Werken met je zus, gaat dat geruisloos en goed zoals bij Mary-Kate en Ashley Olsen, sterk en ondersteunend zoals bij Beyoncé en Solange Knowles; of is het zoals bij die kibbelende Kardashians, Kylie en Kendall? Een gesprek over de ultieme Sister Act.

“We zijn aan het opruimen, al zie je daar weinig van.” Het is gezellig in Atelier Feryn. Hier maken zussen Yanne, Mira en Lize hun handtassen, letten ze op de kinderen – “Soms lopen er hier zeven rond” – en is er vaak een lekkere, gezonde lunch voor wie rond het middaguur binnenvalt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

GEZONDE DOSIS NAÏVITEIT

Yanne (31): “We worden weleens uitgenodigd om te spreken op een forum voor ondernemende vrouwen. Dan moeten we de hoorn even weghouden, zodat ze ons niet horen proesten. We voelen ons heel vereerd dat we in die categorie worden geplaatst, maar zelf hebben we helemaal niet de indruk dat we de meest geschikte personen zijn om daarover te speechen.”

Mira (30): “De woorden businessplan of financiële projecties hebben zo ongeveer dezelfde uitwerking op ons. Dat wordt dus een korte voordracht.”

Yanne: “We zijn misschien een beetje naïef aan Atelier Feryn begonnen. Vanuit een passie voor lederbewerking en handtassen, en vanuit de wens om thuis te werken, om er te zijn voor de kinderen. Verder hebben we daar niet zo veel over nagedacht.”

Mira: “We hadden met z’n drieën een opleiding marokijnbewerking gevolgd, en van het een kwam het ander. Tijdens die cursus dachten we: fijn eigenlijk, zo met z’n drieën zitten werken. Zouden we dat nu niet ‘serieus’ kunnen doen?”

Lize (25): “Toevallig stonden er hier wat koterijen die moesten worden afgebroken. Mama heeft daar haar project van gemaakt, zij was goed in verbouwen. En plots hadden we dit mooie atelier! Zo simpel was het. Daarna is alles organisch gegroeid en is er heel weinig afgesproken over taakverdeling of jobomschrijving. Je kent als zussen elkaars sterke punten, en die workflow groeit daar spontaan omheen.”

Mira: “Waarmee niet gezegd is dat de workflow ook optimaal verloopt. We hebben nu voor het eerst een medewerker, die we opdrachten kunnen geven. Plotseling drong het tot ons door: we moeten nu nadenken over ons werk!”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

WERKEN IN EEN WARM NEST

Lize:Mira is een ‘doordenker’. Als ze ergens mee zit, vinden wij bij het ontwaken een mail waar je maar blijft scrollen. Ze legt dan uit wat ze denkt dat er moet gebeuren. Zo was zij degene die voorstelde dat we misschien een tijdelijke stop zouden kunnen inlassen om de wachtlijst van bestellingen af te werken, om daarna opnieuw te beginnen. Atelier Feryn 2.0 bedenkt ze dan in een slapeloze nacht.”

Mira: “Lize is concreet minder met de productie bezig, dat doen Yanne en ik; maar ze is dan weer heel goed in alles wat persrelaties, fotoshoots en imago betreft. Ze is de perfecte ambassadrice, en ze is hoe dan ook betrokken bij elke beslissing die we nemen en elke stap die we zetten. Er vertrekt hier geen mail zonder dat we hem alle drie gelezen en goedgekeurd hebben.”

‘Wat veel mensen níét willen – dat werk en privé in elkaar overlopen – dat is net onze bedoeling’

Yanne: “We missen Lize nu ze in Antwerpen woont.

Lize: “Dan krijg ik lieve berichtjes: ‘We zien je niet vaak genoeg, en als je langskomt, blijf je niet lang’. Ik mis mijn zussen ook. Soms facetimen we, en dan doen we ondertussen elk ons eigen ding – ik in mijn huis, zij hier – om in elkaars nabijheid te zijn, al is het dan virtueel. ‘Ik ben weg’, roep ik dan soms, en dan zie ik hen opschrikken: ‘Ah ja, Lize!’.”

Yanne:Wat veel mensen níét willen – dat werk en privé in elkaar overlopen – dat is net onze bedoeling. Een warm nest creëren, zoals we het altijd zelf hebben gekend, en ook nog kunnen werken. Elke middag wordt er gekookt, en er is altijd wel een onverwachte, maar welkome gast. Papa die iets komt eten, een van onze mannen die langskomt, een vriendin die binnenvalt.”

Lize: “Dan hoor ik tijdens het facetimen met de zussen plots de deurbel en zie ik plots mijn vriend Aster (Nzeyimana, sportjournalist, red.) verschijnen die in de buurt is en zijn boterhammen daar komt opeten.

MANNEN EN MEER

Mira: “Ja, misschien is het voor mannen een tikje intimiderend, drie zussen die zo close zijn, maar ik heb niet de indruk dat onze partners daar erg onder lijden. Integendeel. Dries vindt dat tof, die hechte en warme sfeer.”

Yanne: “Uiteraard zijn er momenten die je voor je gezin bewaart. Ik kan erg genieten van een vakantie met mijn man en kinderen, even weg van de zussen.”

Mira en Lize: “Serieus?”

Yanne: “Haha. Nee, jullie praten me daarover geen schuldgevoel aan.”

Lize: “We hadden een geweldige band met mama (die enkele jaren geleden overleed, red.) en we vormen nog steeds een hechte, liefdevolle familie. Dat gevoel wil je vasthouden en koesteren. Een man die zich daar niet thuis in voelt, zou niet bij ons passen, denk ik.”

Lees ook:

 

DOOR LENE KEMPS. FOTO’S: FILIP VAN ROE.