Advertorial

Sterrenchef en champagne Lallier-ambassadeur Marie Trignon (46): ‘Meewerken aan Réflexion gaf me de kans om de interactie tussen ons terroir en wereldwijde smaken te verkennen’

Champagnehuis Lallier werkt wereldwijd met topchefs samen om haar cuvée Réflexion tot z’n recht te laten komen. Champagne en gastronomie gaan immers hand in hand, omdat ze beide natuur, terroir en vakmanschap hoog in het vaandel dragen. Enter: chef-kok Marie Trignon, Belgische ambassadrice van Lallier, die zich door Réflexion laat inspireren bij het creëren van haar gerechten.

Elke maand zet Champagne Lallier een andere wereldchef in de kijker. Naast wereldtoppers zoals sterrenchef Christian Vogel van Birdy’s by Achtien in het Zwiterse Brunnen, de Britse Chantelle Nicholson van Apricity Restaurant in Londen en de Italiaanse chef-kok Peter Brunel, staat ook de Belgische Marie Trignon, eigenares en chef van La Roseraie in Modave, in dat prestigieuze lijstje. Deze maand is zij de ster met haar culinaire creaties, geïnspireerd door én heerlijk gepaird met de exclusieve champagnes van Lallier.

Lallier Réflexion en gastronomie: een kruisbestuiving

Met chef-kok Marie Trignon zit Lallier Réflexion meteen in het hart van de Belgische gastronomie. Op 38-jarige leeftijd nam Marie Trignon het familierestaurant (met park, privébos én champagnebar) in haar geboortedorp over. In 2024 ontving ze haar eerste Michelinster. In het kader van de Réflexion-campagne creëert ze gerechten die in harmonie zijn met de champagnes van Lallier, waarbij ze de verbanden verkent tussen gastronomie, ambacht en wijn. Haar werk is een mooie weerspiegeling van haar diepgaande kennis van terroir en haar zoektocht naar perfectie, waarbij ze altijd streeft naar elegantie en balans. En die zoektocht kan Marie Trignon wel kan smaken: ‘Meewerken aan Réflexion gaf me de kans om de interactie tussen ons terroir en wereldwijde smaken te verkennen. Het is een viering van hoe het land ons eten beïnvloedt, versterkt door Lalliers champagnes.’

Lallier R.021 Brut & R.021 Brut Rosé

De Réflexion-collectie van Lallier biedt een vernieuwende blik op champagne. In plaats van te streven naar consistentie, laat Réflexion het unieke karakter van elk oogstjaar en haar druiven spreken, zonder het kenmerkende evenwicht en de verfijning van Lallier uit het oog te verliezen.

Met haar eerste roséchampagne binnen de Réflexion-collectie, verrijkt Maison Lallier haar portfolio met een geheel nieuw smaakprofiel, aldus Lallier-keldermeester Dominique Demarville: ‘Hoewel de wijnen variëren in druivensoorten en stijl, delen ze een gemeenschappelijke oorsprong. Ze zijn als familieleden: elk met een eigen karakter, maar verbonden door één visie. het terroir van het jaar zo puur en expressief mogelijk vertalen in het glas. Onze filosofie is gebaseerd op natuur, authenticiteit en nieuwsgierigheid.’

R.021 Brut

R.021 Brut is een assemblage van 49 % Pinot Noir, 44 % Chardonnay en 7 % Meunier, waarvan 70 % afkomstig is uit het uitdagende oogstjaar 2021. Ondanks zware voorjaarsvorst en extreme regenval, leverde dat jaar druiven met opvallende frisheid en finesse. De overige 30 % bestaat uit zorgvuldig geselecteerde reservewijnen uit 2020.

Zijn lichtgele kleur heeft gouden reflecties die zin geven om te proeven. De citrusgeur van de R.021 Brut heeft florale tonen met een zoete toets van brioche en hazelnoot en geeft een fisse, pure smaak met een lange, aromatische afdronk.

R.021 Brut Rosé

R.021 Brut Rosé onderscheidt zich door zijn levendige karakter en subtiele structuur. De blend van 53 % Pinot Noir (waarvan 7 % stille rode wijn uit Bouzy), 41 % Chardonnay en 6 % Meunier wordt verfijnd door de zachte tannines uit het Bouzy-terroir, die zorgen voor diepgang en spanning in het glas.

Deze lichtroze champagne heeft een uitnodigende schittering en ruikt naar een combinatie van bloedappelsien, kumquat, rood fruit, brioche en hazelnoot. En de smaak? Die is fris en levendig met een licht bittere afdronk.

Proeven!

Deze cuvées zijn iets om naar uit te kijken én beperkt te verkrijgen omdat ze helemaal oogstafhankelijk zijn. In juli kun je ze al ontdekken bij La Roseraie in Modave, het restaurant van chef-kok en Lallier Réflexion-ambassadeur Marie Trignon.

Vanaf september zijn de Champagne Lallier R.021 Brut (42 euro) en R.021 Brut Rosé (49 euro) verkrijgbaar via geselecteerde wijnhandelaars.