Op zoek naar het perfecte excuus om nog eens een uitstapje te maken naar Londen? Nee, het gaat dit keer niet over de Brexit, wel over een fascinerende expositie die nog tot 2 oktober voor het publiek opengesteld wordt. Niemand minder dan Queen Elisabeth II gunt je namelijk een blik in haar opvallende, koninklijke garderobe. Een uitzonderlijke kans als je het ons vraagt!

 

90 jaar in stijl

Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen’s Wardrobe” strekt zich over maar liefst drie koninklijke paleizen uit waaronder oh jawel ook Buckingham Palace. Het is de grootste tentoonstelling ooit en dit volledig in teken van de 90ste verjaardag van de Queen. Enkele hoogtepunten die je zeker niet mag missen: haar bruidsjurk én kroningsjurk. Beide paradepaartjes werden ontwerper door couturier Norman Hartwel en zijn voor het eerst van dichtbij te bewonderen. Wist je trouwens dat haar kroningsjurk aan de linkerkant voorzien werd van een klavertje vier voor goed geluk? Zo kon de Queen haar hand erop laten rusten tijdens de meest belangrijke ceremonie van haar leven als 25 jarige.

Albert Nieboer

Een garderobe met een visie

De expositie mag dan wel een eerbetoon zijn aan Norman Hartwel, toch is het niet zomaar een lofzang voor oude designers. Queen Elisabeth II staat namelijk open voor opkomend talent. In 1952 bijvoorbeeld had de Queen nood aan een mantel voor The Order of the Garter ceremony. Het koningshuis deed daarvoor beroep op de inspirerende ideeën van de modestudenten van de London Royal College of Arts. Zo ging ze uiteindelijk voor een ontwerp van één van deze studenten: een jurk met aan de voorzijde een rits. Iets wat in die tijd toch zeer gedurfd was…

Her Majesty Queen Elizabeth II 2016

Lees ook: