Al een aantal seizoenen doet de prairiejurk verwoede pogingen iedereen tot het boerderijleven te bekeren. Dit najaar zou dat wel eens kunnen lukken ook, want de prairiejurk laat zich makkelijker combineren dan je denkt.

Misschien eerst even een introductie, al zijn we niet zeker dat de prairiejurk dat nog nodig heeft. Een prairie is ‘een grasvlakte met grassen, kruiden en struiken als primaire vegetatie’. Kortom: er staan geen huizen, en dus is het concept stadskledij ook overbodig. De prairiejurk is al een tijdje hot; labels als Ganni en The Vampire’s Wife kwamen als een van de eersten aanzetten met jurken in vervaagde kleuren, met grote kragen en bolle mouwen.

Een prairiejurk is lang en voorzien van een fijne (bloemetjes)print, en verder mag er wel wat versiering op zitten. Het is een heerlijk romantische trend, maar je belandt er wel snel in een hoekje mee. Dat van ‘boerderijmeisje’, ‘schattig en onschuldig’, terwijl je soms ook wel gewoon naar je werk wilt, met de trein. Welnu: dat kan. Wij hebben een subtiel geprinte prairiejurk als basis gebruikt voor twee silhouetten die in de verste verte níéts met grasvlakten te maken hebben.

1. Easy does it

Zo’n maxi-jurk leent zich, zeker als het wat kouder wordt, prima tot combinaties met klassieke wol en veterschoenen. Beetje Schotse Highlands, beetje Antwerpse Meir. De truc is om de kleuren gedempt en uniform te houden. Dit silhouet zakt in elkaar als je trui pakweg fuchsia is, bijvoorbeeld. Nog een gouden regel? Bouw laagjes en mix verschillende structuren. Deze look is mooi, omdat de jurk vloeiend, de trui zwaar en het been bloot is.

Jurk (Mayerline, €239). Trui (BSB, €111). Beige pet (American Vintage, €45). Schoenen (Veja, €165). Kousen (Falke).

prairiejurk

2. Ga all-in

Een jurk is automatisch altijd een beetje feest. Lang, zwierig, meewiegend op jouw bewegingen: heel snel dus bouw je rond de prairiejurk een chic silhouet. De ingrediënten? Luxe accessoires – luxe accessoires maken óveral een feest van, maar dit terzijde – en een beetje extra taille. De accessoires mag je in principe helemaal zelf kiezen – een pump is prima, een klassieke lederen veterschoen ook. Maar de schoen van het seizoen is een hoge laars, dus misschien is het nu wel een goed moment om dat te proberen. En dan dat ene kleine detail dat een jurk kan transformeren: een lederen riem. Ineens is je jurk feestelijk; plots heb je een taille; opeens lijk je groter. Afwerken kan met een mouwloos jasje, cape, nepbontje – nu alleen nog een feestje.

Jurk (Mayerline, €239). Nepbontjas zonder mouwen (Twinset, €305). Goudkleurige laarzen (AGL, €685). Riem (H&M, €12,99). Tas in bruin leder (Xandres, €149).

prairiejurk

Scoor hier je eigen prairiejurk

Wikkeljurk met lange mouwen

Scotch & Soda
€ 184,95 – Shop hem hier

Jurk met opstaande kraag

Julia June
€ 179,60 (i.p.v. € 449) – Shop hem hier

Jurk met pofmouwen

Second Female
€ 145 – Shop hem hier

Jurk met fijne print

Mayerline
€ 239 – Shop hem hier

Lange jurk in bruintinten

H&M
€ 39,99 – Shop hem hier

Witte jurk met ruches

Ganni 
€ 225 – Shop hem hier

Blauw met rode jurk

Scotch & Soda
€ 79,98 (i.p.v. € 159,95) – Shop hem hier

Jurk met ruitjes en kraag

& Other Stories
€ 99 – Shop hem hier

Meer over mode en trends:

Foto’s: Domen / Vandevelde. Openingsbeeld: IMaxTree.