Een nieuwe zonnebril bepaalt je zomerlook. Daarom is het belangrijk eentje uit te kiezen die perfect bij jouw gezichtstype past. Met dit stappenplan vind jij het montuur dat op je lijf – nu ja, neus – is geschreven.

Stap 1: het montuur

Een montuur kan je het best bepalen volgens gezichtstype. Ga eens voor de spiegel staan en kijk welke vorm je hebt. Een checklist:

Het ronde gezicht

Het ronde gezicht is het breedst bij de jukbeenderen. De kaaklijn is afgerond, en de haarlijn is niet uitgesproken smal of breed, maar afgerond. Je gezicht is vrij kort, ga daarom voor een hoekig model zodat je meer definitie in je gezicht creëert. Het zal je gezicht verlengen en minder bol doen lijken.

Het rechthoekige gezicht

Je gezicht is het breedst bij de jukbeenderen, je kaaklijn is hoekig, en de haarlijn is breed. Ga niet voor een hoekige zonnebril maar voor een rond model. Kies ook liever voor een model dat kleiner is dan je gezicht, anders word je gezicht nog breder in verhouding met de lengte.

Het ovale gezicht

Het ovale type heeft gemiddelde verhoudingen. De lengte van je gezicht is (vrijwel) precies 1 ½ keer de breedte. Je kaaklijn is afgerond en de haarlijn is niet uitgesproken smal of breed. Jij hebt geluk, want je kan jezelf volledig laten gaan in de brillenwinkel; geen enkel model dat niet op je neus past.

Het diamantvormige gezicht

Wie brede, uitgesproken jukbeenderen heeft met een smal voorhoofd en smalle kin, kiest voor ovalen glazen of afgeronde hoeken om de wenkbrauwlijn te benadrukken. Hiermee geef je ook wat meer breedte aan je voorhoofd. Een glasbril zonder rand en een cat eye zijn een goede keuze.

Het hartvormige gezicht

Romantische gezichten hebben een breed voorhoofd, smalle kin en hoge jukbeenderen. Je rockt heel wat zonnebrillen, zolang te maar niet oversized zijn. Een pilotenbril of bril waar een randje ontbreekt, zijn perfect.

Stap 2: de kleur

Om een kleur uit te kiezen, kan je rekening houden met je haartint. Zo werkt dat precies:

Bruin

Laat je warme, bruine tint in de kleur van het montuur terugkomen. Bruin, legergroen, roze, okergeel, dieprood, goud en mahonie zullen het best bij je passen.

Blond

Neigt je ondertoon naar bruin, dan geldt het advies voor bruinharigen. Over het algemeen kan jij ook kiezen voor grijs, pastelkleuren, koraal, groen en rood. Een zwart montuur is voor jou meestal wat te hard.

Rood

Roodharigen komen het beste weg met sterke kleuren als zeegroen, koper en chocoladebruin. Toch kunnen ook zachtere kleuren perfect, denk aan kaki en crème. Geel raden we in de meeste gevallen af.

Zwart

Heb je zwart haar, dan sta je mooi met zwart, tortoise of metaalkleuren. Ook felle tinten als blauw of rood kunnen. Zachte pastelkleuren zijn dat weer iets minder goed geschikt.

Grijs

Gezegend met een grijze coupe, experimenteer dan met felle kleuren als rood, marineblauw en groen. Ook een zwart montuur kan perfect. Doe je beter niet: geel of bruin.

Stap 3: shoppen!

 

Statement zonnebril met ronde glazen

& Other Stories
25 € 12 – Shop hem hier

Tortoise zonnebril met ovalen glazen

Lacoste
139,90  € 97 – Shop hem hier

Rechthoekige rode zonnebril

Komono
€ 99 – Shop hem hier

Gele statement zonnebril

Laurence D’Ari
€ 455 – Shop hem hier

Oversized festivalbril

Komono
59 € 47,20 – Shop hem hier

Zwarte statement zonnebril

Laurence d’Ari
€ 455 – Shop hem hier

Champagnekleurige ronde bril

Komono
€ 99 – Shop hem hier

Rechthoekige eyecatcher

Komono
€ 59 – Shop hem hier

Tortoise zonnebril

Les Soeurs
€ 65 – Shop hem hier

Marble zonnebril

Lilly
€ 39 – Shop hem hier

Aviator zonnebril

Michael Kors via Brandfield
€ 160 – Shop hem hier

Scherpe cat eye

Les Soeurs
€ 65 – Shop hem hier

Oversized zonnebril

& Other Stories
€ 29 – Shop hem hier

²

Zwarte cat eye

Lily
€ 40 – Shop hem hier

Demi-tortoise

A.Kjaerbede via Wear Store
€ 29,95 – Shop hem hier

Olijfkleurige zonnebril

A.Kjaerbede via Wear Store
€ 29,95 – Shop hem hier

Zin in zon!

Openingsbeeld: IMaxTree