Jeanne Damas mag zichzelf model, muze, influencer en actrice noemen. Sinds een jaar kan ze ook modeontwerpster aan het lijstje toevoegen. Ze is een it-girl en bovenal een getalenteerde duizendpoot die de modewereld moeiteloos lijkt in te palmen. Chef Mode Els Keymeulen ontmoette haar deze zomer in Parijs.

Tumblr als carrière-start

Influencers die zelf beginnen ontwerpen, ze worden steeds talrijker. Zo hebben we in België Paulien Riemis, die onlangs haar eigen mode-collectie voor CKS lanceerde. Internationaal sloegen it-girls al een tijdje geleden aan het ‘designen’. Eentje die ons altijd al inspireerde? Dat is zonder twijfel Parisienne Jeanne Damas. Deze winter lanceert ze haar tweede Rouje-collectie. Chef Mode Els Keymeulen ontmoette haar in ‘A La Chloche Des Halles’, een typisch Parijse bar met onvriendelijke obers, lekkere koffie en bistrostoeltjes.

Je bent influencer, model, actrice en ontwerpster; beetje het ultieme CV anno 2017. Welke titel vind je zelf het belangrijkst?
“Ontwerpster, zonder twijfel. De rest is ‘leuk’, en actrice ben ik eigenlijk niet; ik acteer graag, maar dat maakt je nog geen actrice. Maar ontwerpen, iets creëren, dat blijkt een soort roeping. Toen ik veertien was, had ik zoals ál mijn vriendinnen een eigen Tumblr, waarop ik foto’s postte van mijn vakanties, mijn weekends in de stad, mijn outfits. Op de een of andere manier werd mìjn Tumblr opgepikt door de modescene in Parijs, en toen ging het best snel. Maar het was nooit een plan, of een ambitie, het is gewoon zo gelopen.”

Ideale omstandigheden

Na een paar collabs met merken en een reeks modecampagnes (o.a. voor Comptoir des Cotonniers, red.) heb je nu je eigen kledinglijn, Rouje. Waarom?
“Dat vraag ik me soms ook af: er zijn al zo veel merken in de wereld, waarom wilde ik er per se nog eentje bij maken? Maar bon, enerzijds had ik wel zin om iets van mezelf te creëren, en de omstandigheden waren ideaal. Eén van mijn beste vriendinnen, Nathalie Dumeix, is ontwerpster. Ik ken haar al sinds ik een kind was: haar atelier zat naast het restaurant van mijn vader, en ik liep er vaak binnen. Ik werd haar doorpasmodel, ze testte kleren op mij uit, en we kennen elkaar door en door. Dus toen ik mijn eigen lijn startte, wist ik: het moet met haar zijn. Zij heeft de ervaring en de achtergrond, en ik de communicatieskills, dus dat klonk als een goed plan. En plus: élke keer als ik een outfit postte op Instagram, kreeg ik honderden vragen: wat is dat?, waar heb je dat vandaan? Zélfs als het een rolkraagtruitje onder een pull betrof (lacht). En dus leek het me ook wel slim om zelf kleren te maken; dan kan ik iedereen meteen doorverwijzen naar Rouje, haha.”

‘Mijn inspiratiebronnen? Vooral de vrouwen op straat: in Parijs, maar evengoed in Londen en Antwerpen’

Bén jij Rouje?
“Volledig. Rouje is mijn dressing, echt. Ik maak alleen wat ik zelf wil dragen, en je zal al gezien hebben: dat is niet heel veel. Mijn collectie is beperkt – één jurk in een aantal prints, één bloesje in een aantal kleuren. Niet te veel, niet te ingewikkeld. Ik heb ontdekt dat ik echt een uniform draag. In de zomer een jurk, espadrilles, een rieten mandje. In de winter jeans, boots, een kasjmieren truitje. Altijd vrouwelijk, sensueel zelfs, en met een knipoog naar de jaren 40 en 60. Klinkt eigenlijk heel saai, nu ik erover nadenk. Maar het werkt blijkbaar wel: ik post mezelf altijd maar weer in diezelfde outfits op Instagram, en de mensen blìjven liken (lacht).”

Jeanne over Rouje

Misschien is het een signaal? Dat we te veel kleren hebben, en snakken naar minder?
“Dat denk ik wel. Zoals ik al zei: er zijn te veel merken, er is te veel keuze. Ik shop niet graag; ik word er gestrest van, en ik merk ook: als ik me laat meeslepen door een hype, dan draag ik die kleren daarna nooit meer. Het is niet ‘ík’. Ik denk dat mensen op zoek moeten naar hun eigen stijl, en daar vervolgens bij blijven. Je niet laten afleiden door trends of – nu spreek ik tegen mijn eigen winkel – influencers, als het niet bij je past. Geloof me: het wordt ‘s ochtends ook een pak makkelijker om je aan te kleden (lacht). Ik draag enkel nog Rouje, en af en toe iets vintage. En ik krijg heel veel opgestuurd door merken, maar als ik het niet mooi vind, dan draag ik het dus niet.”

‘Ik ontwerp alleen wat ik zelf wil dragen, en je zult al wel gezien hebben: dat is niet heel veel’

Omschrijf je laatste collectie eens?
“Onze wintercollectie heeft niet echt een thema, maar rode draad is breigoed. Er zit een prachtige trui-jurk in: zwart, met een rolkraagje, beetje kort wel, heel jaren 60. Ik heb ‘m gisteren gepast en echt: parfait. We komen ook voor het eerst met accessoires; boots, hakken en een tas. Ik wil de prijzen doorgaans laag houden, maar de accessoires zullen iets duurder zijn. Je merkt het echt als een accessoire cheap is.”

Jeanne Damas ♥ Rouje

Rouje
Jurk, € 160 – Mantel, € 290

Jeanne Damas ♥ Rouje

Rouje
Bloes, € 120 – jeans, € 130 – laarzen, € 250

Jeanne Damas ♥ Rouje

Rouje
Bloes, € 120 – Rok, € 130, Laarzen, € 250

Jeanne Damas ♥ Rouje

Rouje
Jurk, € 170

Jeanne Damas ♥ Rouje

Rouje
Jasje, € 230 – Jeans € 130 – Laarzen, € 250

Jeanne Damas ♥ Rouje

Rouje
Jurk, € 170

Jeanne Damas ♥ Rouje

Rouje
Mantel, € 290 – Jeans, € 130

Jeanne Damas ♥ Rouje

Rouje
Bloes, € 120 – Jeans, € 130 – Riem, € 95

Shop de collectie van dit jonge Parijse label via www.rouje.com.

Inspiratie voor het najaar