Juicht ende jubelt, want met de intrede van maart, komt ook stilaan de lente weer in het land. (Hallo, eerste zonnestralen, rokjes en.. blote benen!) Maar – dat gezegd zijnde: helemaal trouble-free is deze ontluikende zomerperiode dus ook weer niet, want: wanneer stop je met het verbergen van je witte stekken in een veilig en vooral ook verwarmend stel opaque panty’s, en ga je weer voluit voor blote benen? Jaar na jaar weer een dilemma, toch?

Uitmaken of het nu al dan niet warm genoeg is om je panty’s eindelijk in de kast te laten liggen, het blijft een moeilijke beslissing. Te vroeg victorie kraaien, zou wel eens kunnen leiden tot een triest melkflessen-debacle, wie al te lang blijft kiezen voor de veiligheid van zijn zwarte panty’s riskeert dan weer tot anti-zomerse partypooper uitgeroepen te worden, en dat willen we nu toch ook weer niet.

Kantelpuntje

Aangezien onze Belgische zomers meestal sowieso al geen al te lang leven beschoren zijn (hoewel: remember het ontstopbare hittegolfje van vorig jaar?), is natuurlijk iedereen erop gebrand zoveel mogelijk ‘bote benen’-tijd uit de wacht slepen. Voor zij die – net zoals wij trouwens – niet gezegend zijn met een warmbloedig gestel en een ijzersterke fashion first-wilskracht, is er dan ook een handig trucje om te bepalen vanaf wanneer het precies ‘not done‘ meer is, om nog in panty’s te verschijnen.

Het kantelpunt komt namelijk zo ongeveer midden maart: net op het moment dat je ook plotsklaps een intense haat lijkt te ontwikkelen ten opzichte van je gezellig warme wintercoat, en je die naald en draad om nylon sokken te stoppen, nu toch echt niet meer kan ruiken (!) of zien.

Eigen enkels eerst

Om de overgang desalniettemin niet al te bruusk te laten verlopen, kan je kiezen voor een paar overgansmaatregelen: laat jezelf niet onmiddellijk kortgerokt en zomers de straat opgaan in mini-jurkjes en hoog uitgesneden, semi-transparante maxi dresses, maar begin de blote benen-periode rustig. Met een degelijke cropped jeans bijvoorbeeldzodat eerst je enkels even ‘polshoogte’ kunnen nemen van de temperatuur.

Combineer die look met een oversized, en voldoende dikke trui en een stel toffe sneakers, en je bent voorlopig even helemaal lente-proof.

Is het een rok? Is het een broek?

Andere veilige overgangsopties zijn de zogenaamde ‘rokbroek’ of een toffe overall, want hoewel het weer er ‘s ochtends vanuit je slaapkamerraam al eens verdacht zonnig kan uitzien, sta je voor je het weet ‘s avonds toch alweer te rillen aan een verlaten bushalte in de ondergaande avondzon.

Bovendien is het bij de wissel van panty’s naar blote benen ook opletten geblazen: want eens je kiest voor een look zonder, there is no going back! Wie dus kiest voor een kortgerokte zomerlook, is dus maar beter zeker van zijn stuk.

Midi is maxi

Tot slot zijn ook midi-rokken en halflange jurken in geval van twijfel nog een veilige optie. Omwille van het kleine stukje been dat er zichtbaar is, vragen ze weliswaar al enige mate van ‘extra aandacht’jep, enkels scheren en een licht bronzende tan spray kunnen een goed idee zijn – maar de ‘verzorgingsnoden’ blijven vooralsnog beperkt.

En voor al wie er deze lente nog niet toe geraakt is een kort tripje naar zonnigere oorden te maken: geen nood, je zal in ons landje vast niet de enige zijn met een paar ‘start of spring’-witte benen.

Lees ook: