Terwijl de nieuwe trends je om de oren vliegen – schuldig, so sorry! – zakt het getalletje op je bankrekeningaccount langzaamaan richting 0. Tips om je shopverslaving onder controle te houden? Die vind je hier (zo slecht zijn we dus nog niet 😉).

1. Maak betalen ‘pijnlijk’

Een MasterCard is handig, maar tegelijkertijd gevaarlijk voor impulsieve aankopen. Maak daarom kennis met de pain of paying, waarbij je een onaangenaam moment ervaart telkens je een aankoop doet. Die ‘pijn’ laat je dan twijfelen en in het geval van twijfel geldt vaak: niet doen. Deze ‘pijn om te betalen’ kan je verhogen door het lastiger te maken bij het afrekenen. Verwijder bijvoorbeeld alle betaalgegevens van je smartphone en blokkeer je PayPal-account. Enkel al het ingeven van je rekeningnummer, kan als omslachtig en onaangenaam ervaren worden, waardoor je minder snel op de aankoop overgaat.

2. Ban je smartphone (even)

Instagram feeds zetten aan tot kopen en zeker met al die nieuwe shopfuncties zit er al snel een nieuwe jurk in je winkelmandje. Vaak is scrollen een automatisme, probeer dus op de momenten dat je weet dat je ‘t gaat doen, je telefoon aan de kant te leggen (bijvoorbeeld net voor je gaat slapen). Leg je telefoon op een andere ruimte of op een afstand die nét te ver is om ervoor uit je warme bed te komen.

3. Geef een score op 10

Een handige trucje om te minimaliseren, is de items die je wil afrekenen te beoordelen. Geef alles wat je vast hebt een cijfer op 10. Leg alles onder een 7 terug, dat wil immers zeggen dat je er niet compleet weg van bent. Koop dus niet om te kopen (tijdens de solden of omdat je loon net gestort is) en als je jezelf toch niet kan weerstaan, waarom dan eens niet shoppen bij de vintage store (véél duurzamer en liever voor je portemonnee)?

Slim shoppen

Openingsbeeld: IMaxTree

SOURCE: Vogue Nederland