Home Psycho & Relatie 5 doemgedachten die je relatie kunnen doden

5 doemgedachten die je relatie kunnen doden

5 doemgedachten die je relatie kunnen doden

Wij vrouwen hebben er allemaal wel eens last van, gepieker of negatieve gedachten. Maar door te veel na te denken kun je in een spiraal terecht komen en dingen dramatiseren in je hoofd. En dat zou wel eens een echte relatiekiller kunnen zijn. Deze 6 doemgedachten kunnen je relatie doden.

Ben jij ook zo’n eeuwige piekeraar? Een therapeute geeft je dé 5 tips om er voor eens en altijd mee te stoppen.

1. “Ik weet niet of hij mij nog graag ziet”

Iedereen maakt zich wel eens zorgen over hoe groot de liefde nog is bij de ander. Maar daarover piekeren creëert een cirkel van negativiteit, vooral als je er (te vaak) naar vraagt. Dat zegt Pepper Schwartz, professor sociologie aan de universiteit van Washington. “Het creëert een ‘self-fulfilling prohecy’: een partner antwoordt misschien, ‘natuurlijk zie ik je nog graag’, maar door het onderwerp aan te halen, begint hij/zij zich af te vragen vanwaar de zorg komt, en of het wel echt zo is.” Wat je dan beter wel doet: “vraag niet ‘hou je nog van mij?’, maar beëindig een telefoonconversatie met ‘ik hou van je‘ en bekijk de reactie. Of geef elkaar een kus voor je naar het werk vertrekt. Het vertelt zeker niet alles, maar affectie is een goede barometer voor emotionele verbondenheid“, zegt de prof. Heb je het gevoel dat jullie terug wat dichter naar elkaar toe moeten groeien? Lees dan zeker deze 5 tips.

2. “Hm, hij is altijd te laat”

‘Hij is altijd te laat’, ‘hij heeft niet vaak zin om te vrijen’ of ‘hij vult nu nooit eens die vaatwasser’… Veralgemeningen zijn gevaarlijk voor je relatie. Dat zegt Greg Cason, een psycholoog uit Los Angeles. “Het komt er op neer dat je onnodig kritisch bent over je partner en je gebruikt veralgemeningen. Veroordelend gedrag eindigt vaak in denigrerend gedrag. Is hij te laat? Dan durf je al eens te zeggen: ‘je bent altijd te laat’ of ‘jij hebt ook nooit zin’. Doe dat liever niet, maar focus op één gedraging die je stoorde. ‘Ik ben teleurgesteld omdat je te laat bent.’ Op die manier maak je duidelijk hoe je je voelt zonder te veralgemenen.” Een dipje in jullie libido? Hier vind je 7 tips om het te boosten. 

3. “Was hij maar wat meer…”

Je partner is niet perfect, daar twijfelen we niet aan. En zo nu en dan dagdromen en hopen dat je partner meer was zoals Ryan Gosling of een handige harry was, is op zich niet fout. Maar laat je niet meeslepen. Dat is het advies van Leslie Petruk, een huwelijks-en familietherapeut uit North Carolina. “Als je echt kwaliteiten of kenmerken in een ander herkent, die je belangrijk vindt, kun je eventueel aan je partner laten weten dat ze belangrijk voor je zijn. Misschien wilt hij zich wel een beetje aanpassen.” Let wel op, iemand willen veranderen doe je natuurlijk niet. Zijn er echt veel dingen die je storen? Lees dan deze signalen die kunnen wijzen op een nakende echtscheiding.

4. “Hoe zou hij zijn in bed?”

Fantaseren over anderen is helemaal niet vreemd. Maar fantaseren over iemand in je omgeving kan ontevredenheid voeden en denken is helemaal niet ver van het effectief doen”, zegt Kurt Smith, een relatietherapeut. “En een scheve schaats rijden vernietigt je relatie sneller dan zowat alle andere dingen.” Al zijn er wel wat mannen en vrouwen die een scheve schaats durven rijden. Lees hier de straffe getuigenis van Erik. Hij ziet zijn vrouw graag, maar kan toch niet stoppen met haar te bedriegen.

5. “Dit zou ik toch niet moeten vertellen, dit zou hij toch gewoon moeten weten.”

“Het is echt niet eerlijk om te verwachten dat je geliefde weet waarom je negatief reageert op iets dat hij doet. En zelfs al zeg je er niets over, je oogrollen en zwijgende blikken spreken voor zich”, vertelt Petruk. “Het is echt heel vaak voorkomend dat partners hun interpretatie fout of onvolledig is. Als je denkt dat er een motivatie zit achter een bepaalde daad, vraag het dan eerst vooraleer zomaar conclusies te trekken.” Communicatie is een belangrijke sleutel voor een goede relatie. Hier lees je nog 8 andere belangrijke tips voor een goede relatie. 

Meer over liefde & relaties:

SOURCE: Huffington Post