Home Psycho & Relatie 5 dingen die gelukkige koppels zelden doen

5 dingen die gelukkige koppels zelden doen

5 dingen die gelukkige koppels zelden doen

Eerst het slechte nieuwe: helaas pindakaas, er bestaat niet zoiets als de perfecte relatie. Maar uiteraard zijn er wel heel wat goede relaties. Het geheim zit hem in elkaar graag zien, respect hebben voor elkaar en moeite doen. En sommige dingen nét niet doen. Dit zijn 5 dingen die gelukkige koppels zelden doen.

Lees hier ook wat gelukkige koppels elke ochtend doen

 1. Defensief reageren

Van nature uit willen we onszelf beschermen. Daarom dat zowat iedereen wel eens defensief is. Maar als je het gevoel hebt dat jij of je partner altijd op je hoede zijn, kan dat schadelijk zijn voor je relatie. Volgens relatie-expert John Gottman is het zelfs een van de meest slechte dingen die je kunt doen. Door je defensief op te stellen leg je eigenlijk de schuld bij je partner. Het komt er op neer dat je zegt ‘het probleem ligt bij hem, niet bij mij’. Het gevolg is dat problemen niet opgelost geraken en enkel verder escaleren. Wees altijd eerlijk tijdens een ruzie en probeer het probleem altijd langs twee kanten te bekijken.

Hier lees je welke dingen je zeker nooit mag doen tijdens een ruzie met je partner.

2. Moeilijke thema’s uit de weg gaan

Er zijn twee opties voor de moeilijke onderwerpen binnen een relatie. Je negeert ze en hoopt dat ze op magische wijze verdwijnen, of je praat erover. Gelukkige koppels zullen zelden onderwerpen vermijden. Ze maken net tijd om ze te bespreken. Het is misschien niet eenvoudig, maar wel broodnodig.

Lees ook: Deze 9 dingen zijn nog erger voor je relatie dan bedrog

3. Ruziën om te winnen

In gezonde relaties is het doel van een ruzie om een probleem op te lossen. Wanneer koppels ruzie maken vergeten ze dat wel eens, en leggen ze de schuld bij de ander om te winnen. Gezonde koppels worden niet gemeen, kleineren en beschuldigen niet. Merk je tijdens een ruzie dat dit dreigt te gebeuren, kom dan even op adem en kalmeer jezelf. Desnoods ga je even 5 minuten wandelen.

Lees hier hoe je best reageert als je partner boos of verdrietig is

4. Focussen op de negatieve punten

Een gezonde balans tussen positieve en negatieve interacties is volgens John Gottman wat gelukkige koppels van de minder gelukkige onderscheidt. Hij gebruikt de ‘5:1 ratio’. Koppels die 5 keer meer positieve interacties hebben dan negatieve, hebben een stabiele relatie. Deze koppels focussen zelden op wat niet goed zit, maar wel op alle positieve dingen in hun relatie. Soms is hoe je tegen je relatie aankijkt al voldoende om hem te redden.

Lees hier 7 tips om écht positief in het leven te staan

5. Verwachten dat hun partner gedachten kan lezen

Het is zo’n klassieker: ‘als hij echt van mij hield, zou hij weten wat er scheelt’. De waarheid is: mensen – of toch zeker het gros van de bevolking – kan geen gedachten lezen. Gelukkige koppels weten dat. Praat daarom met je partner en communiceer goed. Ligt er iets op je lever? Wacht niet tot je partner het op wonderbaarlijke wijze merkt, maar vertelt het gewoon en zoek samen naar een oplossing.

Meer over relaties:

SOURCE: Verily