Home Psycho & Relatie 5 binnenkomers voor geslaagde conversaties aan de kersttafel

5 binnenkomers voor geslaagde conversaties aan de kersttafel

5 binnenkomers voor geslaagde conversaties aan de kersttafel

De drie C’s van Christmas? Cava, cadeautjes en conversaties. Bubbeladvies en cadeau-inspiratie kreeg je al mee, maar ook voor een geslaagd gesprek aan de feesttafel hebben wij vijf simpele gespreksstarters voor jou.

Of je nu op een gezellig familiefeest of op een gigantisch social event vertoeft, een gesprek starten is voor heel wat mensen een grote uitdaging. Gelukkig kennen wij het geheim van een ongedwongen en aangename kerstconversatie: de ‘Oh My God, ik ook!’-momentjes. Wat je achtergrond, geslacht of leeftijd ook is, mensen hebben altijd wel iets met elkaar gemeen. Ga subtiel op zoek naar die gelijkenissen door te polsen naar deze universele gespreksonderwerpen.

1. Waar kent u de gastvrouw van?

Succes gegarandeerd met de veiligste vraag van de avond. Aangezien je allebei op dit feestje bent, is de gastvrouw of –heer met 100% zekerheid iets dat jullie delen. Heeft je gesprekspartner hem of haar op school ontmoet? Ga dan verder in op de studiekeuze of studententijd. Kennen ze elkaar van op het werk? Pols dan naar de functie van je nieuwe kennis. Ben je zelf jeugdvrienden met de host? Vertel dan een leuke anekdote over jullie kindertijd en – hup – jullie zijn vertrokken voor het komende uur.

2. Waar bent u opgegroeid?

We vergeten het wel eens, maar ieder van ons is ooit een kind geweest en is ergens opgegroeid. In 90% van de gevallen vinden mensen het heerlijk om wat nostalgische gevoelens op te rakelen uit hun kindertijd. Vertelt je gesprekspartner dat-ie uit een piepklein dorpje komt? Vraag hem of haar wat ze leuk vinden aan de nieuwe stad en wat ze missen uit hun thuishaven. Woont hij of zij al een leven lang op dezelfde plaats? Toon interesse in die stek en vraag wat de mooiste bezienswaardigheden of gezelligste restaurantjes zijn.

3. Wat is jouw favoriete …?

Vul de vraag aan met een simpel onderwerp uit de popcultuur. Met populaire onderwerpen als televisieprogramma’s, sport, eten en drinken of muziek zit je bijna altijd goed. Pas op met te complexe of zogenaamde ‘intelligente’ onderwerpen als politiek of literatuur. Niet iedereen heeft evenveel interesse in dat soort onderwerpen en het laatste wat je wil, is dat jouw gesprekspartner zich daarover zou schamen.

4. Heb jij bijzondere kersttradities?

Vragen naar kersttradities of gewoontes is veiliger dan vragen naar de kerstplanning. Je weet nooit dat je gesprekspartner een eenzame Kerst tegemoet gaat of de dag na Kerstmis gewoon weer aan het werk moet. Polsen naar tradities laat je gesprekspartner meer ruimte ter interpretatie

5. Wat is jouw mooiste Kerstherinnering?

Het is altijd slimmer om specifiek naar de mooiste momenten te vragen in plaats van specifiek te vragen wat ‘je vorig jaar hebt gedaan. Zo vermijd je eventuele pijnlijke herinneringen en start je het gesprek met een positief verhaal. Daardoor zal je gesprekspartner zich meteen goed en comfortabel voelen en jou onmiddellijk als een aangenaam persoon ervaren.

 

Lees ook

Dit kerstfilmpje doet je smelten

10 van onze favoriete kerstnummers

Slow-living: De oplossing tegen feestdrukte