De buitenkant is wél belangrijk, toch als het op je garderobe aankomt. Een nieuwe winterjas is een investering, maar hij zet wel de toon als je ergens binnenkomt. Wij tonen je graag de acht mooiste exemplaren van het nieuwe seizoen.

1. De cape

De cape is terug van weggeweest, maar niet meer bedoeld voor chique vrouwtjes die hun armen en handen in een mof hebben zitten. De nieuwe cape is functioneel, technisch ingenieus en geschikt voor elke vrouw, of je nu wilt lunchen of met de hond gaat wandelen. Bovendien hebben capes vaak handige extra’s, zoals kappen en zakken.

Ga voor warme, zachte texturen die zin geven je te knuffelen en kies voor warme kleuren die grijze dagen opfleuren. Combineer je cape met dikke mouwen en/of lange wanten. Want ja, ook anno 2022 blijft de cape mouwloos.

Cape winterjas

  • Oranje cape: Weekend Max Mara, € 725. Shop het hier.

2. Het deken

Laten we het begrip ‘deken’ iets ruimer omschrijven: het gaat in deze om een stuk stof, groter dan een sjaal, zonder structuur of coupe, ruim genoeg om je bovenlijf helemaal in te wikkelen. Een deken dus, maar niet echt. Let wel op de stof: je wilt er niet uitzien alsof je jezelf letterlijk in een televisiedekentje hebt gedraaid. Ga daarom voor een chique, wollen oversized sjaal, een gewatteerd stuk stof, of zelfs een gehaakt exemplaar.

Denk aan wat je wilt uitstralen (luxe? cool?) en zorg wel dat je deken warmte toevoegt, daar is het ’m om te doen, toch? Combineer je deken met een hele dikke trui of een dunne winterjas. Laagjes gaan de winter maken, straks.

Deken winterjas

  • Deken: T_Coat, € 349.
  • Gele jas: Woolrich, € 740. Shop het hier.

3. De bontjas

We houden van madammen in een bontjas – op voorwaarde dat die jas gemaakt is van nepbont, of vintage is en dan beter wordt gedragen dan in een stort gestopt. Maar laten we focussen op faux fur: de techniek wordt steeds beter, waardoor de jas steeds mooier, zachter én duurzamer wordt. Mix je bontjas met meer fluff, voor de zachtste winterlook ever.

Let wel op: je gaat beter voor krul dan voor haar want nepbonthaartjes vallen sneller uit. Kies daarnaast voor kleuren die in de natuur voorkomen om zo het mooiste effect te bekomen.

Bontjas faux fur

  • Bontjas: Arma, € 1799.
  • Groene jas: Baum und Pferdgarten, € 339. Shop het hier.

4. De kamerjas

Niet écht een kamerjas, uiteraard, maar de lange mantel van nu heeft veel weg van de retro peignoir. Vaak met toon-op-toonprint, een wikkelkraag én een riem, zodat de hint richting loungewear duidelijk is. Hoe luxueuzer het materiaal van je kamerjas, hoe mooier.

Daarnaast koop je je kamerjas best een maatje te groot; het is heel mooi als dit type jas vloeit, en niet ‘hapert’ over dikke lagen truien. Mixen doe je met een lang silhouet, voor
extra impact. Een lange mantel over een lange, wijde pantalon: prachtig.

Kamerjas

5. De trench

We associëren een trench sneller met herfst dan met hartje winter, vaak omwille van de materiaalkeuze. Gelukkig komt menig designer straks met een koud-weer-update: een trench, maar dan gemaakt van dikke, winterse materialen. Denk dons, wol, loden.

Let bij het kopen van je jas op de typische details die een trench een trench maken: de
revers, de zakken, de riem, de klassieke coupe. Een trenchcoat combineert daarnaast goed met een mooie laars. Het klassieke jassenmodel doet het bovendien ook goed met stoere, beetje contrasterende extra’s.

Trench

  • Gele jas: Marina Rinaldi, € 1.115. Shop het hier.

6. De bomber

Een bomber is kort, eerder bol van coupe, sportief en androgyn. Niet de meest veelzijdige jassoort, want moeilijker te mixen met vrouwelijke looks. Denk daarom goed na over kleur, materiaal en coupe: hoe sportiever, hoe lastiger te dragen op pakweg jurken.

Zorg ervoor dat je bomber aansluit in de taille, zodat het bovenstuk een beetje opgebold staat. Als je niet houdt van aandacht op de taille, is dit geen ideale optie. Mix je bomber met sportieve extra’s voor een maximaal effect, zoals een bril met spiegelglazen, legging en sneakers.

Bomberjack

  • Bomberjas: Essentiel Antwerp, € 295. Shop het hier.

7. De beige mantel

Krijgt van ons een aparte categorie, want noem één vrouw die geen klassieke, beige, wollen mantel in de kast heeft hangen. Mag nog steeds, geen stress, maar er is één kleine maar: de jas móét voorzien zijn van een bijzonderheid. Ga bij het kopen van je mantel dus op zoek naar unieke details, zoals een bijzondere kraag, een spectaculair luxe materiaal of een aparte mouw. Klassiek met karakter, zoiets. Combineer je beige mantel met meer beige, voor een tijdloos en duur resultaat.

Beige mantel

  • Beige mantel: Max Mara, € 2.365. Shop het hier.

8. De puffer

Stilaan een vaste waarde in onze wintergarderobe: de puffer of donsjas. Waar de trend vorig jaar cropped en zéér oversized was, mag het nu langer en iets meer op het lichaam aangesloten. De mooiste puffers komen in diepe, liefst glanzende tinten en voegen straks niet te veel ‘gewicht’ toe.

Kies een model dat recht valt, zonder al te veel zakken en riemen, voor het meest
verlengende effect. Mix je puffer met een vrouwelijk silhouet voor de juiste balans tussen sportief en stijlvol.

Puffer

  • Jas: Baum und Pferdgarten, € 399. Shop het hier.

Shop hier je nieuwe winterjas

Omkeerbare cape in alpaca

Weekend Max Mara, € 725. Shop het hier.

Gewatteerd bomberjack

Essentiel, € 295. Shop het hier.

Zandkleurige puffer

Stand Studio, € 549. Shop het hier.

Felblauwe cape

COS, € 99. Shop het hier.

Beige jas in alpaca en kasjmier

Max Mara, € 2.365. Shop het hier.

Gele trench

Marina Rinaldi, € 1.115. Shop het hier.

Beige wollen mantel

Weekend Max Mara, € 699. Shop het hier.

Gewatteerde groene puffer

Mango, € 99,99. Shop het hier.

Faux fur jas met dambordpatroon

Stand Studio, € 549. Shop het hier.

Bomberjack

& Other Stories, € 179. Shop het hier.

Glanzende rode puffer

Baum und Pferdgarten, € 399. Shop het hier.

Beige mantel

Arma, € 599. Shop het hier.

Faux fur in lila

& Other Stories, € 229. Shop het hier.

Kamerjas

Ba&sh, € 395. Shop het hier.

Meer mode voor het nieuwe seizoen:

Productie & styling: Ellen Monstrey

Foto’s: Carmen Kemmink