De perfecte manier om je mood te boosten wanneer je je een beetje down voelt? Een streepje kleur in je outfit, zo stelt de wereldberoemde Britse styliste Trinny Woodall. “Ik ben er heilig van overtuigd dat wanneer we ons kleden we altijd moeten gaan voor kleren die ons beter doen voelen over onszelf: kleur dragen kan daar een belangrijk onderdeel van zijn!”

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er volgens Trinny geen enkele kleur die je niet kan omarmen. “Mijn filosofie is dat iedereen alle kleuren kan dragen, je moet gewoon de juiste tint van elke kleur vinden.”

10 tips van Trinny Woodall om kleur te dragen

Voor welke kleuren jij best kiest? Hoe je ze combineert? En welke kleurrijke items best bij jouw figuur en stijl passen? Om dat te bepalen heeft de styliste 10 belangrijke stijlregels opgesteld. Hier volgt dé ultieme gids naar een kleurrijkere garderobe volgens Trinny Woodall!

1. Ontdek je persoonlijke kleurcategorie

Alle kleuren zijn onder te verdelen in drie categorieën: je hebt koude kleuren, warme kleuren en mid-tone kleuren. Wit bijvoorbeeld is een koude kleur, terwijl écru de mid-tone variant is en cream de warme kleur. Om te bepalen welke kleurcategorie het best bij jou past, moet je je eigen huidtype even onder de loep nemen. Ook die heeft namelijk een skin tone: of je hebt een lichte huid, een donkere uit of iets daartussenin.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Naast een skin tone, heeft ook elke huid een skin undertone – kleurtinten die onder het oppervlak van je huid nog doorschemeren zoals peach, roze of goud bijvoorbeeld. Het zijn die doorschemerende tinten die bepalen welke kleuren je vooral kan dragen

  • Ga voor ‘koude’ kleuren als: je huid ‘koele’ ondertonen heeft zoals roze of blauw. Je ogen zijn meestal blauw, grijs of groen.
  • Ga voor ‘warme’ kleuren als: je complexion warme ondertonen zoals perzik, caramel of geel heeft. Je haar is meestal donkerblond, rood of bruin met een koperen gloed. Je ogen zijn meestal hazelnoot, bruin of groen.
  • Ga voor ‘mid-tone’ kleuren als: je eerder een neutraal huidtype hebt dat zich in het midden tussen beide omschrijvingen bevindt. Het zou kunnen dat je een ‘koude’ skin tone of kleur ogen hebt, maar warm haar of andersom.

Een snelle hack om te testen tot welk kleurtype je behoort: kan je zwart dragen? Als je probleemloos in een zwarte outfit kan verschijnen zonder make-up te dragen, dan ben je ‘koud’ type. Kan het wel, maar heeft je gezicht er toch wat prepping voor nodig: dan ben je waarschijnlijk een mid-tone en zie je er zelfs met make-up nog steeds wat flets uit, dan ben je ongetwijfeld een ‘warm’ type.

2. Stick to one ‘tone’

Ga je voor een silhouet in kleur, zorg er dan wel voor dat de verschillende tinten van de kleur die je wil gebruiken bij elkaar passen. Waar je daarbij vooral op moet letten, is op het ‘timbre’ van de kleur: alle schakeringen van de kleur moeten over eenzelfde diepte beschikken. Zelf omschrijft Trinny het als: “Ga op zoek naar items die hetzelfde niveau van dirtiness of brightness bezitten.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Neon-geel met narcis-geel combineren is bijvoorbeeld geen goed idee omdat deze twee kleuren een andere ‘toon’ bezitten. Ook marine blauw met babyblauw combineren is om dezelfde reden geen goed idee. Hoe je erachter komt welke tinten van een kleur met andere tinten van dezelfde kleur gaan? Maar één manier eigenlijk: experimenteer!

3. Vind je eigen ‘neutraal zwart’

Veel vrouwen die dan toch voor een kleurtje durven gaan, proberen de ‘brightness‘ van die look een beetje tegen te gaan door ergens in hun outfit wat contrasterend zwart te steken. Geen goed idee, zo klinkt het bij Trinny. Zwart combineert immers maar zelden goed met andere kleuren, en voor de meeste vrouwen past ‘zwart’ ook helemaal niet bij hun eigen skin tone.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat je wel kan doen als je de ‘kleurigheid’ van je look een beetje uit wil balanceren? Op zoek gaan naar je eigen hoogstpersoonlijke ‘black neutral’. “Iedereen heeft een ‘non-black black’, een alternatieve neutrale kleur die beter combineert met felle kleuren dan zwart. Voor warme types is dat kaki, voor koude tonen is dat burgundy en voor mid-toners is dat navy blue.”

4. Zeg hallo tegen je nieuwe stijlgoeroe: het kleurenrad

Om meer inzicht te krijgen in welke kleuren goed samengaan en welk effect die kleuren precies op elkaar zullen hebben, kan je leren werken met het kleurenrad.

kleur

Kleuren die naast elkaar liggen op het rad kunnen samen een subtiele look creëren, omdat ze nagenoeg naadloos in elkaar overlopen. Had je meer een colour block-effect in gedachten, dan kies je beter voor kleuren die tegenover elkaar op het rad liggen: die zijn immers complementair en zorgen voor een clash aan contrast als ze toch samen gedragen worden. Wat Trinny zelf betreft: “Ik draag een kleur liefst met z’n beste vriend of met z’n ergste vijand.” Let wel: wil je gaan voor een colour clash zorg er dan wel voor dat de toon van je kleuren juist zit.

5. Overweeg een DIY verfprojectje

Kledingstukken die niet hélemaal onze kleur bleken, maar die we desalniettemin hebben aangekocht omdat de vorm ons zo goed stond of het item zo lekker zat: zo hebben we er allemaal wel een paar in onze kast hangen. En met een simpel trucje kan je ook die items nog perfect dragen: probeer de kleuren die je het best staan altijd zo dicht mogelijk bij je gezicht te dragen. Kies bijvoorbeeld voor een top of blazer in een van je beste kleuren, en dan kan je die broek of rok die misschien iets minder in je kleur-toonaard ligt daar best mee combineren.

Hangt er een stuk in een blekere kleur in je kast die je achteraf gezien toch echt niet staat, maar waar je geen afscheid van wil nemen. Probeer het kledingstuk dan eens te verven. Ideaal hiervoor: textielverf die je gewoon in de wasmachine kan gebruiken, zoals Dylon. Werkt prima op katoen, linnen en viscose. Het merk beschikt ook over een versie om wollen en zijden items te kleuren, maar dat doe je dan natuurlijk wel met de hand in de gootsteen.

6. Weg met het standaard regelboekje

Blauw en groen mogen absoluut nooit samengaan? En ook rood en roze blijven liefst zo ver mogelijk van elkaar? Wie de standaard regeltjes erop navolgt zou inderdaad tot die conclusie kunnen komen, maar niets is minder waar. “Als je kiest voor de juiste tinten rood en roze of groen en blauw dan gaan beide combinaties net prachtig samen.” De enige uitzondering die Trinny op die regel maakt? “Rood en groen: dan wordt het mij toch net iets te Christmas-y.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

7. Top to toe: ga voor één kleur

Een manier om kleur te dragen die op dit moment erg trending is, is je van top tot teen hullen in één tint. Kiezen voor één kleur vraagt om een beetje lef en zelfvertrouwen, maar het resultaat mag er vaak wezen. Wie bij de aankoop van één kleurrijk stuk vreest dat hij of zij geen andere matchende outfit-stuks meer zal vinden in andere shops, wil Trinny geruststellen.

“Vind je een droomitem in een gedurfde, opvallende kleur, dan wil dat waarschijnlijk zeggen dat die kleur op dat moment deel uitmaakt van een trend. Je zal dus nog voldoende andere stuks in de winkelrekken terugvinden om je all-in-one colour outfit compleet te maken.”

8. Kies de juiste make-up

Een vraag die Trinny vaak voorgeschoteld krijgt van vrouwen die kleur dragen, is of ze hun lippenstift moeten aanpassen aan de kleur die ze dragen. “Hoewel dat er ongelofelijk mooi kan uitzien als je daar genoeg zelfvertrouwen voor hebt, zou ik het niet als uitvalsbasis nemen. Zelf doe ik het meestal zo: draag ik items in roze of rood, dan houd ik mijn lippen net neutraal en kies ervoor om in mijn blush iets van de tinten uit mijn outfit te laten terugkomen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bovendien kan je je make-up ook heel bewust gebruiken om ervoor te zorgen dat kleuren die je normaal niet zo goed afgaan, maar die je wel graag draagt, toch mogelijk worden. “Zelf draag ik bijvoorbeeld erg graag geel, ik word er vrolijk van, maar jammer genoeg is het niet mijn beste kleur. Door bij een gele outfit te kiezen voor een fel kleurtje op de lippen, zorg ik ervoor dat de aandacht een beetje van de felle kleur wordt afgeleid. Op die manier draag ik het geel en niet andersom.”

9. Spring slim om met accessoires

Iets dat veel mensen ervan weerhoudt om kleur te dragen, is dat ze niet weten met welke schoenen ze hun outfit dan moeten combineren. Onder het mom one solution fits all: witte sneakers zijn altijd een goed idee. Ook een schoen in metallic is heel breed toepasbaar.

Wie gaat voor een silhouet uit één kleur, kan bijvoorbeeld ook een contrasterend schoentje proberen. Dat werkt het best als je lange benen hebt. Heb je eerder korte benen: kies dan voor een schoen in dezelfde kleur, want dat heeft optisch een verlengend effect.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nog een manier om met kleur te spelen: draag een opvallende halsketting. “Als ik een outfit in één kleur draag, contrasteer ik die graag met een ketting in een tegengestelde kleur“, zegt Trinny. “Sta je nog een beetje onwennig tegenover kleur: dan is een accessoire in een opvallende tint een mooie manier om te beginnen. Vooral neon-kleuren staan prachtig als soort van accentje in een meer neutrale outfit.”

10. Hang je outfit klaar

Ben je klaar om aan de slag te gaan met kleur, dan is een nieuw kledingrek misschien wel één van de eerste dingen die je moet aanschaffen. Ga vervolgens door je bestaande garderobe en her-organiseer die: hang alles netjes per kleur. Op die manier ontdek je misschien nieuwe combinaties en kan je heel bewust mixen en matchen. Experimenteer eerst met aan elkaar grenzende kleuren, en probeer daarna ook eens totaal clashende tinten met elkaar te combineren.

Wil je jezelf echt uitdagen: probeer dan eens een outfit in drie kleuren te creëren. Hang vervolgens elke outfit zoals je die zou willen dragen – compleet, met accessoires en al – terug in je kast. Op die manier hoef je ‘s ochtends heel die oefening niet meer te herhalen en is de kans groter dat je ook effectief in kleur naar buiten stapt.

Shop je eigen kleurrijke outfit hier bij elkaar:

Felgroene jeans

Zara, € 39,95. Koop hem hier

Relaxed setje in rood

& Other Stories, top, € 29, broekje € 39. Koop ze hier

One-sleeve in terracotta

Lewis & Melly, € 85. Koop hem hier

Geometrisch tasje in violet

Rejina Pyo, nu € 260. Koop het hier

Paare haltertop

H&M, € 9,99. Koop hem hier

Roze jeans

CKS, € 69,99. Koop hem hier

Lichtgeel maatpak met cropped blazer

Zara, cropped blazer € 19,99, broek € 15,99. Koop ze hier

Warm-gele jeans

American Vintage, nu € 57,50. Koop hem hier

Gevlochten riem in appelblauw-zeegroen

CKS, € 19,99. Koop hem hier

Meer lezen over mode, kleuren en trends:

Openingsbeeld: ImaxTree

SOURCE: You Magazine