Home Psycho & Relatie 5 tips voor stressvrije feestdagen

5 tips voor stressvrije feestdagen

5 tips voor stressvrije feestdagen

Ahhhh, gezellig. Leuke cadeautjes uitpakken, het perfecte vijfgangenmenu verorberen en dan naar het volgende feest. In theorie heel gezellig, maar waar vind je het perfecte cadeautje? En met welk menu kun je je gasten het best imponeren? STRESS. Dankzij deze tips van therapeute Suzanne Kempeneers geniet jij dit jaar van de feestdagen zonder stress.

“Je hebt twee types”, vertelt Suzanne. “Aan de ene kant heb je de mensen die heel hard uitkijken naar de kerstperiode. Maar aan de andere kant heb je ook de mensen die het de living hell vinden. De stress die ze ervaren heeft meestal te maken met de zoektocht naar het perfecte kerstcadeau, familiebanden die niet perfect zijn of té veel feestjes op dezelfde dag.” Gelukkig heeft ze enkele tips om de feestdagen zonder stress door te komen.

1. Plan op voorhand

“Alles draait om een goede planning. Zorg dat je niet op 24 december nog overvolle winkelstraten moet afstruinen om het perfecte cadeau te vinden. Een tip die vooral handig is voor volgend jaar: zie je in november al iets dat bij je geliefde/broer/… past, koop het dan gewoon en bewaar het tot de feestdagen. Bespaart je een hoop stress. Ook webshops kunnen een oplossing zijn voor die veel te drukke winkelstraten.”

Ben jij geen natuurtalent op het gebied van planning? Dankzij deze ouderwetse truc leer je écht beter plannen.

2. Regel het praktisch en denk origineel

“Nog iets dat vaak voor stress zorgt: bij welk familielid doen we het feest? Wie maakt de gerechten? Wat eten we? Hoe laat moeten we van de partij zijn? Hoe combineren we het met andere feesten? Zorg dat je ruim op voorhand dit soort dingen afspreekt. Bovendien kun je gerust origineel denken. Te veel feesten op 25 december? Misschien kunnen jullie het wel een weekje later vieren. Of doe eens een brunch in plaats van een diner met vlees en kroketten.”

Inspiratie nodig? Hier vind je 5 heerlijke brunchrecepten

3. Probeer niet te overtreffen

“Het is misschien verleidelijk om te imponeren met het beste gerecht of het meest geschikte cadeau. Maar probeer niet té streng te zijn voor jezelf of té speciaal te willen doen. Kerstmis is een feest van vrede en gezelligheid, en niet om het meest te imponeren.”

Te streng zijn voor jezelf is nooit een goed idee. Maak daarom enkel realistische voornemens. Misschien put je wel inspiratie uit deze lijst met haalbare voornemens waar je écht gelukkig van wordt. 

4. Zorg voor fun op je feest

“Veel mensen hebben een heel grote familie of zien elkaar niet zo vaak. Op die manier kan een feest best voor stress zorgen. Wat moet ik zeggen? Waarover gaat het de hele tijd gaan?… Bovendien kan de hele tijd eten al snel saai worden. Zorg daarom voor wat fun. Voorzie bijvoorbeeld gezelschapsspelletjes of steek een goede quiz in elkaar. Een feest mag gerust uit meer bestaan dan de hele tijd eten.”

Liever geen standaard feest? Hier vind je 5 originele dingen die je kunt doen op Kerstmis. 

5. Geen familieruzies

Kerstmis is niet het moment om familieruzies op te lossen. Maar het kan wel een eerste aanzet zijn. Deze periode is de tijd van vrede en vergeving. Zet je ‘kerstbril’ op als je naar je familiefeestjes gaat en probeer dus positief te denken. Bedoelt die schoonbroer het wel écht zo slecht? Misschien kunnen jullie later een keer afspreken om discussies uit te klaren. Heb je écht stress omdat je je zus nooit ziet en de banden niet zo goed zijn, stel jezelf dan de vraag of het wel een goed idee is om te gaan.”

Ben je single? Zo overleef je de feestdagen zonder partner.

Meer over de feestdagen: