Toen je pas startte was je misschien helemaal verliefd op je job. Maar het is niet zo vreemd dat je na een tijdje een dipje hebt en je enthousiasme bekoelt. In het begin zie je alle voordelen voor de job, maar na een poosje minimaliseer je de dingen die je zo blij maakten. Bovendien moet je regelmatig dezelfde taken doen, waardoor het al eens saai dreigt te worden. Dankzij deze tips ben jij weer net zo verliefd op je job als voorheen.

1. Leer iets nieuws

Saaiheid overkomt ons vaak als we onze huidige opdrachten niet meer uitdagend genoeg vinden en we routineuze taken uitvoeren. Daarom is het een goed idee iets nieuws te leren. Vraag of je eens een andere taak kunt opnemen, een opleiding kunt volgen of zelfs naar een ander departement kunt.

2. Maak kleine veranderingen

Soms zijn heel kleine veranderingen al voldoende om terug positiever te zijn over je werk. We houden bijvoorbeeld minder van onze job als onze bureau vol rommel ligt of ongezellig is. Beter organiseren kan al wonderen doen om je meer energie te geven. Maak even tijd om je mailbox op te ruimen, doe eens een grote kuis op je bureau of zorg voor een plantje, foto of andere leuke decoratie. Hebben jullie geen vaste bureaus, dan kan het helpen om eens op een ander plekje of bij andere collega’s te gaan zitten. Ook veranderingen in je tijdschema kunnen helpen. Begin eens vroeger of later, flexibiliteit in je werkuren kan wonderen doen.

3. Neem pauzes

Nee echt, neem je pauzes! Vaak vinden we onze job niet meer zo leuk omdat we uitgeblust zijn. Een eenvoudige manier om dat tegen te gaan, is door effectief je pauzes te nemen. Af en toe eens 5 minuutjes een frisse neus gaan halen, kan werkelijk wonderen doen. Is je baas er niet zo gelukkig mee? Vertel dan dat je véél productiever bent tijdens je werk als je regelmatig een kleine pauze inlast. Bovendien zijn ook grotere pauzes belangrijk. Plan je verlof in en boek desnoods al een reis. Zo heb je iets om naar uit te kijken.

4. Neem een tweede job

Flexi-jobs, zelfstandigen in bijberoep, meerdere jobs combineren… Flexibel werken zit volop in de lift. En niets is zo goed om te weten of het gras daadwerkelijk groener is aan de overkant dan door te gaan kijken aan de overkant. Zot op koffie? Ga aan de slag als barista. Je administratieve job niet creatief genoeg? Zoek iets waarin je je creatief kunt uitleven… De mogelijheden zijn eindeloos. Toch niet overtuigd? Een leuke hobby of uitdagende opleiding kan hetzelfde effect hebben.

5. Denk na over je ‘waarom’ en doe wat je graag doet

De tijden waarin je een job neemt en daar voor de rest van je leven blijft, zijn (gelukkig) achter ons. Regelmatig reflecteren is belangrijk en verandering is altijd mogelijk. Denk dus na waarom je zo van je job houdt. Je collega’s, de uitdaging, moeilijke dossiers… Stel jezelf ook de vraag wat je nu écht graag doet. Kom je tot het besluit dat je eigenlijk écht niet graag doet wat je doet, dan is het gewoon tijd om eindelijk je dromen na te jagen. Het voelt misschien onveilig, maar gelukkig zijn op je werk is écht belangrijk, je besteedt er tenslotte het grootste deel van je dag.

Meer over carrière:

(Foto: Stephen Mattues)