Voor mij was het een jurkje. Uit de gevaarlijke winkel.”
Si: “ Margiela, nu helaas gesloten. We noemden het ‘de gevaarlijke winkel’ omdat een bezoek ons veel geld kon kosten.”
Vita: “Ik heb ook nog dat mooie tutukleedje…”
Si: “De Y-dress van Alexandra Paszkowska.”
Vita: “Als ik complimenten krijg op school, zeg ik altijd heel fier: ‘Van mama gekregen’.”
Si: “Als we samen winkelen, verdenk ik Vita ervan om de aankoop een beetje te sturen, met het oog op later gebruik. ‘Koop dat mama, dat vind ik ook mooi’.”
Vita: “Ik pas haar schoenen graag, vooral die met hakken die ze zelf niet meer aandoet.”
Si: “Dat is nog enkele jaartjes wachten.”
Vita: “Ik heb al wel heel mooie espadrilles, die mama zelf beschilderd heeft.”

Aangeboren Stijl

Si: “Vita heeft altijd haar eigen smaak gehad en haar eigen mening over kleding. Al van in de kleuterklas. Al riep de hele winkel: ‘Oh wat staat dat jasje je goed’, zij keek dan kritisch in de spiegel en zei: ‘Er klopt iets niet aan de schouders’. Meestal zat er wel een grond van waarheid in haar bewering. Ik heb haar keuzes vrij snel aanvaard omdat ze nooit te ver gaat, ze is altijd heel slim en redelijk. Onlangs wilde ze in haar pyjamabroek naar school. Natuurlijk had ik daar mijn bedenkingen bij. Maar ze had ze dan zo mooi gecombineerd dat ik niet nee kon zeggen.”
Vita: “Ik heb er veel complimentjes over gekregen, en dan wel eerlijk gezegd dat het mijn pyjamabroek was. We houden van dezelfde dingen, mama en ik. Ooit hebben we zelfs alle twee dezelfde schoenen met koeienvlekken en rode veters gekocht.”
Si: “We proberen doordacht te kopen. Een soort vanzelfsprekende duurzaamheid: als je koopt wat je echt mooi vindt, dan zul je het lang dragen. Winkelen om te winkelen, daar doen we niet aan mee.”
Vita: “Mama koopt veel zwart, dan past alles bij elkaar en moet je er niet veel bij nadenken, zegt ze. Ik zie liever een beetje kleur. Als het maar geen roze is. Veel meisjes dragen graag roze en glitters, dat haat ik. Ik hoef geen prinsessenjurken. Wat ik ook vreemd vind, zijn gescheurde jeans. Waarom zou je nu geld geven aan iets wat al kapot is?”

Hebben dit najaar

Foto: Liesje Reyskens