Was de ‘debardeur’ – het dik gebreide, vaak klassiek geruite bovenstuk zónder mouwen – een tijdlang enkel weggelegd voor een bepaalde categorie welopgevoede mannelijke studentjes uit de (uhm) eerder gegoede klasse, dan kwam daar recent verandering in. Het normaliter vrij kleinburgerlijke en brave kledingstuk met eerder nerdy ondertoon, is immers weer helemaal hot and happening.

Niet langer zijn de preppy truihemdjes een token van een voorbeeldig zedige en klassiek geschoolde levensstijl, maar worden ze – quite on the contrary – door de on edge streetstyle garde gretig gebruikt als ballorig statement stuk binnen een retro uitziend eighties-silhouet.

Spencer-look

Het is niet de eerste keer dat het preppy truitje het uithangbord werd van een – ietwat rebels getinte – elitaire fashion dress code. De eerste keer dat ‘de debardeur’ bon ton werd, was al in 1921 – en dát dankzij de voortreffelijke kledingkeuzes van een van de eerste ‘huwelijks-muiters’ binnen het Britse koningshuis: Prins Edward.

Volgens de geschiedenisboeken was het Edward – de oom van de huidige Queen Elizabeth – die voor het eerst in het mouwloze truitje gespot werd. Gezien de uitgesproken subversieve status van de prins in kwestie – in 1936 deed de man zelfs officieel afstand van de troon om te kunnen te trouwen met de vóór hem nog al eens getrouwde én gescheiden Amerikaanse socialite, Wallis Simpson (ring a bell?) – werd het kledingstuk al snel opgenomen in de collectieve garderobe van de toenmalige fashion incrowd.

Diana’s eighties vibe

In de jaren ’80 werd het kledingstuk bovendien nogmaals opgepikt door alweer een andere lichtjes tegen de klassieke schenen schoppende Britse Royal, namelijk Lady Di herself. De debardeur – of in dit geval ook wel heel erg toepasselijkerwijs de Spencer genaamd – paste dan ook perfect binnen de sportieve, eighties-getinte leisure look waar Diana meester in was.

Favoriete Spencer-combo’s van de prinses? Een sleeved shirtdress met kraagje in een zachte pasteltint, een breed uitwaaierende jaren ’80-rok met een retropatroontje of een oversized en hoog getailleerde chino met ‘foute’ eighties sneakers.

De Spencer nú: 4 x on trend looks

Hoe je ‘het debardeurtje’ vandaag het best in je on trend streetstyle-garderobe implementeert: een viertal opvallende it-girl looks op een rijtje.

1. Vintage Kopenhagen

Een diep uitgesneden gebreide variant van de spencer, combineren met een vrij bombastische maar kortgemouwde versie van de Victoriaanse blouse, is hip. Om de look niet te zwaar of te klassiek te maken: ga in het onderste deel van je silhouet voor een paar contrasterend vlotte items, zoals de modern geruite palazzo en de sportieve sneakers van Emili Sindlev hieronder.

2. Mix and match: prints

Ook erg leuk is een moderne variant van de erg klassiek geruite spencer: ga voor een stuk in rood, paars en zwart, maar zorg ervoor dat er aan het model toch een modern – liefst Scandinavisch zuiver geïnspireerd hoekje af is. Combineer je opvallende debardeur met een moderne, strakke witte col en een onderstuk in een contrasterend ander printje, en je city coole look is klaar.

Leuke extra: een paar geometrisch gevormde oorhangers staan leuk bij deze outfit.

3. Tomboy streetstyle

Nog een leuke spencer-combo? Ga voor een gebreide mouwloze top met een fel kleurtje en een leuke retro-prent in verwerkt. Combineer met een breder vallende, high waisted zwarte balloon-jeans en erg urban looking paar aanstekers of sneakers.

4. Vintage preppy

Tot slot, ook leuk: ga voor een vrij klassieke fluffy wollen versie van de spencer met een klassieke Engelse ruit. Combineer met een erg ruim vallende alternatieve palazzo in jeans of ga voor een contrasterende, vrij stijlvolle maxi-jurk in een kwaliteitsvol stofje als zijde.

Leuke extra: een aanvullende bloemenprint en een complementair kleurtje kunnen je in eerste instantie vrij alternatieve eighties-look plots een pak meer upscale maken!

View this post on Instagram

SLEEVES ON, SLEEVES OFF?

A post shared by House of Sunny (@houseofsunny) on

Shop je eigen Spencer-look hier:

Scandinavian printed spencer

Stine Goya, Lucas vest Faire Isle, €175. Koop hem hier

Spencer in roest met patroon

Monki, knit vest in roestbruin, €20. Koop hem hier

Spencer met nostalgische print

Le Freddie, vintage debardeur met retro-prent, €59. Koop hem hier 

Debardeur in retro-ruit

Arket, Jacquard Knit-vest in eighties-kleuren, €69. Koop het hier

Debardeur met gypsy-patroon

Le Freddie, Fleece vest zonder mouwen (size 38), €39. Koop hem hier

Knalgele debardeur

Johny, Belgische debardeur, € 250. Koop hem bij Ferrer in Nieuwpoort, Juuls in Aalter of Avenue in Belsele.

Lees ook: