Feeling & Stad Antwerpen

De verlovingsring van Maria van Bourgondië, de Mariakroon van de Antwerpse Kathedraal, de Russische tsarenkroon van de Romanovs en de diadeem van Cartier die koningin Elisabeth van België droeg. Vanaf 18 oktober ontdek je in het MAS de symboliek achter deze diamanten met de sprankelende tentoonstelling: ‘Schitterend Verlangen’.

‘Dazzling Desire’

‘Schitterend Verlangen/Dazzling Desire’ is een tentoonstelling die vanaf 18 oktober in het MAS fonkelt. Het Museum aan de Stroom onderzoekt met deze expo hoe de mens zijn verlangen naar liefde maar ook naar status en macht vertaalt in objecten uit kostbare materialen, zoals de diamant. Want eigenlijk is het steentje maar wat koolstof die onder hoge druk wordt samengeperst, maar als we het cultureel bekijken, draait de diamant rondom menselijke verlangens. Zo gebruikten koningen het als machtssymbool en tonen koppeltjes er hun gevoelens mee.

Een glimp van de expo

Naast de verlovingsring van Maria van Bourgondië en de Mariakroon van de Antwerpse Kathedraal vind je er ook kritische hedendaagse werken van Berlinde De Bruyckere, Jan Fabre, Philip Aguirre, Sobudh Gupta en Thierry de Cordier. Kunnen we wel betekenis halen uit diamanten en zijn deze verlangens ooit bereikbaar?

Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk

© Smolensk, KRISTALL Production Corporation

Jubelkroon van Onze-Lieve-Vrouw: Mariakroon van de Antwerpenaren

© Antwerpen, Kathedraal – Kapel Onze Lieve Vrouwe Lof – foto KIK-IRPA, Brussel, Marleen Sterckx

Portret van keizerin Elisabeth (Sissi)

© Bundesmobilienverwaltung – Hofburg Wien, Sisi-Museum, Photographer: Gerald Schedy

 Portret van Koningin Elisabeth van België met diamanten diadeem

© Archief van het Koninklijk Paleis, Brussel

Skull with Diamond van Jan Fabre

© Galerie Jamar, Antwerpen – foto Angelos bvba, Lieven Herreman

Met ‘Schitterend Verlangen/Dazzling Desire’ leidt het MAS het Antwerpse diamantjaar in. Sinds 550 jaar is de Koekenstad namelijk één van de belangrijkste handelscentra voor ruwe en geslepen diamanten. Onder de noemer ‘In Antwerp we speak diamond – Diamond Capital since 1447’ zijn er vijf maanden lang verschillende activiteiten gepland doorheen de stad.

Waag je kans en win hier een duoticket voor het Mas in Antwerpen!

PRAKTISCH

‘Schitterend Verlangen’ loopt van 18 oktober 2017 tot 14 januari 2018 in het MAS in Antwerpen. Tickets kosten 8/10 euro (gratis tot 12 jaar).