5 redenen waarom stress ook positieve eigenschappen heeft

Te veel stress is erg ongezond, maar toch heeft het ook zo z'n voordelen. 

We hebben er allemaal wel eens last van: stress. En gezond kun je het niet onmiddellijk noemen, zo doet een hoog stressniveau het overlijdensrisico met 43% toenemen. Toch kan stress ook positief zijn. "Stress is niet noodzakelijk slecht, de manier waarop je er mee omgaat, bepaalt of stress positieve of negatieve effecten heeft."  Wanneer je stress ervaart moet je geen verwoede pogingen doen om die te laten verdwijnen, maar je richten op wat je gaat doen met de energie, kracht en motivatie die stress je geeft. 

Toch zijn er ook voordelen verbonden aan stress

1. Stress zet aan tot actie

Je zal je hier ongetwijfeld in herkennen. Je hebt een belangrijke taak, waar je eigenlijk tegen opziet. Wanneer start je er aan? Wanneer de deadline op de loer ligt, je krijgt stress en besluit je er aan te zetten. Stress spoort je dus aan om dingen aan te pakken die anders maar zouden blijven liggen.

2. Stress geeft je lichaam energie

Bij een stressreactie wordt je lichaam in opperste staat van paraatheid gebracht. Je lever brengt vet en suiker in de  bloedbaan, wat zorgt voor meer energie. Je gaat sneller ademen, wat meer zuurstof oplevert, en je hart gaat sneller slaan, zodat die zuurtstof sneller naar de rest van je lijf wordt vervoerd. Adrenaline boost bovendien je zintuigen: je hoort scherper en verwerkt waarnemingen sneller. 

3. Je motivatie gaat de hoogte in

Je stressreactie creëert een chemische cocktail van endorfine, adrenaline, testosteron en dopmaine. Gevolg: je motivatie gaat de hoogte in. Bovendien kunnen sommige mensen echt genieten van stress: ze belanden als het ware in een roes. Gevolg: je zelfvertrouwen en gevoel van kracht gaan de hoogte in. Super dus. Hier vind je trouwens nog meer tips om je zelfvertrouwen op te krikken.

4. Stress maakt socialer

Bij een stressreactie wordt er ook oxytocine aangemaakt, ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het wordt aangemaakt wanneer je iemand omhelst. Oxytocine versterkt de sociale banden. Het wordt ook geproduceerd tijdens seks en borstvoeding. Het hormoon stimuleert je om contact op te nemen met anderen en je hart eens goed te luchten. Bovendien is je brein in staat anderen beter te begrijpen. Je bent meer geneigd om mensen om wie je geeft, te vertrouwen en te helpen. 

5. Stress maakt je gelukkig 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie in het verleden veel stressvolle gebeurtenissen heeft meegemaakt, zijn leven vaak als zinvoller beschouwt. Stress is namelijk verbonden met het nastreven van de dingen die voeding geven aan je levensdoel. Ga maar na: de grootste stressbronnen zijn vaak werk, ouderschap, persoonlijke relaties of de zorg voor iemand. Maar dat zijn net ook de dingen die zin geven aan je leven. En hoewel we vaak een beetje meer rust in ons leven willen, zijn we gelukkiger wanneer we het druk hebben. Zelfs wanneer we meer moeten doen dan we eigenlijk zouden willen. 

Stress heeft dus zeker ook positieve effecten. Toch is het nuttig om wat tijd voor jezelf te nemen, hier lees je hoe je dat in 5 stappen doet.

Lees ook: 

Video: hier hebben vrouwen 's morgens écht tijd voor

Fotoreeks toont aan dat borstvoeding en carrière perfect samen gaan

Prachtige tekeningen die échte vaderliefde illustreren

Partner Content

Gesponsorde content