Vanavond start op Eén een gloednieuwe reeks van de serie Dertigers. Wij spraken afgelopen zomer op de warmste dag van het jaar met actrice Emma Moortgat over haar grote passie, haar eerste echte hoofdrol en leren loslaten.

We sturen Emma de ochtend van onze shoot een voorzichtig berichtje: of ze het nog ziet zitten? Doen we normaal niet – we gaan ervan uit dat onze interviewees gewoon altijd zin hebben in Feeling - maar de omstandigheden zijn nogal bijzonder: het wordt 40 graden vandaag en we shooten winteroutfits. Buiten. In de zon. Gelukkig stuurt Emma enthousiast terug dat ze onderweg is en goed tegen de warmte kan – een uitspraak die ze ruim zal waarmaken, op de allerwarmste dag van 2022. Het is een bruisende, naturelle Emma die de make-upruimte komt binnengewaaid: weinig make-up, een knalrode bolle rok en witte top (allebei van Sofie D’Hoore, haar lievelingslabel, zo vertelt ze later) en een geweldig kapsel waar we amper nog wat aan moeten doen. Ze komt uit Gent, vond een parkeerplaats voor de deur en toont ons meteen haar moodboard voor de shoot. “Een houvast voor mij, hoor, voor mijn poses.” Emma doet het graag goed, héél goed - ze laat weinig aan het toeval over en geeft niet graag de controle uit handen. Het is de rode draad tijdens dit gesprek: loslaten – of net niet.

Geen clown

“Ik zeg niet graag mijn leeftijd. Ik weet het, ik ben nog jong, maar je leeftijd zeggen werkt alleen maar beperkend. Ik ben 27, dan lijkt het alsof ik geen piepjonge studente meer kan spelen. Maar in mijn hoofd ben ik 20 - uiterlijk hopelijk ook (lacht) - en ik wil elke leeftijd kunnen zijn. Ik vind dat getal onbelangrijk.”

“Maar dus: mijn naam is Emma Moortgat, 27, en ik ben opgegroeid in de buurt van Gent. In Brugge ging ik naar de middelbare school, erna volgde ik vijf jaar business-studies. Niet omdat ik dat zo graag wilde, maar omdat ik toen niet goed wist wat ik wilde. Mijn vader runt een familiebedrijf, dus het leek mij logisch om een algemeen diploma zoals handelswetenschappen op zak te hebben. Na drie jaar bachelor wilde ik stoppen en gaan acteren. Mijn ouders hebben me toen gestimuleerd om die master toch te halen, en uiteindelijk ben ik daar wel blij om. Ik was niet zeker genoeg van mijn stuk om meteen te gaan acteren; ik had ergens nog een duwtje nodig, een teken. Dat duwtje kwam er: na mijn bachelor trok ik naar LA voor een summerschool aan de Academy of Dramatic Arts, en toen wist ik het zeker - dit wil ik doen.”

“Het was geen kinderdroom, nee, die passie is langzaam gegroeid. Ik volgde vroeger op woensdag dictie – mijn eerste aanraking met toneel -, was altijd vlot in talen, sprak met plezier voor de klas en entertainde ook graag. Niet dat ik de clown van de familie was, maar het heeft me altijd wel aangetrokken, dat podium, een publiek.” Ik ben uiteindelijk ook blij dat alles gelopen is zoals het gelopen is: ik heb nu de maturiteit en de bagage om te acteren, dus gaat het nu ook sneller. Na een reeks mini-rollen (in ‘Dealer’ en ‘De Familie Claus 2’, red.) staat het nu echt te gebeuren: ik heb een hoofdrol in de nieuwe reeks van Dertigers en een rol in Knokke off (een gloednieuwe Netflix-serie met onder andere Pommelien Thijs, red.).”

“Vooral in Dertigers kan ik me echt tonen: de reeks draait rond zeven vrienden, er zijn dus zeven hoofdrollen. Ik speel Laura, een meisje dat heel goed weet wat ze wil en alles al gepland heeft. Ze is de jongste thuis, maar is in alles de eerste, omdat ze zo gedetermineerd is. Er zit zeker wel wat Laura in Emma, ja, maar ik wil vandaag niet per se wat zij wil. Zij droomt van huisje, trouwen, kinderen – dat is bij mij niet aan de orde.”

“Maar die lat, die altijd hoog ligt bij Laura, ligt er bij mij ook. Dat zit in mijn karakter en mijn ouders hebben ook wel altijd hoge verwachtingen gehad. Dus ben ik héél veeleisend voor mezelf en voor de doelen die ik me stel. Ik denk dat ik daarom ook zo graag acteer: het is het enige moment waarop ik kan loslaten en me kan overgeven aan het personage dat ik speel. Dat personage beslist voor mij, denkt voor mij, praat voor mij – dat is echt mijn drug.”

“Ik denk dat ik zo graag acteer omdat het het enige moment is waarop ik kan loslaten”

Touwtjes in handen

“Acteren is even alle remmen los. Daarbuiten vind ik het moeilijk om dingen uit handen te geven. Ik zal het anders formuleren: enkel als ik 100% vertrouwen heb in een ploeg, in een concept, zal ik me blindelings laten leiden. Anders heb ik het er moeilijker mee, maar ik doe mijn best! Ik weet dat ik daaraan moet werken: ik kom hier aan met een moodboard, dat kan ook verkeerd opgevat worden. Alsof ik niet geloof in wat jullie kunnen. Maar zo bedoel ik het niet. Ik heb dat nodig als houvast voor mezelf – het is míjn lat, niet die van jullie (lacht). Mijn beide series komen pas uit in 2023, tot die tijd is het bang en excited tegelijk afwachten – ça passe ou ça casse. En dan ben ik vooral bang voor mijn eigen oordeel, en misschien dat van mijn ouders. Ik wil toch graag tonen: zie je wel dat ik dit pad moest volgen?”

“Op carrièrevlak is Matthias Schoenaerts mijn grote voorbeeld - zijn weg wil ik ook afleggen. Ik heb hem nog nooit ontmoet, maar als het er ooit weleens van zou komen, dan hoop ik dat het in professionele context is. Als collega’s, niet per se als fan. Net als Matthias ben ik perfect drietalig, dus een rol in een buitenlandse productie moet haalbaar zijn. Mijn grootste passie is acteren, maar ik hou eigenlijk van alles wat artistiek en creatief is. Muziek, mode… Een shoot als deze vind ik zalig. Wat ik ook fantastisch vind, is met kleren bezig zijn. Voor Dertigers mogen de acteurs hun eigen kleren kiezen. Dat vond ik dus heel leuk, want het was voor mij de manier om een beetje meer Emma in Laura te stoppen. Ze loopt er altijd netjes en verzorgd bij - I love her - maar ik heb haar iets meer edge willen geven door haar iets stoerder en sportiever te kleden. Ik ben zelf ook niet altijd zo vrouwelijk gekleed: ik hou van de tomboylook, van oversized, van mannenpakken. Of ik ga all the way in seventies glam: Michelle Pfeiffer is mijn ultieme stijlicoon.”

“Ofwel kleed ik me als een tomboy, ofwel ga ik all the way voor seventies glam”

Grote dromen

“Als ik een glazen bol had? In de nabije toekomst wil ik mijn carrière als actrice verder uitbouwen, en leren te doseren. Niet altijd 200% energie geven – ik moet leren mezelf te beschermen, anders ben ik binnen de kortste keren uitgeput. En over tien jaar hoop ik in drie talen – Nederlands, Frans en Engels – te mogen acteren en werk ik samen met artiesten die me inspireren, grenzen verleggen en de status quo van de filmindustrie uitdagen.” Op vlak van partner en gezin weet ik het niet goed, ik ben er ook niet echt mee bezig. Ik kom zelf uit een warm nest, dus ergens wil ik dat ook wel. Maar ik ben nu even mijn eigen pad aan het bewandelen en ik laat alles op me afkomen, ik ben niet op zoek naar iets. Of toch: naar geluk. En dat is momenteel acteren. Dat maakt me gelukkig.”

 

Wie is Emma?

  • 27 jaar
  • Studeerde handelswetenschappen.
  • Ontdekte tijdens haar studies dat ze toch liever wilde acteren. Volgde vervolgens toneelopleidingen in het buitenland, onder andere in LA en in Parijs.
  • Speelde een kleine rol in de films Dealer en De Familie Claus 2.
  • Heeft een van de hoofdrollen beet in het nieuwe seizoen van Dertigers. Daarnaast zal ze ook te zien zijn in de Netflixreeks Knokke off.

De favorieten van Emma

Favoriet merk:Sofie D’Hoore: zeer mooi gemaakt, sober en vrouwelijk, met prachtige stoffen.”

Eetadres?Bunch: lekker, gezond en veel veggie.”

Shop? “Tegenwoordig graag vintage. Er is een toffe vintagestore in Gent, Madam.

• Muziek? “Alles wat dansbaar is. Ik ga altijd los op Ride on Time van Black Box. ”

Citytrip? “Parijs of Kopenhagen. Ik heb drie jaar in Parijs gewoond, in het kader van mijn toneelopleiding, en veel leuke herinneringen en adresjes aan die stad overgehouden. Kopenhagen is een stad die mij gelukkig maakt: ik heb daar zes maanden gewoond als uitwisselingsstudent en deed er alles met de fiets. Het is er zó mooi aan het water: veel groen, veel wandel- en fietspaden. Je voelt je er vrij en verbonden met de natuur. En Denen hebben zo’n goede smaak op vlak van design, mode, architectuur, eten… Ik hou wel van die verfijndheid.”

• Film? “Ik heb onlangs The Basketball Diaries gezien met een jonge Leonardo DiCaprio: amai wat een performance! Ongelooflijk inspirerend en ook echt een goede film.”

• Tip om te ontspannen? “Dansen! En wandelen en podcasts beluisteren.”

• Beautygeheim? “Ik ben ambassadrice van de nieuwe All Day All Year van Sisley, omdat het ook écht een fantastisch product is. Ik voel niet de behoefte om me elke dag helemaal op te maken, maar ik ben wel graag verzorgd. Ik ben heel blij met de producten van Sisley.

Tekst: Els Keymeulen. Beelden: Liesje Reyskens 

 

MEER MODE: