Nu de zon in’t land is, leek het ons wel leuk jezelf te verwennen met een zomers mondmasker. Waar dat per-corona het werk was van een lippenstift, fleuren ze tegenwoordig je gezicht. In deze Belgische webshops koop je de mooiste, stoffen kapjes.

Zo draag je jouw mondmasker correct

Wéét: een mondmasker alleen volstaat niet om jezelf en anderen tegen virussen te beschermen. Blijf nog steeds op 1,5 meter afstand én was regelmatig je handen, ook wanneer je een masker draagt. Plus, vermijd mensen als je jezelf ziek voelt.

  1. Was, voor je het mondmasker aanraakt, je handen met water en zeepHier lees je nog eens hoe dat correct moet.
  2. Neem het mondmasker enkel vast bij de lintjes of de elastiekjes, niét aan de binnen- of buitenkant.
  3. Plaats het masker eerst over de neus en bind het vervolgens vast aan de onderkant, zodat ook de mond en kin goed bedekt worden. Als er een metalen bandje is aan de neus, druk dat dan goed aan. Het masker moet zo goed mogelijk aansluiten rond je gezicht.
  4. Raak het masker niet meer aan terwijl je het draagt. Als het niet goed zit, probeer het dan enkel aan de zijkanten aan te raken en niet in het midden.
  5. Zet je mondmasker niet heel de tijd op en af. Als het écht moet: was eerst je handen vooraleer je het masker aanraakt.
  6. Haal het masker eraf door enkel de elastiekjes of lintjes aan de zijkanten vast te nemen.
  7. Drop je mondmasker in een waszakje en was na élk gebruik op minstens 60 graden. Je kan het ook 5 minuten afkoken in een pot. Laat goed drogen voor je het opnieuw gebruikt.

Bewaar je mondmasker vooral niet in de koelkast of de vriezer. Heel wat mensen denken dat de koude het virus onschadelijk maakt, maar niets is minder waar. “Het virus gaat er niet door geïnactiveerd worden en het risico bestaat dat je via je masker bepaalde voedingsmiddelen gaat besmetten“, zei viroloog Van Gucht tijdens een persconferentie.

Je masker acht uur aan een stuk dragen, is in de meeste gevallen geen probleem volgens Van Gucht. Als je het intensief gebruikt, denk aan een leerkracht die veel moet praten, is het wel aangeraden om het masker te vervangen na vier uur. Vervang zeker wanneer het mondmasker vochtig is of vuil.

11 x mondmaskers met zomerse print

Mondmasker met bloemen

Bernadette
€ 28 – Shop het hier

Patchwork mondmasker

Nooomi
€ 14 – Shop het hier

Masuku mondmasker

CKS
€ 7,99 – Shop het hier

Satijnen mondmasker

Charlotte Pringels
€ 42 – Shop het hier

Mondmasker met bloemen

Veritas
€ 7,99 – Shop het hier

Mondmasker met vosjes

A-dam
€ 9,95 – Shop het hier

Twee linnen mondmaskers

Living Crafts
€ 12,99 – Shop ze hier

Mondmasker met slogan

Kikerviz
€ 6 – Shop het hier

Mondmasker met toiletpapier

Kaart Blanche
€ 15 – Shop het hier

Twee stoffen mondmaskers

Tilley
€ 21,95 – Shop ze hier

Mondmasker uit 100% Belgisch linnen

Ida & Volta
€ 38 – Shop het hier

Meer over maskers

Openingsbeeld: IMaxTree.