Home Mode Zo maak jij komaf met vlekken op witte kleding

Zo maak jij komaf met vlekken op witte kleding

Zo maak jij komaf met vlekken op witte kleding

Met wat zonnige dagen voor de deur (finally!) is het le moment suprême om met jouw favoriete witte kledingstuk te pronken. Toch klinkt dit laatste voor de professionele klungelaars onder ons als een ware nachtmerrie. Mààr James Joun weet raad! De mede-oprichter van de schoonmaak-app Rinse heeft zes praktische tips voor als je je witte outfit hebt beklad met tomatensaus of rode wijn.

 

1. Gebruik geen bleekmiddel

Het zal je misschien verbazen, maar wit is binnen de textielwereld net zo goed een kleur als pastelblauw. Als je dus met bleekmiddel te werk gaat, verdwijnt ook jouw witte kleur als sneeuw voor de zon. Er bestaat wel zoiets als kleurvaste bleek, bijvoorbeeld OxiClean.

2. Onderneem direct actie

Blijf vooral niet als een kleuter wat verdrietig zitten staren naar je monstervlek. Neem meteen een vochtig stuk keukenpapier en druk dit één à twee minuten op de plaats van delict. Het doel is namelijk om een verdere verspreiding te voorkomen en om zoveel mogelijk te absorberen voor de vlek opdroogt.

3. Ga niet als een gek deppen

De kans is groot dat je dit trucje van je moeder hebt geleerd. Wrijven is inderdaad een no go en dankzij de deptechniek veeg je de vlek inderdaad niet verder uit. Toch waarschuwt James Joun voor de keerzijde van deze methode. Door als een gek te deppen, zorg je ervoor dat de vloeistof zich nog vaster in de stof hecht. Druk dus niet te hard door.

4. Hou de vlek weg van hitte

Stralende zon en het lot heeft je opgezadeld met een wondermooie vlek? Je zal het niet graag horen, maar blijf uit de zon! De hitte zorgt ervoor dat de vlek zich hardnekkiger in de stof vastbijt. Blijf dus in de schaduw of trek je kledingstuk indien mogelijk gewoon uit.

5. Stel een wasbeurt niet uit

Natuurlijk kan je het geld dat je op je elektriciteitsrekening bespaart, uitgeven aan dat nieuwe paar schoenen. Toch minimaliseer je best de tijd tussen jouw ongelukje en het wassen van je witte kledingstuk. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om je vlek eruit te krijgen.

6. Speel het op safe en ga langs de stomerij in de volgende drie cases of emergency:

  • de vlek is veroorzaakt door een vloeistof op oliebasis
  • je kleding is niet wasmachine-proof (denk aan kasjmier of zijde)
  • als je vlek er na vier hysterische wasbeurten nog steeds niet uit is

 

Lees ook:

SOURCE: Elle