Ze combineren intelligentie en stijl met glans, gaan voor ‘hun ding’ en hebben een warm hart. Elke maand selecteert de redactie één bekende vrouw die belichaamt waar Feeling voor staat. Deze maand is dat presentatrice en klimaatactiviste Francesca Vanthielen.

Wie is Francesca?

  • 49 jaar, heeft een vriend, woont in Antwerpen.
  • Studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen en Internationale Politiek, behaalde ook een postgraduaat Acting in de Mountview theaterschool in Londen.
  • Startte haar carrière als radiopresentator, ging in 1989 aan de slag bij VTM en werd dan actrice.
  • Speelde in films als Boys, Licht en de serie Aspe.
  • Is nu journalist en nieuwsanker bij Kanaal Z, presenteert er maandelijks Trends Talk, modereert debatten en bedrijfsevents.
  • Richtte in 2010 de burgerbeweging G1000 mee op en is nu een van de voortrekkers van vzw Klimaatzaak (om en bij de 60.000 burgers die de Belgische overheden voor de rechter dagen om hen aan te zetten tot een ambitieuzer klimaatbeleid).

De favorieten van Francesca

Wat me nu bezighoudt: “Het toenemende zwart-witdenken, de polarisering, de wij-zijsamenleving. Het lijkt wel of alles draait om individuele vrijheid. Een migrant mag ons niets afnemen, aan mijn lijf komen ze niet met een naald, het klimaat moeten ze maar op een ander oplossen. Dat maakt me soms triest.”

Fijn nieuws: “Mijn plusdochter had na een moeilijk coronajaar een supergoed rapport – hopelijk een boost voor haar zelfvertrouwen.”

Aan te raden film: “Nomadland met de fantastische Frances McDormand, over een vrouw die werk, echtgenoot en daarbovenop haar leefgemeenschap verliest, want het stadje waar ze woont houdt op te bestaan door de sluiting van de fabriek. Ze trekt met een camper door de VS, neemt klusjes aan waar het kan. Op enkele professionele acteurs na, zijn het allemaal gewone mensen die in de film meespelen. Mensen die constant onderweg zijn, die allemaal een figuurlijke rugzak meedragen. De sfeer van onthechting en de indringende gesprekken maken van de film een pareltje.”

Favoriete acteur/actrice: “Moeilijk te kiezen uit de vele topacteurs hier. Om er enkele te noemen: Janne Desmet,  Viviane De Muynck,  Bruno Vanden Broecke,  Titus De Voogdt,  Geert Van Rampelberg.”

Het mooiste cadeau: “Mijn huidig lief dat anderhalf jaar geleden voor mij is gevallen.”

Een onvergetelijke plek: “Spits-bergen, waar we eind jaren 90 de film Licht opnamen.”

Bekende gasten op mijn droomdiner: “Liever vrienden die al jaren meegaan, dan bekenden waar ik bewondering voor heb. Ik zou vooral geïntimideerd zijn en dat leidt zelden tot een goed gesprek.”

Het moeilijkste aan de liefde: “Ik ervaar vooral hoe makkelijk de liefde kan zijn. Heerlijk.”

Favoriete kledij: “Hoge hakken.”

Stijlicoon: “Robin Wright, zoals ze te zien was in House of Cards.”

Favoriete beautyproducten: “Ik hou van RainPharma, natuurlijk en Belgisch.”

Work-out: “Lopen.”

Grootste angst: “Als je rapporten leest over de gevolgen van een klimaatopwarming van +2 graden, dan is dat schrikwekkend.”

Favoriet restaurant: “Veranda, Soma, Het Pomphuis, Mission Masala – allemaal in Antwerpen.”

Dagelijkse kost: “Zo veel mogelijk vegetarisch.”

Bijgebleven boek: “Het achtste leven(voor Brilka) van de Duits-Georgische schrijfster Nino Haratischwili ( een familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu over hoe de Russen Georgië de voorbije eeuw geterroriseerd hebben, red.).”

Guilty pleasure: “Een bezoek aan papierwarenwinkel AVA.”

Slechte gewoonte: “Naar het schijnt laat ik vaak deuren van kasten of schuiven openstaan. Een erfenis van de tijd dat ik single was, vrees ik.”

Duurzame daad: “De dagelijkse dingen die evident zijn, en me daarnaast inzetten voor de Klimaatzaak. We hebben recent besloten toch in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in eerste aanleg. Die heeft de overheden veroordeeld voor het niet-nakomen van hun zorgplicht, maar de rechter volgde onze eis voor het opleggen van reductiedoelstellingen niet. En die zijn noodzakelijk om de overheden aan te zetten tot een versneld klimaatbeleid. Na de veroordeling kwam er geen reactie, van geen enkele van de tegenpartijen, de federale overheid noch de drie gewesten. Niet in woorden, en al zeker niet in daden. Dat zegt genoeg.”

Goed doel: “Ik blijf me inzetten voor gendergelijkheid. Nog zeer vaak modereer ik debatten met enkel mannen in het panel, of evenementen met enkel mannelijke keynotesprekers. Ook in het programma Trends Talk op Kanaal Z probeer ik om evenveel vrouwen als mannen uit te nodigen als praatgast.”

De ultieme verwennerij: “Voldoende slapen.”

Als ik niet deed wat ik doe, zou ik: “Wellicht in de ontwikkelingssamenwerking werken. Tijdens mijn licenties Toegepaste Economische Wetenschappen waren dat de vakken die me het meest boeiden.”

Zo wordt de wereld beter: “Door minder in eigenbelang te denken en handelen, maar meer vanuit de idee: waar is de samenleving mee gebaat, vandaag én op langere termijn?”

Bekijk hier de favorieten van Francesca

Favoriete kledij: Hoge hakken

Steve Madden, €99,95. Shop ze hier!

Favoriet boek: Het achtste leven (voor Brilka)

Het achtste leven (voor Brilka) door Nino Haratischwili. Koop het hier!

Favoriete vakantiebestemming: Spitsbergen

Hier vonden de opnames van de film “licht” plaats.

Favoriet restaurant: Mission Masala

Mission Massala. Boek hier je tafeltje!

Favoriete actrice: Viviane De Muynck

De favoriete actrice van Francesca is Vivian De Muynck.

Favoriet beautyproduct: RainPharma

RainPharma. Faithful Face Guard. €79,95. Shop het hier!

Stijlicoon: Robin Wright

De favoriete actrice van Francesca is Robin Wright.

 

Lees ook:

Tekst: An Brouckmans. Foto: Morgane Gielen.