Mondmaskers worden de nieuwe realiteit en wie zélf aan de slag wil, kan dat volgens de richtlijnen met dit eenvoudige patroon. Schuilt er geen naaitalent in je? Niet erg, er zijn ook heel wat leuke webshops waar je mooie mondmaskers kan kopen. Sympathiek, want je draagt zorg voor anderen én je steunt er meteen ook het goede doel mee.

Zo zet je jouw mondmasker veilig op en af

Belangrijk: de basisvoorzorgsmaatregelen tegen COVID-19 blijven ontzettend belangrijk. Ook mét masker dien je hiermee rekening te houden.

Zet ‘m op

 1. Was je handen.
 2. Pak je mondmasker bij de uiteinden van de touwtjes of rekjes vast.
 3. Raak de binnenkant van het masker niét aan.
 4. Plaats het mondmasker over je neus, kin en mond.
 5. Raak het masker niet aan als je het draagt. Gebeurt het toch, was dan je handen grondig.
 6. Een mondmasker moet elke 8 uur (of 4 uur bij intensief gebruik) vervangen worden.

Zet ‘m af

 1. Was je handen.
 2. Maak het mondmasker achter je oren los met de touwtjes, maar raak daarbij zéker je gezicht niet aan.
 3. Gooi het mondmasker na élk gebruik in de kookwas (liefst 90°). Was het in een apart zakje zodat het niet door je machine slingert.
 4. Was opnieuw je handen.
 5. PS Een mondmasker in de diepvries of koelkast steken heeft géén zin, want de koude doodt het virus niet.

Tip: het gebruik van een extra filter is aan te raden, zelfs koffie- of stofzuigfilters kunnen helpen.

Kom op tegen Kanker 💌 hun jongerenwerking

Kom op tegen Kanker verkoopt stoffen mondmaskers om de mensen rond je te beschermen én de strijd tegen kanker te steunen. Creatief ondernemer Helen Blanchaert, ofte: helen b, die zelf haar mama verloor aan de ziekte, tekende kosteloos het exclusieve ontwerp. Het werd een frivool bloemenmeisje met het logo van Kom op tegen Kanker als patroon. “Het is een subtiele knipoog naar het Plantjesweekend in september, want ook dat zal misschien niet zonder mondmaskers kunnen doorgaan,” zegt Helen. “We hebben gekozen voor een kwalitatief exemplaar uit drie lagen katoen, met een clip die mooi aansluit rond de neus. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker.” Ook Vive le vélo verkoopt mondmaskers ten voordele van Kom op tegen Kanker (Kom op tegen Kanker, € 14,50).

Plan International 💌 ontwikkelingslanden

Verspreid in plaats van het coronavirus jouw solidariteit door een mondmasker te shoppen bij Plan International België. Ze gingen in zee met Belgische artiesten die elk hun eigen schwung gaven aan de maskers. Tekenaar Philippe Geluck en illustratrices Eva Mouton, Chrostin en helen b versierden de mondmaskers met een vleugje humor. De winst van elk verkocht pakket van 5 gaat integraal naar de acties tegen COVID-19 van Plan International België in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zo help je onder andere met: het informeren van families rond het coronavirus, het uitdelen van hygiënekits (desinfecterende gel, zeep, maskers…) en het mogelijk maken voor kinderen om op afstand les te volgen (Plan International, € 50 voor 5 maskers).

JBC 💌 vzw ‘t Kietelt

JBC pakt uit met 11 vrolijke designs uit stofoverschotten van de zomercollectie. Een zero waste initiatief waarvan er telkens € 1 naar vzw ‘t Kietelt gaat, een organisatie die zich inzet voor arme kinderen in België. Zéker op hun verjaardag worden ze geconfronteerd met de armoede thuis. Vzw ‘t Kietelt zorgt daarom voor een verjaardagsdoos met versiering, traktaties voor de kindjes in de klas, benodigdheden voor een feestje thuis en natuurlijk een mooi cadeau voor de jarige zelf. Er zijn in totaal 10.000 mondmaskers beschikbaar (JBC, € 2,50 vanaf midden mei).

Think Pink 💌 strijd tegen borstkanker

Think Pink België verkoopt in samenwerking met Think Pink Europe stoffen maskertjes om jezelf én je dierbaren te beschermen. 80 % van de opbrengst gaat naar Think Pink België, een organisatie die de strijd aangaat tegen borstkanker (Think Pink, € 24,49 voor 10 maskers).

ARMEDANGELS 💌 Artsen zonder Grenzen

Het duurzame kledinglabel ARMEDANGELS verkoopt ecologische, fair geproduceerde mondmaskers. Van elk verkocht exemplaar gaat er € 2 naar het internationale COVID-19 fonds van Artsen zonder Grenzen. In totaal willen ze ruim 1 miljoen euro inzamelen om de helden in de frontlinie in sterk getroffen landen te steunen. De maskers zijn herbruikbaar en worden in Portugal uit biologisch katoen geproduceerd. Het minimalistische design bevat positieve boodschappen als ‘I warmly smile under this mask’ of ‘I wear this mask for you’. Want een positieve attitude is nu meer dan ooit van belang (ARMEDANGELS, € 12 per masker).

Unica 💌 Street Nurses

Unica heeft een uniek, veilig een eenvoudig patroon ontwikkeld om zélf mondmaskers te stikken in hun Brusselse atelier. Kies je kleur en print uit (ze hebben een groot aanbod) en zij boksen een herbruikbaar masker voor je in elkaar. Alle opbrengsten gaan naar Street Nurses, een liefdadigheidsorganisatie die zorg draagt voor de meest kwetsbaren in onze samenleving (Unica Brussels, € 20).

Zalando 💌 Humedica

Zalando lanceert binnenkort een selectie mondmaskers waarvan ze alle nettowinst doneren aan humedica, een organisatie die wereldwijd medische noodhulp biedt. Hou hun webshop in de gaten voor meet info en nieuwe designs.

Lees ook