Home Psycho & Relatie 6 tips om écht verliefd te blijven

6 tips om écht verliefd te blijven

6 tips om écht verliefd te blijven

Het nieuwe seizoen van ‘Vind je lief’ kende een positieve start. De immer vrolijke Nabil en Els zijn na een jaar nog smoorverliefd op elkaar. En dat lijkt haast als vanzelf te gaan. “Het is een heel mooi verhaal, maar ze doen er zeker ook zelf moeite voor”, vertelt Rika Ponnet, relatie-experte bij Duet relatiebemiddeling die meewerkt aan het programma.

“Het is inderdaad prachtig om te zien hoe de coup de foudre van Nabil en Els na een jaar nog steeds standhoudt, en met wat voor positivisme ze in het leven staan”, zegt Rika enthousiast. En iedere relatie is natuurlijk uniek, maar ze verklapt ons toch graag enkele tips om zelf het verliefde gevoel van in het begin van je relatie vast te houden.

1. Kleine dingen doen wonderen

Vanaf de eerste ontmoeting leek het wel liefde op het eerste gezicht tussen Nabil en Els. Gisteren spatte de liefde nog steeds van het scherm, en merkten we zelfs dat koeien melken een heel romantische aangelegenheid kan zijn. Maar hoe doe je dat? “Bij deze twee merk je inderdaad dat de mayonaise onmiddellijk pakte. Nochtans heeft niet iedereen dit soort chemie. Maar ze blijven het ook duidelijk voeden. Zo ging het bijvoorbeeld over de bucketlist (een lijstje met wensen die ze samen willen verwezenlijken, red.). Niet iedereen moet zo’n bucketlist hebben om het te doen werken. Maar op deze speelse manier kan het zeker een pluspunt zijn voor je relatie. Dat moet dan niet gaan over reizen naar Thailand of heel moeilijk bereikbare dromen. Maar gewoon kleine dingen waar jullie intens geluk uit kunnen halen.”

2. Wees positief

Dat je van nature uit niet zo’n spring-in-‘t-veld bent als Nabil of Els, is perfect mogelijk. Maar van het positivisme van die twee kunnen we zeker nog iets leren. “Je ziet dat die 2 elkaar dolgraag zien, en dat ze samen gelukkig worden van mooie momenten. Dat hoeven geen grootste avonturen te zijn. Want zoals Nabil het zo mooi verwoordde: langs een park lopen, je schoenen uittrekken en met je blote voeten door het gras lopen samen, kan wonderen doen. Ze kijken met een speelse verwondering naar het leven, en dat is prachtig om te zien, en het verdiept het verliefde gevoel nog eens.”

3. Communicatie is de sleutel

Nabil en Els hadden bij aanvang het grote voordeel dat ze gelijkgestemd zijn en dat ze op dezelfde fase in hun leven zitten. En daarom lijkt het als vanzelf te gaan. “Ze hebben een goede basis, maar communicatie is noodzakelijk. Je merkt dat ze elkaar eerlijk vertellen wat ze denken, welke vragen ze hebben en ze uiten hun gevoelens. Daardoor leerden ze elkaar écht kennen en voelen ze zich veilig bij elkaar.”

4. Durf jezelf zijn

Ze komen een beetje zot over, die Els en Nabil. Ze lachen de hele tijd en lijken wel altijd vrolijk. “En het is niet fake”, verzekert Rika ons. “Het mooie eraan is dat ze zichzelf écht durven blootgeven aan elkaar. Ze durven lekker zot te doen, en vertellen alles tegen elkaar, zelfs onderwerpen die anderen misschien als banaal zouden zien, gaan ze helemaal niet uit de weg. Ze breken elkaar ook niet af. Je merkt dat ze zich goed voelen bij elkaar, en zich niet schamen. Ze hoeven zich nooit anders voor te doen dan ze zijn, en dat zorgt voor een veilig gevoel, mooi toch.”

5. Zoek ‘juiste’ oplossingen

Op sommige punten in je relatie kun je op obstakels botsen. Kinderen of niet? Waar gaan we wonen? Ook Nabil en Els stelden zich de vraag over hun woonst, maar vonden een goede oplossing. “De vraag over waar koppels gaan wonen, kan al eens voor strubbelingen zorgen. Maar Nabil en Els hebben erover gepraat en een mooie oplossing gevonden. Els trekt in bij Nabil, en Nabil geeft haar de vrijheid om van haar nieuwe stulpje ‘hun’ thuis te maken, door opnieuw in te richten en voldoende kastruimte vrij te maken. Dat lijkt gewoon nobel, maar symbolisch gezien zit er meer achter. Zij doet een toegeving en hij geeft haar de ruimte, en laat haar volledig binnen op zijn territorium. Ze zoeken dus samen naar een ‘juiste’ oplossing voor het gestelde probleem.”

6. Blijven jezelf engageren

Hoe mooi het sprookje van Nabil en Els ook lijkt, liefde blijft ook werken, of toch niet? “Ik hou niet van het woord werken”, zegt Rika. “Maar je merkt wel dat ze zich engageren. Als je tijdens je je tijdens je verliefde gevoel écht engageert, krijg je daar veel energie voor in de plaats, en dat maakt dat je nog meer zin krijgt in engagement. Vergelijk een relatie misschien met lopen. Samen zet je de eerste stappen als je verliefd bent, daarna blijf je het voeden, als je 1 keer de 5 kilometer hebt gelopen, heb je nog meer zin om vaker te gaan lopen en je doelen te verhogen. Geef jezelf dus, communiceer veel, maak juiste keuzes en geniet van elkaar.”

Vanavond komen te weten hoe het is met Caroline en Carlo, en ontdekken we of Jill en Bart een koppel vormen. Donderdag is het de beurt aan Guy en Nele en Bram en zijn Stefanie. Vanaf volgende week helpen Bieke Ilegems, Rika Ponnet & co opnieuw 15 koppels zoeken naar de partner van hun dromen.

Vind je lief. Van maandag tot en met donderdag om 21.10 uur op één.

Lees meer of relaties: