Misschien is het wel je goede voornemen om je te omringen met mensen die je energie geven, dat is zeer goed. Toch kom je in situaties terecht waarin je niets anders kunt dan sociaal te zijn tegen die mensen die je eigenlijk niet graag hebt. Dankzij deze tips lukt dat.

Je kunt er niet omheen, er zijn mensen met wie je beter opschiet dan andere. Bepaalde trekjes vind je nu eenmaal vervelend en dat is op zich geen probleem, realiseer je dat de ander waarschijnlijk net zo over je denkt. Toch zijn we sociale wezens en van nature willen we (onbewust) niets liever dan erkenning krijgen en erbij horen. Ja, ook van die mensen die we eigenlijk niet leuk vinden.

Succesvolle mensen

Belangrijk om weten: succesvolle en gelukkige mensen zijn vaak diegenen die een manier vinden om toch goed om te gaan met diegenen die ze eigenlijk zelf niet in noodzakelijk in hun leven willen. Dat kan op het werk zijn, maar ook in sociale context of zelfs in je eigen familie. Wil je zelf respect krijgen, dan zit er niets anders op dan op een respectvolle manier met ieder mens om te gaan. Start daarom het nieuwe jaar met een positieve houding en gebruik deze 6 tips om toch met ‘irritante’ mensen om te gaan.

1. Wees de volwassene

Als mensen je irriteren, wil dat niet zeggen dat je moet reageren. Je beslist zelf hoe je over iets denkt, voelt en of je een reactie geeft. Gedraag je volwassen en kies de geschikte manier om met een situatie om te gaan, soms is even weggaan en later terugkomen de beste.

2. Heb respect voor iedereen

Focus niet telkens op de eigenschappen die je niet leuk vindt aan een persoon, maar zoek uit wat je wel apprecieert. Ja hoor, iedere persoon bezit ook leuke eigenschappen. Start conversaties over onderwerpen die je wél interesseren en probeer een positieve band op te bouwen. Bovendien verdient iedereen het om met respect behandeld te worden.

3. Wees strategisch

Denk even na over de gevolgen. Wil je iets bereiken met of dankzij deze persoon, wees dan bereid om meer moeite te doen.

4. De wereld draait niet rond jou

Toch even duidelijk zijn, dit mag je nooit vergeten. Misschien heb je het wel mis, durf dat toe te geven.

5. Blijf trouw aan normen

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je altijd maar moet ja knikken en het eens moet zijn met iedereen. Blijf trouw aan je eigen normen en waarden. Zegt iemand iets waar je het écht moeilijk mee hebt, durf dan opkomen voor je mening.

6. Laat los

Soms is het gewoon beter om los te laten en aardig te zijn. Diep vanbinnen weet je misschien dat je gelijk hebt, maar stel jezelf de vraag of een discussie wel iets oplost of meer energie geeft.

 

Meer over relaties met mensen: