Tips van een expert: 7 gouden regels om een nieuw samengesteld gezin te overleven

Steve Brouwers

Heb jij een nieuw samengesteld gezin? Je bent zeker niet alleen. Ongeveer 1 op 4 gezinnen in Vlaanderen is het. Toch is het niet eenvoudig, want twee derde van de gezinnen gaat binnen de 3 jaar opnieuw uit elkaar. Het is dus hard werken, en dat weet Steve Brouwers maar al te goed. Hij is papa van 2 kinderen en heeft 2 pluskinderen. In zijn boek ‘Bijna alles wat je moet weten over nieuw samengestelde gezinnen, kort samengevat’, leert hij je hoe je het allemaal aanpakt. Hieronder deelt hij enkele van zijn gouden tips voor nieuw samengestelde gezinnen. 

1. Een nieuw samengesteld gezin is geen kerngezin

De gedachte dat je een kerngezin met een mama, een papa en kinderen zal vormen, is een utopie en onrealistisch. Dat besef moet je vanaf dag één hebben. Dat is het startpunt van je nieuwe gezinssituatie. Een nieuw samengesteld gezin is helemaal anders. Je bent geen nieuw gezin met je nieuwe partner. Je bent een of twee gebroken ‘kerngezinnen’ waarvan twee mensen elkaar toevallig leuk vinden. Nooit zal de relatie met je pluskinderen dezelfde zijn als die met je eigen kinderen. Nooit zullen jouw kinderen de plusmama of pluspapa als hun mama of papa beschouwen. Er komen twee gezinsculturen bij elkaar. Elk heeft haar eigen geschiedenis met eigen gewoontes. Alles moet opnieuw ontdekt worden. Iedereen moet met iedereen een nieuwe band opbouwen.

2. De relatie tussen ouder en plusouder is het fundament

Vergeet niet dat een nieuw samengesteld gezin maar zo sterk is als de band tussen de twee volwassenen. Dat is de basis en het centrum. Als je relatie niet in het midden staat, maar je eerder de focus legt op je kinderen en de vader of moeder van je kinderen, ben je steeds bezig met het zoeken naar oplossingen voor problemen waar je weinig vat op hebt. Zo zet je je nieuwe relatie en je partner buitenspel. Je beslist zaken voor je kinderen en denken dat je goed doet, maar eigenlijk zet je je partner buiten de relatie. En dat loopt altijd slecht af. Zie je relatie dus als het centrum. Op die manier is het gemakkelijker om samen uitdagingen aan te gaan. Stel jezelf steeds de vraag: ‘Wat is goed voor ons?’ Op deze manier stel je jullie relatie centraal en kom je steeds als eenheid naar buiten en zullen er geen verrassingen opduiken.

3. Breng vooral veel tijd met jullie tweetjes door

Voeg veel liefde toe want er kan nooit genoeg liefde zijn. Jouw relatie met je partner is het fundament en het is dus belangrijk dat je hieraan werkt er af en toe tussenuit gaat met jullie twee. Jullie hebben voor elkaar gekozen en dat moet je altijd weer even opzoeken. Het geeft jullie energie en helpt jullie alles helder te zien. Je beseft weer waarvoor je het allemaal doet.

4. De keuze van je partner is JOUW beslissing

Je kinderen hebben geen zeggenschap over je partnerkeuze. Het is jouw keuze. Kinderen kunnen deze niet maken voor jou. Het kan dat je kinderen geen zin hebben om hun huis, tijd en aandacht te delen met een nieuwe partner. Of misschien vonden ze het leven met jouw als alleenstaande ouder wel leuk of komt de tegendraadsheid gewoon voort uit loyaliteit tegenover hun vader of moeder. Een kind is niet je vriend en je moet dit soort keuzes niet met hen bespreken. Wel moet je attent blijven voor hun signalen. Als ze je nieuwe partner niet leuk vinden dan moet je nagaan waarom niet. En je kan natuurlijk nooit toelaten dat je partner niet goed is voor hen.

5. Wees de extra volwassene

Als plusouder kan je iets waardevols toevoegen aan het leven van je pluskinderen. Wees niet te opdringerig maar wel beschikbaar. Je zal nooit de rol kunnen aannemen van hun moeder of vader. Kinderen blijven steeds loyaal naar hun biologische ouder. Neem de rol op van liefdevolle extra volwassene in het nieuw samengestelde gezin. Je moet accepteren dat je een leuk extraatje bent, geen vader of moeder, hooguit een vertrouwenspersoon.

6. Neem niet alles persoonlijk

Soms kan het gebeuren dat je pluskind een uitval naar je doet. Dan is het misschien goed om het even niet te horen en te laten voorbijgaan. Kinderen reageren immers vaak op situaties, zelden is dit echt persoonlijk. Je bent volwassen genoeg om in te schatten dat de reactie misschien overdreven is. Je zal zien, later lach je er samen om.

7. Wees altijd respectvol en eis zelf respect

Stel duidelijke grenzen voor je kinderen maar ook voor je pluskinderen. Geef iedereen in het gezin een duidelijke plek. Geef bovendien zelf het voorbeeld aan de kinderen hoe dit moet. Wanneer je bepaalde zaken belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld een kus geven bij de begroeting en je ziet dat je kinderen jou een kus geven en je partner niet, wijs hen dan terecht.

Meer artikels met tips voor de kids:

Partner Content

Gesponsorde content