Genderneutrale kledij maakte zijn grote doorbraak al in 2021. De SS22 collecties van grote ontwerpers trekken dan ook steeds meer weg van de strakke scheiding tussen mannen en vrouwen. Maar ook in eigen land springen Belgische merken stilaan op de cross-gender trein. De capsulecollectie van Julie Van den Steen samen met CKS is daar het grootste bewijs van.

 

Julie is al jaren bezig met schetsen en ziet mode-ontwerp dan ook als haar derde grote passie, naast radio en televisie. Julie: “Ik wil niet dat mijn collectie ontvangen wordt als alwéér een samenwerking tussen een merk en een BV. De lijn is gebaseerd op alles wat ik zelf getekend heb en ik was betrokken bij elke stap in het productieproces. Ook na deze capsulecollectie hoop ik verder te groeien in de modewereld”.

Als grote fan van Isabel Marant hoopt ook Julie ooit een herkenbaar eigen label op de wereld te zetten. “Isabel doet haar eigen ding en is op die manier uniek in de modewereld. Je herkent haar stuks meteen. Zo hoop ik ook ooit een label te creëren, die dezelfde eigenheid uitstraalt”.

Cross-gender x retro

Wat die eigenheid dan precies inhoudt, is cross-gender fashion. Dat genderneutraliteit tegenwoordig erg leeft in de maatschappij is puur toeval, maar kan Julie enkel warm onthalen. “Ik shop al 15 jaar op de mannenafdeling en dat leverde vroeger gekke blikken op, trust me. De tijden zijn nu gelukkig veranderd”. Zo bevat de capsulecollectie trendy maar tijdloze stukken waarin zowel vrouwen als mannen zich goed voelen. “Een paar van mijn mannelijke vrienden hebben mij al verteld dat ze de roze blazer op de launch party zullen dragen. Geweldig, toch?”.

Het valt op dat de lijn ook heel wat retro-elementen bevat. Jaren ’80 details haken immers perfect in op de cross-gender tijdsgeest en retro-trends zijn de huidige modewereld niet vreemd. Zo ontwierp Van den Steen een bordeaux sleeveless vest, een roze jurk met pofmouwen en een patchwork rok. “Maar mijn favoriet? De bordeaux deux-pièces“, aldus Julie.

Ik shop al 15 jaar op de mannenafdeling en dat leverde vroeger gekke blikken op, trust me. De tijden zijn nu gelukkig veranderd.

Met een aantal feestelijke items maakt de capsulecollectie het dagelijkse leven wat interessanter. Een van de voorwaarden die ze aan CKS stelde, is dat je de stuks zowel overdag op het werk als ‘s avonds naar een etentje kan dragen. Daarnaast wou Julie duurzame stuks ontwerpen die je jarenlang kan blijven dragen en combineren. Zo zal ze ook zelf in de CKS-winkels aanwezig zijn om tips te geven over hoe klanten haar stuks eindeloos kunnen combineren met elkaar, of met stuks uit hun eigen kleerkast.

Scandi-crush

Wie nog zo’n fan is van genderneutrale mode, zijn de Scandi-girls. “Ik wou altijd al een Zweedse dame zijn. Een van de mooiste complimenten dat ik ooit kreeg, was toen iemand me vroeg of ik van Zweden kwam”. Zo houdt het vers ontwerptalent enorm van de effortless stijl van influencers à la @jeanettemadsen of @hannaschonberg. Ook in de Scandinavische mode vind je het cross-gender gegeven sterk terug, met merken als Stella Nova of Selected.

De collectie van CKS x Julie Van den Steen is beschikbaar vanaf 27 januari in de winkels en online via de webshop. Intussen kan je al terecht bij heel wat andere merken die een streepje voor hebben wat betreft gender-neutrale kledij:

Ga alvast gender-neutraal met deze merken

Groen hemd

Selected Femme, € 59,99 – Koop hier

V-neck longsleeve

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Arte, € 45 – Koop hier

Groene corduroy broek

Edited, € 69,90 – Koop hier

Soepele leren vest

Weekday, € 50 – Koop hier

Patchwork pull

Stella Nova, € 219 – Koop hier

Oversized V-hals trui

COS, € 135 – Koop hier

Tie dye shacket

Sea Me Happy, € 325 – Koop hier

Roze debardeur

Weekday, € 50 – Koop hier

Fleece anorak

Arket, € 135 – Koop hier

Statement shirt

Weekday, € 25 – Koop hier

Lila sweatpants

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Arte, € 60 – Koop hier

Denim vestje

Selected Femme, € 99,99 – Koop hier

Lees ook