Julie Van Maercke (31) en Lisa Lemli (31) zijn al negentien jaar vriendinnen en lenen al net zo lang elkaars kleding. Toen was het een bandeautopje, nu is het een cocktailjurk.

Delen met drie

Lisa: “Zelfs toen we twaalf waren, neusde ik al graag in Julies kleerkast. Zij had gewoon meer en mooiere kledingstukken. Voor een feestje leende ik haast altijd iets van haar. Dat is nu nog vaak het geval.”
Julie: “Met dank aan mijn mama (lacht). Zeker als je twaalf bent, is het interessant om met je moeders garderobe te experimenteren. Zij heeft dat nooit erg gevonden. Ik draag nog steeds veel van haar, en soms komen haar kleren ook bij Lisa terecht.”
Lisa: “Zoals die mooie rok die ik onlangs heb geleend voor een trouwfeest. De afgelopen twee, drie jaar waren er zoveel trouwpartijen dat ik de indruk had dat ik elke week iets nieuws moest kopen. Dan is het fijn als je vriendin haar kast ter beschikking stelt.”
Julie: “We wisselen eigenlijk het vaakst gelegenheidskleding uit: jurkjes en tops die een tikje feestelijk zijn. Voor de dagelijkse trui of het basic T-shirt hebben we elkaar niet nodig.”
Lisa: “Schoenen en broeken, dat lukt niet. Zonnebrillen, handtassen en juwelen, kunnen dan weer wel. Voor mijn huwelijk heb ik zelfs haar kousenband geleend. Ik kan echt altijd bij Julie terecht.”

Dresscode

Julie: “Ik ben longarts. In het ziekenhuis draag ik makkelijke kleding en een witte jas, onopvallend en louter functioneel.”
Lisa: “Oh, wat ben ik soms jaloers op die witte jas.”
Julie: “Lisa werkt voor een farmabedrijf met een dresscode. Ze besteedt wat meer aandacht aan haar outfits en heeft meer geklede stukken in haar garderobe. In haar kast ontdek ik vaak nieuwe merken: Sézane bijvoorbeeld.”
Lisa: “Vroeger kochten we ook Essentiel. Nu is het vaak Sandro, of Ted Baker. We houden van vrouwelijk en elegant.”
Julie: “Het mag ook van een keten zijn. Als je goed zoekt, vind je mooie stukken.”
Lisa: “Julie heeft een geweldig gevoel voor stijl. Ze heeft oog voor kleur en proporties. Ze combineert merkkleding met iets van een keten, iets ouds met iets nieuws… Ze is daar gewoon beter in. Door naar haar te kijken, kom ik op ideeën.”
Julie: “Als tiener mocht ik niet alles dragen van mijn mama. Sneakers met ronde neus, dat was skaterfashion, dat vond ze niet mooi. Lisa mocht dat dan weer wel, toen was zij het coole meisje.”

Geven en nemen

Lisa: “Ik haal nooit een kledingstuk uit haar kast dat Julie zelf nog niet gedragen heeft.”
Julie: “Dat is een regel die Lisa zichzelf oplegt, want ik vind dat helemaal niet erg. Ze brengt al mijn kleren spic en span terug.”
Lisa: “Oppassen als je iets van de ander draagt, dat is misschien een afspraak. Ik heb nog net geen bordje bij: ‘Do not touch’ ( lacht).”
Julie: “Elkaar de complimentjes gunnen, dat kunnen we ook. Dus als iemand Lisa complimenteert met een outfit van mij, ga ik niet meteen gillen: ‘Dat komt uit mijn kast!’.”
Lisa: “Laatst was Julie zo mooi in een jurkje dat ik het haar gewoon cadeau heb gedaan. Ik had het amper één keer gedragen, maar zij stond er duidelijk veel beter mee.”
Julie: “Soms is het niet echt uitlenen wat we doen, dan is het gewoon geven.”

Hebben dit najaar

Foto: Liesje Reyskens