Mode lijkt soms moeilijk: al die trends, maar hoe draag je ze zélf? We luisterden naar jullie vragen en bundelden de antwoorden hier. Zo makkelijk kan mode zijn.

Even een realitycheck: de outfits die bedacht, ontworpen en verkocht worden door designers en labels, zijn toch heus bedoeld voor echte vrouwen. Het lijkt soms niet zo, door de presentatie, de styling en de modellen, en niet iedereen kan daar doorkijken. Onze styliste gelukkig wel, en daarom tonen we jullie hier graag de nieuwe trends, gestyled tot draagbare, haalbare, gewoon góéíe outfits.

DE MINISHORT

Mode Minishort

Met dank aan

Ongeveer elk modemerk dit seizoen, dat korte rokken én shorts op het menu zet. Vaak veroorzaker van stress, want: kort, is dat niet alleen voor supermodellen?

De pro-truc

Je kunt jezélf fotoshoppen – niet op Instagram, maar gewoon, in het echte leven. De stylistentruc is om jezelf te verlengen (en daardoor in één klap ook te versmallen) door je silhouet op te bouwen in één geheel. Lees: je onderstuk matcht je bovenstuk, liefst identiek. Setjes zijn vandaag all the hype: een top + short in matching print, precies omdat setjes je langer maken, ze je lichaam niet opdelen in twee helften.

Goed om te weten

Vermijd ‘gesloten’ schoenen onder een kort onderstuk: een sandaal, muiltje of pump verlengt optisch de benen, doordat de enkel en de wreef niet bedekt zijn.

DE PRINTMIX

print mix

Met dank aan

De vrouw op de straat, die zich geen **** aantrekt van wat de zogenaamde regeltjes voorschrijven.

De pro-truc

Het gangbare idee is dat a) zwart afslankt en b) horizontale strepen verbreden en grote prints verzwaren. Kan netjes de schop op, dat idee, want: als je met kennis stylet en een voorbeeld neemt aan déze mevrouw, dan zie je dat het wél kan. Liefde voor je vormen en aandacht voor coupe en kwaliteit is al wat er nodig is om élk lijf te laten stralen in ‘moeilijke’ trends. Mix overigens gerust ook clashende stijlen door elkaar; sportief met luxe, het wérkt.

Goed om te weten

  • Een grote boezem? Kies dan voor een V-hals i.p.v. een ronde.
  • Zet je curves in de kijker door net alles aansluitend te dragen. Cruciaal is ook hier de stoffenkeuze – kies voor stevig en vermijd alles wat floddert.
  • Een cardigan is soms lomp op de taille, maar krijgt plots definitie wanneer je de onderste reeks knoopjes openzet.

DE XL-LOOK

oversized look

Met dank aan

De streetcultuur, die maakt dat maten plots amper nog bestaan. Iedereen aan de XL, zoiets.

De pro-trucs

Er zijn drie regels waar je rekening mee moet houden: 1. hou de stoffen vloeiend, zodat je in beweging je figuur ‘voelt’, 2. toon altijd een stukje huid en 3. creëer altijd érgens ‘coupe’.

Goed om te weten

  • Is het mooist als je casual mixt met iets gekleders. Een volledig oversized jogginglook is gewoon sportief, wanneer je mixt met pakweg een blazer krijg je een heel ander effect.
  • Werkt voor elk lichaamstype, en je kunt slim spelen met verhoudingen, afhankelijk van je figuur. Als je bovenaan zwaarder bent, en je wilt dat liever níét in de verf zetten, maak je je bovenstuk oversized en je onderstuk meer aansluitend. En omgekeerd.

DE LAGE TAILLE

low waist look

Met dank aan

De nineties, die helemaal terug zijn en verantwoordelijk zijn voor een paar van de meest risqué trends: van het heuptasje tot oversized flanellen hemden. En de lage taille dus, gezien op Britney & co., en behoorlijk vaak verprutst en dus verguisd.

De pro-trucs

Vooreerst: de juiste maat is alles bij deze trend. De lage taille benadrukt – oh verrassing – je taille, en als je broek of rok ook maar een béétje knelt, creëer je een bultje vet daar waar je onderstuk in je lijf snijdt. De regel is dus: koop een maatje groter voor een vloeiend, elegant effect. Vervolgens kun je twee kanten op: je mixt de lage taille met ongeveer de moeilijkste trend van het moment – de croptop. Buikje bloot, navel in zicht: wij vinden het leuk, als je durft. Anders is low waist dé reden om te investeren in een vergeten kledingstuk: de body. Kies ’m zo simpel of sexy als je zelf wilt – de grote troef is dat, ongeacht hoe laag je broek op je heupen zit, de body je bovenlijf altijd bedekt.

Goed om te weten

Vermijd strak aangespannen riemen in een low waist onderstuk; die creëren wat we precies willen vermijden: een ingesnoerd effect.

DE AANSLUITENDE JURK

figure hugging look Amelie Zibler

Met dank aan

De influencerscene, die radicaal zwart (oversized) of wit (aanspannend) kiest dit seizoen.

De pro-truc

Laat los dat een jurk die om je lijf spant, niet kan wanneer je niet superstrak/plat/afgetraind bent. Dat kan wél, en het is zelfs mooier wanneer er wat lijf in zo’n jurk zit. Er zullen plooitjes en bultjes en buikjes zijn, maar als je concentreert op hoe sexy en elegant zo’n jurk is, vergeet je dat. Style slim: mix met een oversized hemd in dezelfde toon, knoop open en draag als een jasje en voeg een paar killer accessoires toe. Kijk dan hoe mooi.

Goed om te weten

Bij een aanspannende jurk is de stof zeer belangrijk. Kies voor iets dikker, stevig elastisch materiaal en let op de kwaliteit – een luxestof maakt een enorm verschil bij deze look.

HET DECOLLETÉ

Met dank aan

Euphoria. Seks is het nieuwe zwart. Wij zijn helemaal voor, maar doseren is ook hier cruciaal, én je houdt ook liefst nog een paar dingen mysterieus.

De pro-truc

Ken je het klassieke modecliché waarbij je zogezegd moet kiezen tussen blote benen of een decolleté? Wel: dat kan in de vuilbak. Er is een nieuwe, veel betere optie: blote benen én decolleté, maar dan op de rug. De rug is een minstens zo verleidelijk lichaamsdeel, en die mag straks helemaal in de verf. Bovendien hoef je niet na te denken over wat goed matcht bij je grote slash kleine boezem – een rug is een rug, en altijd even mooi.

Goed om te weten

  • Extra seks toevoegen? Stem je kleurenpalet af op je huidskleur voor een interessante trompe-l’oeil.
  • Sterk alternatief voor het decolleté: blote schouders. Mooi bij iedereen, en oogt heel chic.

DE MEEST GEWAAGDE MICROTRENDS

blazerlook zonder broek

Broek ‘vergeten’

Je ziet het steeds vaker: een look die enkel bestaat uit een oversized blazer. Naast de regels voor een korte short, geldt hier nog een richtlijn: hou je accessoires (tas én schoenen) in hetzelfde kleurenpalet om van je blazer een ‘outfit’ te maken. De kleuren smeden alles samen tot een styling die – ondanks de vermiste onderkant – toch een echte outfit wordt.

lingerie outfit

Lingerie bovenaan

Een beetje topmodel loopt dan gewoon in beha over straat, maar wanneer dat een brug te ver is: je bepaalt zélf hoeveel van je lingerie in focus komt. Van een bralette over een T-shirt tot een bandje dat boven je jurk uit komt piepen: er zijn veel versies om je aan deze trend te wagen.

white outfit

Wit op wit op wit

Niet de bestverkopende zomerkleur, want redelijk genadeloos. Maar het kan wel, een geslaagde witte outfit. Denk in laagjes, en mix stoffen die vloeien met stoffen die wat stugger zijn. Een wit T-shirt, een witte blazer en een witte (liefst niet transparante) broek worden zo een geweldig, interessant en flatterend silhouet. Let ook hier op de accessoires: hoe minder verschillende kleuren je toevoegt, hoe sterker.

7X Mode? Een makkie!

Hulp nodig bij het samenstellen van een outfit? Hier zijn items geïnspireerd door de tips die je hierboven las:

Kleed met print

Zara

€55,59 – Shop het hier.

Mini short crochet

Zara

€39,95 – Shop het hier.

Oversized blazer

&Other Stories

€129 – Shop het hier.

Jurk met decolleté

Zara

€59,95 – Shop het hier.

Oversized hemd

Arket

€79 – Shop het hier.

Oversized pantalon

Cos

€115 – Shop het hier.

Ketting

&Other Stories

€29 – Shop het hier.

Lees ook: