https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Mode Niet te missen: Fashionclash Festival in Maastricht

Niet te missen: Fashionclash Festival in Maastricht

Niet te missen: Fashionclash Festival in Maastricht

Het Fasionclash festival in Maastricht is een jaarlijks mode-event dat een springplank wil zijn voor jonge, veelbelovende mode-ontwerpers. Wij spraken met Branko Popovic, zelf ontwerper en een van de organisatoren, over de oprichting van het festival en de keuze voor Maastricht als thuisbasis.

Branko Popovic

Foto: Felix Baumsteiger 

Waarom zijn jullie in 2009 met Fashionclash begonnen?

Branko Popovic: “We (Branko, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher, red.) waren afgestudeerd aan de Modeacademie in Maastricht en zijn begonnen als een collectief vrienden die eigen werk wilden presenteren. Maar we vonden geen manier om dat te doen, en creëerden dan maar zélf een democratisch en vooral betaalbaar platform waar jong talent zich kan aanmelden.”

 

Welke designers showen op Fashionclash? Wie komt in aanmerking?

Branko Popovic: Het is een open call selectieprocedure, maar we benaderen ook zelf designers die goed bij het thema passen. Selecteren is een hele job. We zijn echt twee weken bezig met alle inzendingen door te nemen. Sommige doen mee om hun portfolio te ontwikkelen, anderen worden ook meteen opgepikt door bedrijven. Fashionclash neemt de onzekerheid van die beginperiode wat weg. We hebben sinds 2009 trouwens 900 deelnemers gehad. Zo zie je hoe groot het netwerk van designers i.”

 

Bij andere modewedstrijden, zoals ITS en Hyères, worden ook prijzen uitgereikt.

Branko Popovic: “Sinds vorig jaar hebben we awards in het leven geroepen. Die editie organiseerden we met steun van de overheid, toen heeft een jongen uit Argentinië gewonnnen. Hij kreeg 5000 euro en shopt op deze editie zijn nieuwe collectie.”

 

Waarom Maastricht? Niet meteen een modestad, toch?

Branko Popovic: Maastricht is interessant omdat je hier een enorm aanbod hebt aan creatieve opleidingen, daarnaast heeft de stad ook veel allure en uitstraling. De ligging is ook goed, tussen België en Duitsland, zo komen we ook sneller in aanraking met talent van de Belgische academies en de pers. De samenwerking met Belgische media verloopt zelfs vlotter dan met de Nederlandse. Ik krijg soms weleens de vraag of Maastricht niet in België ligt.”

 

Denken jullie eraan om het festival nog uit te breiden?

Branko Popovic: “We zien dat er sinds een paar jaar meer ontwerpers in Maastricht wonen en werken. Veel meer dan vroeger, omdat er toen niets was waar ze naartoe konden gaan. We openen deze maand het ‘Fashion House Maastricht’ opgericht, waar jonge ontwerpers terecht kunnen voor atelierruimte en we ontwikkelden een development programma met workshops, masterclasses en PR.”

 

Het Fashionclash Festival vindt plaats van 30 juni tot 3 juli in de SAM decorfabriek, Meerssenerweg 215 in Maastricht. Zie ook www.fashionclash.nl en www.fashionhousemaastricht.nl

 

Zelf zin gekregen om naar Maastricht te gaan? Klik dan hier voor enkele shopstops die meer dan de moeite waard zijn!

 

Lees ook:

Een collab om naar uit te kijken: Kenzo x H&M

Getest: modebibliotheek Les Rebelles d’Anvers

Backstage op onze covershoot met Chanel

 

Tekst: Elspeth Jenkins