Home Psycho & Relatie 5 manieren om beter te communiceren met je partner

5 manieren om beter te communiceren met je partner

5 manieren om beter te communiceren met je partner

Een goede communicatie is één van de belangrijkste pijlers van een goede relatie. Maar hoe pak je zo’n goed gesprek aan? En hoe maak je duidelijk wat je goed of niet goed vindt zonder te kwetsen? Deze tips helpen je op weg.

 

Het is niet altijd eenvoudig om op de juiste manier te reageren. Ruzie? Deze 7 dingen mag je zeker niet doen.

Goed communiceren is belangrijk voor jullie relatie. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Zelfs zonder te praten kun je eigenlijk heel veel zeggen. Deze 5 tips bieden raad.

1. Maak oogcontact

De ogen zijn de vensters van de ziel, een oude wijsheid, en helemaal waar. Volgens onderzoek uit 2012 zorgt oogcontact dat je geloofwaardiger overkomt. Tijdens een discussie of ruzie ben je al snel geneigd weg te kijken. Maar doe dit liever niet, want je komt ontwijkend of zelfs onbetrouwbaar over. Bovendien zorgt oogcontact voor een gevoel van intimiteit.

Lees hier vervelende eigenschap eigenlijk het teken is van een goede relatie

2. Let op je lichaamstaal

Je lichaamstaal beïnvloedt de perceptie die anderen over jou hebben. Als je tijdens een ruzie je armen of benen kruist, lijkt het alsof je gesloten bent en niet wilt onderhandelen. Weglopen of jezelf wegdraaien heeft hetzelfde effect: je lijkt niet op zoek te willen naar een oplossing. Natuurlijk focus je op je ruzie zelf, maar letten op je lichaamstaal kan echt helpen.

Dat je lichaamstaal zo belangrijk is, weten butlers maar al te goed. Lees hier wat je nog van hen kunt leren.

3. Praat in de ‘ik’-vorm

In tijden van ruzie komen woorden vaak heel aanvallend over terwijl je ze zo helemaal niet bedoelt. Je partner schiet in de verdediging en het conflict wordt alleen maar groter. Om dat te voorkomen is er het eenvoudige ‘ik’-trucje. Praat altijd over je gevoelens vanuit je eigen perspectief. Zeg niet: ‘jij komt altijd te laat’, maar liever: ‘ik voel me onbelangrijk als je te laat arriveert”, hij zal je beter begrijpen en je komt minder hard over.

Hier ontdek je 5 verrassende relatietips die je niet vaak hoort

4. Praat tijdens je maaltijden

De maaltijden zijn het perfecte moment om een goed gesprek te voeren zonder afleidingen. Het geeft je de tijd om te vertellen hoe je dag was, maar is ook het moment om dingen die op je lever op te biechten. Hebben jullie een latrelatie? Neem dan minstens één keer per week de tijd om samen te eten.

Ontdek hier ook welke geldvragen ieder koppel zich moet stellen.

5. Wees écht eerlijk

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar wees altijd eerlijk. Vaak wil je in een relatie de beste kant van jezelf laten zien, of wil je conflicten vermijden door frustraties in te slikken. Maar daar los je niets mee op. Vertel eerlijk wat je denkt, voelt en wat je (on)gelukkig maakt. Je zult je opgelucht voelen en je partner heeft de kans je te begrijpen.

Meer tips voor je relatie: