Naast mode en interieuritems is ook de jacht op vintage juwelen enorm toegenomen. Graag zelf investeren in een exemplaar en wil je weten of je een écht sieraad in handen hebt? Lauren De Maere, oprichtster van La Trouvaille, helpt je hier op weg.

Vintage vondsten

De 26-jarige Lauren De Maere uit Knokke lanceerde in 2020 La Trouvaille, een online winkel met betaalbare vintage juweeltjes. “Ik merkte dat heel wat vriendinnen van mijn leeftijd niet goed een juwelier durven binnenwandelen en dan maar ‘goedkope’ of ‘geen echte’ juwelen kopen. Daarom startte ik met een eigen Instagramkanaal vol vintage juweeltjes en daarop kwam snel veel interesse. La Trouvaille betekent ‘vondst’ in het Frans en dat vond ik toepasselijk, omdat elk juweel een unieke schat en vondst is. De collectie bestaat voornamelijk uit ringen maar soms scoor je ook een brooche; ik merk echt dat dit weer aan populariteit wint! Naast mijn vintage collectie ben ik eind 2021 gestart met een eigen collectie.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door La Trouvaille (@latrouvaille.be)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Laurens liefde voor juwelen komt niet zomaar uit de lucht. “Ik ben de vierde generatie in mijn familie die verdergaat in juwelen! Mijn overgrootvader startte als juwelier in 1899 en mijn ouders hebben al bijna 40 jaar een zaak in Knokke. Daar bracht ik veel tijd door en leerde ik steeds meer bij. Ik wilde iets doen met die familietraditie maar zocht naar een eigen twist. Zo ontstond mijn liefde voor vintage juwelen; ze vertellen altijd een verhaal en van elk juweel is er maar één stuk te vinden. Dat maakt het zo uniek.”

Authenticiteits-check

Ben je van plan om te investeren in vintage juwelen? Bereid je dan goed voor. Hierop moet je volgens Lauren letten:

1. Koop geen juweel zonder echtheidscertificaat

“Koop nooit een juweel zonder echtheidscertificaat. Zit er een echtheidscertificaat bij, check dan op voorhand door wie dit werd geschreven en ingevuld. Zorg er altijd voor dat dit werd gedaan door een erkend goudsmid of een erkend instituut. Mocht je jouw juweel later willen verkopen, moet je dit altijd doen met het certificaat.

De volgende zaken moeten op een certificaat staan:

  • Datum
  • Beschrijving van het product
  • Naam en handtekening van ‘uitgever’

Bij La Trouvaille worden de juwelen nagekeken door mijn vader. Hij is erkend goudsmid en checkt alle juwelen op echtheid waardoor ik een certificaat van authenticiteit kan voorzien.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door La Trouvaille (@latrouvaille.be)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Keur de stempel

In Nederland bestaat er zoiets als de ‘Waarborg Holland’ stempel die verplicht is voor verkoop (tenzij het 9 karaat is). “Aangezien mijn vader goudsmid is, heeft hij zelf keurstempels ontvangen en is hij bevoegd om alle juwelen te bestempelen. Een bedrijf zonder erkend keurmerk, kan beroep doen op een instituut die stempels uitreikt.”

3. Check het aantal karaat

“Is het sieraad 18 karaat? Dan weet je dat jouw juweel generaties meegaat en de waarde behoudt, of sterker nog, stijgt in waarde. Alle juwelen die La Trouvaille verkoopt, zijn minstens puur 18 karaat, en dit staat voor de allerbeste kwaliteit.”

4. Hou rekening met de prijs

“De prijs van een juweel heeft te maken met de kwaliteit van het goud. Let dus op, want vaak betaal je voor ‘vals goud’ (vaak gold-plated genoemd) absurd veel terwijl dit snel in waarde daalt. Bij 18 karaat maken we bijvoorbeeld gebruik van een weegschaal. We wegen het goud en kijken naar de prijs van de edelstenen die erbij horen.”

Zo onderhoud je jouw juwelen

Lauren De Maere geeft nog enkele tips mee om je vintage vondst thuis op te poetsen:

  1. Je kan je juwelen thuis makkelijk zelf kuisen met een zachte tandenborstel en lauw water. Wrijf zachtjes met de tandenborstel op het juweel en laat het drogen op een doekje. Gebruik geen tandpasta (dit is een fabel), maar gebruik een klein beetje zacht wasmiddel.
  2. Zorg ervoor dat jouw juwelen goed opgeborgen zijn. Bewaar ze in een juwelendoosje en zorg dat juwelen elkaar niet aanraken, dit kan zorgen voor krassen.
  3. Leg je juwelen niet in zonlicht; dit kan er op lange termijn voor zorgen dat ze verkleuren (mits ze niet 18 karaat zijn).
  4. Houd je sieraden uit de buurt van chemicaliën. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar je kan schadelijke chemicaliën vinden in lotions, parfums en haarlak.
  5. Wil je toch een grote poetsbeurt voor je juwelen? Ga dan langs bij een juwelier.”

Meer over juwelen

Openingsbeeld: La Trouvaille.