Home Psycho & Relatie 5 tips om eindelijk te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen

5 tips om eindelijk te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen

5 tips om eindelijk te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen

We doen het allemaal wel eens: wat we hebben vergelijken met wat een ander heeft. En sociale media maken het er zeker niet beter op. Onthoud deze 5 tips en maak vanaf nu komaf met dat ongezonde vergelijkingsgedrag.

Wauw, die collega heeft die ene handtas waar ik al maanden voor aan het sparen was, oh die reisfoto’s op Facebook van die vroegere schoolvriendin zien er écht fantastisch uit en mijn zus heeft haar leven en huis veel beter op orde. Jezelf vergelijken is écht geen goed idee. Je kunt er zelfs écht ongelukkig van worden. Volgens een onderzoek uit 2015 is er zelfs een correlatie tussen depressies en het aantal gespendeerde uren op Facebook. Niet zo vreemd, want door ons veelvuldig gebruik van sociale media gaan we alleen nog maar meer vergelijken. Vanaf dit jaar niet meer! Dankzij deze 5 tips geraak je er van af.

Krijgt je zelfvertrouwen ook een knak door het schoonheidsideaal in de media? Dankzij deze tips van een expert niet meer. 

1. Hou van jezelf

Allereerst is het belangrijk om van jezelf te houden zoals je bent. Ja, er zijn ongetwijfeld mensen die in bepaalde dingen beter zijn dan jij het bent. Er is altijd iemand productiever, slanker, slimmer,… Maar laat dat je NOOIT tegenhouden om jezelf graag te zien. Accepteer dat je niet perfect bent, en zie het als een mooie kans om jezelf te verbeteren. Tip: focus op jezelf door een lijstje te maken van je positieve punten. Iedere dag 3 dingen noteren waarvoor je dankbaar bent kan ook een goede hulp zijn.

Lees hier meer tips om vanaf nu écht positief in het leven te staan.

2. Doe een digitale detox

Geen paniek, een digitale detox wil niet zeggen dat je alle sociale media helemaal moet bannen. Maar door wat minder bezig te zijn met Facebook, Twitter of andere sociale media, ga je vanzelf minder vergelijken. Vergeet trouwens nooit dat mensen enkel foto’s posten van hun gelukkige momenten. Ja, ook die oude kennis met haar perfecte foto’s voelt zich wel eens slecht in haar vel.

Wil je zelf proberen minder actief te zijn op sociale media? Lees dan zeker dit.

3. Wees niet té perfectionistisch

In een ideale wereld maken we nooit fouten, zien we er altijd tot in de puntjes verzorgd uit en zijn tegenslagen ons volkomen onbekend. De werkelijkheid is helaas anders. Weet dat je uit je fouten kunt leren en dat niemand perfect is. Vergeef jezelf als je een fout maakt en zie het als een opportuniteit om jezelf te verbeteren.

Lees ook deze tips om vanaf nu wat minder zelfkritisch te zijn.

4. Vier je eigen succes én dat van een ander

Wees blij met ieder klein doel dat je bereikt, want zelfs de kleinste overwinning is er eentje. Maar wees ook oprecht blij voor een ander. Die vriendin die promotie maakt, die collega die een prachtig nieuw huis koopt waar jij alleen maar van kunt dromen of je zus die de beste relatie ooit heeft. Wees blij voor een ander, je voelt jezelf er alleen maar gelukkiger door. En je zult al snel merken dat ze de volgende keer ook jouw geluk meevieren.

Ontdek hier nog tips om écht positief in het leven te staan.

5. Werk aan je eigen succes

Je voelt misschien jaloezie als die ene collega of vriendin bereikt waar jij van droomt. Maar besef dat dat enkel verspilde energie is. Focus je liever op je eigen succes en werk naar je eigen doelen toe. Besef ook dat nooit alles mogelijk is: de perfecte relatie, een riant huis, vele reizen, een bloeiende carrière en het perfecte sociale leven. Verwacht geen onmogelijke dingen, en wees iedere dag dankbaar voor wat je hebt.

Ontdek hier wat succesvolle mensen doen in de ochtend.

Meer tips om gelukkig in het leven te staan: