Home Psycho & Relatie 6 tips om neen te leren zeggen
6 tips om neen te leren zeggen

Een collega uit de nood helpen, op restaurant gaan terwijl we nog vanalles te doen hebben of op de hond van een vriendin passen… "Geen probleem hoor", zeggen we vaak. Terwijl we eigenlijk liefst neen zouden zeggen. Dankzij deze 6 tips leer je nee zeggen wanneer het nodig is. 

Neen zeggen is soms belangrijk. Om jezelf stress, frustratie en vermoeidheid te besparen. Toch zeggen we vaak 'ja' omdat we ons anders schuldig voelen. Dankzij deze tips kan ook jij neen zeggen zonder je daar slecht over te voelen. 

1. Denk even na

Wanneer iemand ons iets vraagt zeggen we vaak onmiddellijk ja. Achteraf beseffen we dat we er eigenlijk helemaal geen zin in of tijd voor hebben. Maar dan lijkt het al te laat. Denk dus eerst even na voor je een antwoord geeft. 

2. Waarom zeg je neen? 

Deze vraag is belangrijk voor jezelf. Bedenk waarom je neen zegt. Door een goede reden in je hoofd te hebben, voel je je minder schuldig

3.. Zeg duidelijk neen

Rond de pot draaien heeft echt geen zin. Zeg daarom gewoon dat het niet lukt. Als je uitlegt dat het niet past of dat je het echt niet ziet zitten begrijpt je omgeving je wel.

4. Leer in stapjes

Begin klein. Vraagt je moeder om dit weekend op restaurant te gaan, terwijl je iets gepland had met je partner, zeg dan eerlijk neen. Je legt uit dat je nood hebt aan tijd met je partner. Gaat het om een vriendin met liefdesverdriet of je baas, dan wordt het een pak moeilijker. Oefen daarom en doe het in kleine stapjes.

5. Geen verantwoording

Je mag gerust kort uitleggen waarom je niet kan of wil. Maar het is absoluut niet nodig om je te verantwoorden. Belangrijk: Verzin zeker geen flauwe excuus

6. Kom niet terug op je beslissing

Je hebt neen gezegd, goed gedaan! Nu is het belangrijk om je niet schuldig te voelen. Knaagt het? Denk dan aan de reden die je bedacht in tip 2. Zeer belangrijk: kom niet terug op je beslissing. 

 

Neen durven zeggen is een vorm van zelfrespect. Meer tips nodig? Hier vind je er 10. Is 'neen zeggen' een van jouw goede voornemens? Ga ervoor! Hier vind je 10 tips om je voornemens dit jaar wél waar te maken. Nog geen lijstje met goede voornemens gemaakt? Hier vind je een lijstje met 10 voornemens die haalbaar zijn en je gelukkig maken.