Van 14 tot 20 oktober is het Week van de Belgische mode. Dat we heel wat Belgische kledinglabels en mode-ontwerpers hebben om trots om te zijn – denk: het Antwerp-based Essentiel of Caroline Biss en Julia June, maar ook couture-toppers als Dries van Noten en Ann Demeulemeerster weten we vaak wel, maar dat we ook een heel aantal prachtige juwelen-brands en ontwerpers in huis hebben, is misschien iets minder bekend.

Feeling maakt van de gelegenheid dan ook graag gebruik om wat jong talent – alsook een paar leuke collecties van gevestigde waarden – aan u voor te stellen.

1. Jacqueline & Compote

De handgemaakte juwelen van Jacqueline & Compote staan garant voor een sober luxueuze stijl. Ontwerpster achter het label Annelies werkt vooral met zachte, maar moderne trendkleuren en speelt met geografische vormen en figuren. Het resultaat? Vrij sobere, en elegante ontwerpen met een moderne, Scandinavische look & feel. Erg leuk als subtiel statement stuk om een outfit af te maken.

2. Laurence Delvallez

Meer opvallende en iets luxueuzer getinte ontwerpen bij Laurence Delvallez. De ontwerpster creëert naar eigen zeggen dan ook vanuit een ‘new maximalism’-filosofie: voor juwelen en accessoires geldt volgens haar niet less is more, maar more is more. In haar ontwerpen gaat Delvallez dan ook voluit voor warme kleuren, rijke texturen, voor natuurlijke materialen en elegante vormen. Het doel van haar juwelencollecties: de elegantie van de vrouwelijke identiteit ondersteunen.

3. Tiroir de Lou

Een iets meer ingetogen luxe vind je terug in de verfijnde juweelontwerpen van Tiroir de Lou. Vanuit hartje Brussel, creëert ontwerpster Lou – samen met haar kleine team – twee juwelenlijnen (‘Amulettes’ en ‘Pépites) die beide vertrekken vanuit de basiswaarden achter het label: lokaal, authentiek en ethisch. Zoals een scherpzinnige journalist zijn woorden, of een florist zijn bloemen, destilleert Lou de mooiste en meest kwaliteitsvolle materialen en assembleert die tot de meest fijnzinnige composities. De stijl van het label: iets tussen feëeriek luxueus en bescheiden bohemian in.

4. Natalie Goossens

Voor sprekende persoonlijke ontwerpen met een zekere connotatie van grandeur aan verbonden moet je bij Juwelenateljee Natalie Goossens zijn. Na een opleiding als edelsmid/goudsmid aan het Instituut voor Kunst en Ambachten in Mechelen, richtte Natalie in 2007 haar eigen label op. De toon van haar ontwerpen? Alternatief luxueus, met veel roségoud, veel edelstenen en steevast organische vormen en modellen. Zéker het ontdekken waard!

View this post on Instagram

Rosé verguld

A post shared by Natalie Goossens/goldsmith. (@juwelenateljee) on

5. Nayestones

Ook veel steentjes, maar iets meer mainstream modellen en luxueuze bling bij Nayestones. Ontwerpster Natalie Schayes legde een hele creatieve weg af alvorens haar ultieme expressievorm te ontdekken: juwelen. Voor haar designs – stuk voor stuk gesmeed met 18-karaats goud en diamanten, bewandelt ze al eens graag ‘ongeziene paden’ binnen de branche. De juwelen die Schayes ons wil voorleggen, stralen een intieme, haast spirituele luxe uit. Het juweel als een soort van ultieme vorm van zelfliefde als het ware.

6. SOMETHINGSINSIDE

Luxe en zelfliefde die komt in de vorm van een mooi vormgegeven, apart maar relatief sober en doordacht juweeltje, dat moet ook zowat de achterliggende filosofie bij Somethings INSIDE zijn. Figuratief wordt er gewerkt met verschillende geometrische vormen, als ovalen, cirkels, halve maantjes, lange lijnen en rechthoeken. Ook qua kleuren en materialen houdt het label het vrij strak, maar toch met een tikje romantiek. Fijn voor wie zijn juwelen wil dragen als een artistiek, verfijnd detail.

View this post on Instagram

. SIMPLICITY GOALS • Het fijne aan de oorbellensets uit de MULTIPLE-collectie is dat je ze op vele verschilkendevmanieren kan dragen. Uitbundig, door een asymmetrische combinatie samen te stellen óf net in alle eenvoud door bv enkel t stekertje met de draad/ketting te combineren zoals je op deze foto ziet. Heerlijk toch! ——————— MULTIPLE | wear it your way a collection by ©️somethingsINSIDE ________________ de oorbellen van de MULTIPLE collectie werden steeds ontworpen volgens hetzelfde principe: meervoudigheid! Sets uit meerdere onderdeeltjes waarmee je kan spelen en combineren! Zo kan je met 1 set oorbellen heel wat combinaties samenstellen en heb iedere keer een andere look aan je oren. ________________ #newcollection #earrings #multiple #earringaddict #minimal #handmade #gold #porcelain #silversmithing #minimaldesign #belgiandesign #belgiandesigner #multiple #uniquedesign #slowfashion #ikkoopbelgisch #handmadeinbelgium #thatsdarling #stacked #stackedearrings #buylocal

A post shared by somethings INSIDE (@franca_somethingsinside) on

7. Diamanti per Tutti

Gevestigde waarde in het landschap Diamant per Tutti staat garant voor weelderige ontwerpen met de nodige dosis grandeur en bling, maar dat wel in combinatie met sierlijke, vaak ragfijne ontwerpen. Leuke extra aan de juwelenbrand: ze gaan vaak leuke collabs aan – zo ontwierpen onder meer de Antwerpse it-girl Paulien Riemis en ook Tiany Kiriloff al eens een collectie voor het label.

In hun allernieuwste lijn ‘Estrella’ brengt het label hulde aan de Hollywood glamour van Hollywoodvedettes als Jean Harlow, Ava Gardner en Elizabeth Taylor. Met als uitgangspunt de emblematische persoonlijkheden en het opmerkelijke parcours van dit type vrouwen, ontwikkelde Per Tutti een schitterende feestcollectie vol spraakmakende stuks die ‘de ster in iedere vrouw’ naar boven moeten brengen.

8. Fleurfatale

Geometrisch verfijnde ontwerpen in kwaliteitsvolle materialen zoals matgoud en zilver, zijn ook wat de klok slaat bij Fleurfatale. Elegante, maar jonge, frissen en moderne designs met een aardige boho slash indian summer-inslag is waarvoor je bij het label vooral terecht kan.

9. Frédérique Coomans

Als laatste in de rij een iets specialer juwelenlabel, maar zéker niet minder interessant. De Brusselse Frédérique Coomans experimenteert in haar atelier namelijk volop met robuustere ontwerpen, ietwat grovere materialen en textielkunst. Super-speciaal, maar zeker draagbaar voor wie een sober silhouet wil opleuken met een artistiek begeesterend detail.

10. Bergman Jewels

De getalenteerde juwelenontwerpster Isabelle Bergman groeide op in Antwerpen, ook wel de ‘city of diamonds’. Gefascineerd door de prachtige, natuurlijke kleuren van edelstenen en de werking ervan, kwam haar eerste eclectische collectie tot stand. Ze onderscheidt zich vooral met haar verrassende kleurencombinaties en verwerkt de mooiste edelstenen en diamanten met de hand in 18 karaat goud.

De juwelen van Bergman Jewels kan je het best omschrijven als hedendaags met een knipoog naar art deco. Haar vernieuwende design en vormgeving zoals de dubbele-, statement- en cocktailringen vormen verrassende eyecatchers. Ook de combinatie van organisch en glanzend geslepen stenen, getuigt van durf en originaliteit.

Bergman Jewels zijn verkrijgbaar via hun Instagram of bij ENES (Volkstraat 58, Antwerpen). Een pinkring heb je vanaf € 1300 euro, een armband of grotere ring begint vanaf € 2000.

11. N-ue Jewelry

Sinds 2017 is N-ue Jewelry een label dat fijne, duurzame juweeltjes ontwerpt vanuit Antwerpen. De focus ligt op kwaliteit, duurzaamheid en veelzijdigheid. Elk juweeltje van hen draag je als een vorm van zelfexpressie – dag in dag uit, aangezien ze als het ware versmelten met je huid.

N-ue gelooft in luxe, zonder compromissen. Elk stuk wordt op een ethische en duurzame manier gecreëerd waarbij materialen van de hoogste kwaliteit worden gebruikt. Het duurt bijvoorbeeld zo’n miljoen jaren om een natuurlijke diamant te creëren. Diamanten ontginnen is een destructief en kostelijk proces én beschadigt de omgeving en ons eco-systeem. Zo’n 2,5 ton aarde wordt uitgegraven en er is ongeveer 480 liter water nodig om 1 karaat ruwe diamant te ontginnen. Daarom gebruikt N-ue diamanten die gemaakt werden in een lab.

Prijzen variëren van € 225 voor oorbelletjes tot € 800 voor een ketting. Je shopt hun collectie online.

12. Atelier Clash

De laatste collectie van het Belgische merk Atelier Clash – uitgebracht in de zomer – is geïnspireerd op het prachtige Marokko. Opnieuw bracht ontwerpster Brigitte Peeters
een ode aan de natuur met vrouwelijke ‘clashy’ statement pieces die een speelse nonchalance uitstralen.

Rozenkwarts, oceaanblauwe aquamarijn en hemelsblauwe larimar behoren tot het romantische stenen- en kleurenpalet van deze collectie. Ze hebben allemaal een link met de liefde. Nieuw in de collectie zijn de haarspelden met edelstenen en een reeks decoratiespulletjes. Splinternieuw zijn de handgeknoopte Marokkaanse tapijten en handira’s, traditionele wedding blankets die als huwelijksgeschenk worden gegeven in Marokko.

De cuff bracelets komen op € 109,95, de ringen en halskettingen heb je voor € 79,95. Haarspelden met edelstenen kosten € 25, bijzettafeltjes € 399 en de Berberse tapijten tussen zijn tussen € 180 en € 850. Alles is te koop via hun webshop.

13. Elliot & Ostrich

Jennifer Elliot, de Antwerpse gemmologe met Zuid-Afrikaanse roots en Belgisch-Britse nationaliteit, wil met haar juwelen sterke, onafhankelijke en authentieke vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen. Nu breidt ze haar ‘Moments’ collectie uit met een nieuwe statement capsulecollectie: Colours & Shapes. Een ode aan de sterke, onafhankelijke vrouw die zélf haar eigen verhaal schrijft.

Elliot & Ostrich werkt volgens het ‘slow fashion’ principe. De nieuwe collectie is een uitbreiding op de ‘Moments’ basiscollectie, en bestaat uit twee deelcollecties: zowel een prachtige lijn personaliseerbare oorbellen als volledig op maat gemaakte (‘bespoke’) statementringen in 18-karaat goud. De basis van de creaties bestaat telkens uit 18-karaat goud en is beschikbaar in drie kleuren goud: geel, wit en yosé4.

De prijs voor een Elliot & Ostrich collectiestuk (waaronder de gloednieuwe personaliseerbare oorbellen) bedraagt tussen de € 500 en € 2.500. Ze zijn vanaf maandag 28 oktober online beschikbaar via de webshop.

View this post on Instagram

The Campaign | for this campaign I wanted to show “The celebration of strong, independent & authentic women” each with a unique shape, colour & story. For each woman there is a fitting type of gemstone. Find your match & mix it up. | I purposefully chose not to work with professional models but looked for women who stand out because of the size of their heart or the amount of courage they have shown in taking bold life decisions. I hope to shines through & inspires you to always stay true to who you are & accept life as it comes along. #belgianlabel #meaningfuljewellery #newcollection #coloursandshapes #mixandmatch #18Kgold #diamantsandgems #bespoke #craftsmanship

A post shared by Elliot & Ostrich Jewellery (@elliotostrichjewellery) on

14. Jochen Leën

De Belgische juwelenontwerper Jochen Leën werkt altijd met producten van natuurlijke oorsprong zoals edelstenen, mineralen, fossielen en… dinosaurussen. Het is dan ook geen verrassing dat de ontwerper zich door onze planeet geïnspireerd voelt. Zijn meest recente bron van inspiratie: het mysterieus mangrovebos.

Mangroven zijn (gebieden bestaande uit) boom- of struiksoorten die met hun wortels boven het water uitkomen. Zij komen voor in de tropen en sub-tropen op de overgang van land naar zee en zijn onontbeerlijk voor de biodiversiteit, kustbescherming, waterzuivering, etc. “Ik ben al jaren gefascineerd door de formatie van mangrovebossen”, zegt ontwerper Jochen Leën. “Hun mysterieuze karakter en eigenaardige wortelvorming intrigeerden mij zodanig dat ik deze moest verwerken in een juweel.”

Het juweel geïnspireerd op de mangrove is een ring geworden, waarbij het onderstel, bestaande uit massief wit- en geel gouden ringen, de wortels van de mangrove voorstellen. De Mint Tourmaline edelsteen stelt de kruin van de boom of struik voor en wordt aldus door de wortels ondersteund. Het juweel is bovendien gezet met D flawless collection grade diamonds (prijs op aanvraag).

View this post on Instagram

Mangrove Woods in Space

A post shared by Beyond Jewellery (@jochenleen) on

15. Guillory

Nauwelijks twee jaar jong is het Antwerpse juwelenlabel Guillory, en toch slaagde het er al in opgepikt te worden door internationale magazines (oa Vogue Italië) en celebrities als Celine Bernaerts en Nathalie Fanj. Ontwerpster Anastasia Komleva maakt de meest bijzondere creaties die pure vrouwelijke kracht uitstralen. Dit vertaalt zich in een duidelijke signatuur en statementjuwelen.

Alle stuks worden met de hand gemaakt door Anastasia, met aandacht voor detail en design. Anastasia werkt enkel met zeldzame materialen die ze van over de hele wereld verzamelt. Denk daarbij aan Swarovski kristallen, handgeschilderde tassels in zijde, leer, tot zelfs echte pluimen… Elke creatie is even uniek als de materialen waaruit ze wordt gemaakt. Haar inspiratie haalt ze uit haar geboorteland Rusland en de vele reizen die ze met haar man maakt.

De juwelen zijn verkrijgbaar bij Profiel in Leuven en via de eigen webshop. Prijzen variëren tussen 105 en 350 euro. 

Lees ook: