In ‘De Zoektocht van een ouder meisje naar Eeuwige Schoonheid & Groot Geluk‘ vertelt Bieke Ilegems over haar persoonlijke zoektocht naar geluk en gezondheid. Heel erg herkenbaar én ontzettend leerzaam. Deze 5 grote lessen onthouden wij.

 

“Ik ben al jaren bezig met gezondheid en schoonheid. Ik kan genieten van yoga, gezonde voeding en de juiste verzorgingsproducten. Het is niet mijn bedoeling om een complete lijst met tips te geven en te vertellen hoe mensen het moeten gaan doen. Het is eerder een verslag over mijn zoektocht dat ik graag met jullie deel. Ik sprak met experts als Dirk De Wachter en Rika Ponnet“, vertelt ze ons. Wij verslonden het boek en leerden er heel wat uit.

1. Detox heeft niets te maken met jezelf uithongeren

In het boek heeft Bieke het onder andere over gezonde voeding en detoxen. Al heeft dat gelukkig niets te maken met jezelf uithongeren. “Een ontzuringskuur kan je zuurbalans in evenwicht brengen. 21 dagen lang volgde ik een Joshi’s holistic detox: een kuur van dokter Nish Joshi, de Indisch-Britse gezondheidsgoeroe van onder andere Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett en zelfs Ralph Fiennes. Het principe is simpel: alles wat het lichaam verzuurt, zoals suiker, vermijd je. Je eet zoveel mogelijk alkalisch voedsel (in het boek lees je er alles over). Het was hard, maar haalbaar en na drie weken voelde ik me zuiverder, sterker, helderder, mooier, energieker, enfin: gewoon beter. Na 21 dagen is de kuur afgelopen, maar ik heb er zeker handige tips aan overgehouden. Zo drink ik dagelijks een glaasje lauw water met citroen, probeer ik suiker te vermijden en vervang ik tarwe vaak door spelt. Maar vergis je niet, ik kan af en toe heel hard genieten van een taartje of een koffiekoek.”

2. Overspel betekent niet het einde

Ook liefde speelt een belangrijke rol in de zoektocht naar geluk. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Zelfs bij Bieke en Erik. Zij doorbreekt het taboe en vertelt openhartig over het overspel van Erik. “Ik heb dit met een bang hartje geschreven, maar ik kon niet anders. In het boek geef ik een pleidooi over eerlijk- en openheid. Ik kon dit belangrijke stuk uit mijn leven dus niet weglaten. Ik was bang, maar ben blij dat ik het gedaan heb. De reacties zijn overwegend positief en ik krijg vooral heel veel reacties van mensen die blij zijn dat het taboe doorbroken wordt, het is voor ontzettend veel mensen herkenbaar. En wij hebben gewerkt aan onze relatie en staan er terug samen. Overspel is erg zwaar, maar het hoeft niet het einde van een relatie of huwelijk te betekenen”.

3. Geluk zit in 101 kleine dingen

Zo’n 130 pagina’s van het boek gaan over geluk. Er valt heel wat over te vertellen en geluk schuilt achter de kleinste hoekjes. “Mijn grootste ontdekking: je moet leren dat het oké is om af en toe ongelukkig te zijn. Het heeft geen nut om geluk te willen achterna hollen. Het is belangrijk om tevreden te zijn met wat je hebt en het leven door een roze bril te bekijken. Een goede truc is om zo mild te zijn voor jezelf als je bent voor je vrienden. Als zij een fout maken, troost je hen en zeg je dat het allemaal wel goedkomt. Maar zelf ben je geneigd om te denken: ‘hoe stom van mij’. Probeer dus naar jezelf te kijken zoals je naar je vrienden kijkt. En durf af en toe keihard op je bek te gaan. Het is een kwestie van de moed hebben om het risico te lopen om te falen, en toch keer op keer weer opnieuw recht te staan. Durf falen en durf stralen, die twee zijn heel belangrijk.”

4. De runner’s high bestaat écht (al krijg je hem niet perse van lopen)

Bieke vond dé sport die werkt voor haar, ze wijdt dan ook een heel hoofdstuk aan yoga. “Voor mij is het de manier om lichaam en geest in balans te brengen. Het maakt je soepel en tegelijkertijd zen. Ik beoefen allerlei soorten yoga en heb het echt nodig. Zoals de runner’s high dus, maar dan met yoga. Al ga ik sinds een tijdje ook lopen om iets aan mijn conditie te doen. Ik heb al veel pogingen ondernomen, die zijn vaak gefaald. Maar nu ben ik aan het opbouwen en houd ik het al een lange tijd vol.”

5. Schoonheid heeft niets te maken met perfecte maten

Bieke gaat op zoek naar schoonheid, maar wat is dat eigenlijk? “Schoonheid heeft niets te maken met geen enkele rimpel of de perfecte maten hebben. Het gaat om een sprankel in je ogen, tevreden zijn met wie je bent en de nodige dosis zelfrelativering. En natuurlijk kun je de natuur een beetje helpen. Ik geniet er écht van om in de badkamer te staan en crèmes te gebruiken, het is een moment voor mezelf en werkt meditatief. Ik ben te rade gegaan bij mijn huidspecialist Farah Bourakadi, directeur van Art Medico Clinic in Gent en mijn dermatologe Christine Dierickx. Ik laat me niet meer vangen door dure producten in de mooiste verpakkingen en met de beste geurtjes. Dé tip die ontzettend belangrijk is: zonnecrème. Ik gebruik hem constant, zowel in de zomer als in de winter. Want de zon is de grootste vijand van je huid.”

Meer weten over Biekes zoektocht? In ‘De zoektocht van een ouder meisje naar eeuwige schoonheid en geluk‘ geeft Bieke Ilegems zichzelf bloot. 386 pagina’s lang heeft ze het over het leven, schoonheid, geluk, liefde en zoveel meer. (Uitgeverij Houtiekiet – 29,99 euro)

Meer tips voor een gezonde geest in een gezond lichaam: